NexT 2015: Kung Fu, muzică și cele mai bune scurtmetraje europene
https://www.ziarulmetropolis.ro/next-2015-kung-fu-muzica-si-cele-mai-bune-scurtmetraje-europene/

Cel mai mare festival de scurtmetraje din România le pregăteşte câteva surprize spectatorilor, într-o ediţie care acoperă gusturi foarte diverse: o seară memorabilă de filme „cu bătăi”, poveşti pe muzică şi colecţia de titluri nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film în 2014. Ediţia a noua a Festivalului Internaţional de Film NexT va avea loc între 15 şi 19 aprilie, la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco, CinemaPRO.

Un articol de Petre Ivan|23 martie 2015

Miercuri, 1 aprilie, de la 20.00, în Club Control, Warm Up NexT 2015 aduce o mostră din selecția de anul acesta, într-o seară cu filme din diverse secțiuni și petrecere. Intrarea este liberă. 

Între 15 și 19 aprilie, în noul program Kung Fu NexT, spectatorii vor savura scurtmetraje de acţiune care parodiază cinema-ul asiatic de gen, „filme cu bătăi”, cu iconografie kung fu, comedii care arată cât de tare a pătruns în cultură forma aceasta de cinema popular.

Do Kwan Tae e o parodie delicioasă a filmelor cu bătăi, Schupakface: Genesis – a blockbusterelor cu supereroi; în Salvation, o femeie își căsăpește răpitorii în stilul eroinei din Resident: Evil, iar în multipremiatul Le Petit Dragon, fantoma lui Bruce Lee reînvie, doar că în forma unei jucării.

Cele șapte filme din  Kung Fu NexT vor fi proiectate sâmbătă, 18 aprilie, ora 20.00, la Cinema Elvire Popesco, și duminică, 19 aprilie, ora 20.00, la J’ai Bistrot.

Muzica, sunetele și ritmul au un rol central în filmele din NexT Beat. Noua secțiune cuprinde opt scurtmetraje, printre care Una furtiva lagrima, în care pești pe cale să fie gătiți cântă cu vocea lui Caruso, Carpe Jugular, un excelent musical în care ringul de dans e un sângeros câmp de luptă,  Je sens le beat qui monte en moi, cu o tânără, ghid turistic, care suferă de o boală bizară – la orice melodie, simte impulsul incontrolabil de a dansa, și emoționantul La Vie parisienne, un musical despre un trio amoros, în stilul filmelor lui Christophe Honoré. Scurtmetrajele din NexT Beat vor rula duminică, 19 aprilie, ora 20.30, la Cinema Elvire Popesco.

Revine la NexT, ca în fiecare an, programul Short Matters!. Cele mai bune scurtmetraje europene, premiate în marile festivaluri și nominalizate în 2014 la Premiile Academiei Europene de Film (EFA) pot fi vizionate în premieră la București, la Institutul Cultural Român, joi, 16 aprilie, de la ora 18.00.

În programul inițiat de EFA se află și câștigătorul The Chicken (r. Una Gunjak), selecționat la Cannes, în Semaine de la Critique, și recompensat cu peste 25 de premii. Este drama emoționantă a unei fetițe și a mamei ei, în Sarajevo anului 1993.

Pride, marele câștigător la Clermont-Ferrand 2014

Pride, marele câștigător la Clermont-Ferrand 2014

Pride (r. Pavel Vesnakov), marele câștigător la Clermont-Ferrand 2014, cel mai important festival de scurtmetraje, redă confruntarea dintre un bunic, fost general, și nepotul homosexual;

documentarul Shipwreck (r. Morgan Knibbe), premiat la Locarno, surprinde urmele coșmarului din portul Lampedusa, când 360 de imigranți africani au murit înecați;

comedia neagră animată The Missing Scarf (r. Eoin Duffy) s-a aflat și pe lista scurtă la Oscar,

iar surprinzătorul Taprobana (r. Gabriel Abrantes) vine de la Berlinale.

Biletele pentru Oscars Night și abonamentele au fost puse în vânzare aici.

Foto: NexT – nextfilmfestival.ro

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

24
/09
/21

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran filme despre protejarea mediului, relațiile dintre copii și părinți, curaj și empatie, la Cinema Gloria și Cinema Eforie.