Naționalul craiovean participă cu trei producții la FITS
https://www.ziarulmetropolis.ro/nationalul-craiovean-participa-cu-trei-productii-la-fits/

Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova a fost invitat să prezinte trei producţii în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Iată care sunt acestea!

Un articol de Liliana Matei|24 iunie 2022

INIMĂ ȘI ALTE PREPARATE DIN CARNE (foto sus), regia Radu Afrim – spectacol câștigător al premiului UNITER pentru cel mai bun spectacol al anului 2020, producția FEMEIA MĂRII în regia lui Andriy Zholdak, și instalația performativă #acedesiguranță @ TikTok, regia Bobi Pricop.

FEMEIA MĂRII de H. Ibsen, în regia lui Andriy Zholdak, se joacă în prima zi a festivalului – vineri, 24 iunie, de la ora 20:00, la Fabrica de Cultură – Construcții SA – UniCredit – Sala Faust.

Această Femeia mării este Ellida. Și performanța fantastică, absolut impresionantă a actriței Costinela Ungureanu. O structură inteligentă, echilibrată, o actriță totală, o balerină făcută din plastilină, din o mie și una de registre interioare, emoționale, fizice, care spune, unic, povestea Ellidei ei și a lui Andriy Zholdak. Marina Constantinescu

Ellida mea este în viață astăzi, o întâlnesc adesea în diferite orașe și țări în care călătoresc. Această Ellida se află într-o stare de schimbare titanică, de la cea „ea însăși” de astăzi la cea „nu ea însăși” de mâine. Așa cum se întâmplă cu reflecția unei figuri în apă, când vântul spulberă apa, reflecția tremură și își schimbă proporțiile, nu mai este aceeași cu originalul. Această Ellida știe despre Kolima și Auschwitz, știe că Dumnezeu „a plecat” și se pregătește pentru „călătoria”, „zborul”, „emigrarea”, „fuga” de lângă noi toți spre acel undeva, despre care Sonia din „Unchiul Vania” al lui Cehov spunea că ,,…vezi îngerii, vezi raiul strălucind ca o bijuterie”. Andriy Zholdak

FEMEIA MĂRII

Spectacolul INIMĂ ȘI ALTE PREPARATE DIN CARNE de Dan Coman, regia Radu Afrim, scenografia Irina Moscu este programat duminică, 26 iunie, ora 17:00, la Fabrica de Cultură – Construcții SA – UniCredit – Sala Faust. Producția a câștigat Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol al anului 2020, Irina Moscu a fost nominalizată la Premiul UNITER pentru cea mai bună scenografie iar Costinela Ungureanu a fost nominalizată la Premiul UNITER pentru cea mai bună actriță în rol secundar, pentru rolul din acest spectacol.

„Inimă şi alte preparate din carne” de Dan Coman, în regia lui Radu Afrim la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova este un spectacol precum o poveste de iubire: cu entuziasme candide, cu jocuri scornite de inteligenţa unor copii poznaşi, cu umor cinic, cu autoironie dulce-amară, cu trădări, cu tăceri care îşi strigă neputinţa, cu crize, cu depresii, cu angoase, cu amintiri păstrate în imagini perfecte, cu accidente grave care mutilează suflete involuntar şi o fericire blândă care oblojeşte preparatele din carne. Alina Epîngeac

Despre dragoste și despre praful colorat care se alege din ea. Despre fluturele-labrador care se zbate în zadar la capătul realității. Despre umorul involuntar și singurătatea voluntară. Despre adevăr, tandrețe și sex. Despre copii, poezie și cafea. Despre corp și despre cum duce el greul. Despre crizele mici izbucnite în plină criză. Despre frumusețe și despre sufletele tot mai uscate, întărite deja pe la margini. Despre plăcere și boală. Despre limbaj și despre cum se scurge culoarea din lucruri. Despre cuplurile de interior. Despre viața care atârnă la câțiva centimetri în afara noastră. Despre inimă și alte preparate din carne. Dan Coman

#acedesiguranță @ TikTok este un spectacol-instalație în regia lui Bobi Pricop și dramaturgia lui Ionuț Sociu, ce va putea fi urmărit duminică, 3 iulie, la ora 16:00 la Teatrul GONG. Spectacolul are la bază o serie de narațiuni, într-o structură dramaturgică cu mai multe ramificații, create prin mijloace video. Povestea are în centru un grup de șapte liceeni cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani care lansează #acedesiguranță, o mișcare care vine să dea voce pe TikTok adolescenților și experiențelor lor. Cei șapte adolescenți abordează teme relevante pentru lumea tinerilor din România de azi: anxietate, identitate, autocunoaștere, educație, relații, vulnerabilitate, izolare.

De asemenea, la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu participă și două spectacole ale Departamentului de Teatru din cadrul Universității din Craiova realizate în parteneriat cu Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova: Triptic Shakespeare (Proiect Moștenirea), scenariul și regia Mihai Mălaimare și Iulius Cezar după William Shakespeare, un spectacol de Romanița Ionescu.

Iulius Cezar

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.