NexT 2015: Kung Fu, muzică și cele mai bune scurtmetraje europene
https://www.ziarulmetropolis.ro/next-2015-kung-fu-muzica-si-cele-mai-bune-scurtmetraje-europene/

Cel mai mare festival de scurtmetraje din România le pregăteşte câteva surprize spectatorilor, într-o ediţie care acoperă gusturi foarte diverse: o seară memorabilă de filme „cu bătăi”, poveşti pe muzică şi colecţia de titluri nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film în 2014. Ediţia a noua a Festivalului Internaţional de Film NexT va avea loc între 15 şi 19 aprilie, la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco, CinemaPRO.

Un articol de Petre Ivan|23 martie 2015

Miercuri, 1 aprilie, de la 20.00, în Club Control, Warm Up NexT 2015 aduce o mostră din selecția de anul acesta, într-o seară cu filme din diverse secțiuni și petrecere. Intrarea este liberă. 

Între 15 și 19 aprilie, în noul program Kung Fu NexT, spectatorii vor savura scurtmetraje de acţiune care parodiază cinema-ul asiatic de gen, „filme cu bătăi”, cu iconografie kung fu, comedii care arată cât de tare a pătruns în cultură forma aceasta de cinema popular.

Do Kwan Tae e o parodie delicioasă a filmelor cu bătăi, Schupakface: Genesis – a blockbusterelor cu supereroi; în Salvation, o femeie își căsăpește răpitorii în stilul eroinei din Resident: Evil, iar în multipremiatul Le Petit Dragon, fantoma lui Bruce Lee reînvie, doar că în forma unei jucării.

Cele șapte filme din  Kung Fu NexT vor fi proiectate sâmbătă, 18 aprilie, ora 20.00, la Cinema Elvire Popesco, și duminică, 19 aprilie, ora 20.00, la J’ai Bistrot.

Muzica, sunetele și ritmul au un rol central în filmele din NexT Beat. Noua secțiune cuprinde opt scurtmetraje, printre care Una furtiva lagrima, în care pești pe cale să fie gătiți cântă cu vocea lui Caruso, Carpe Jugular, un excelent musical în care ringul de dans e un sângeros câmp de luptă,  Je sens le beat qui monte en moi, cu o tânără, ghid turistic, care suferă de o boală bizară – la orice melodie, simte impulsul incontrolabil de a dansa, și emoționantul La Vie parisienne, un musical despre un trio amoros, în stilul filmelor lui Christophe Honoré. Scurtmetrajele din NexT Beat vor rula duminică, 19 aprilie, ora 20.30, la Cinema Elvire Popesco.

Revine la NexT, ca în fiecare an, programul Short Matters!. Cele mai bune scurtmetraje europene, premiate în marile festivaluri și nominalizate în 2014 la Premiile Academiei Europene de Film (EFA) pot fi vizionate în premieră la București, la Institutul Cultural Român, joi, 16 aprilie, de la ora 18.00.

În programul inițiat de EFA se află și câștigătorul The Chicken (r. Una Gunjak), selecționat la Cannes, în Semaine de la Critique, și recompensat cu peste 25 de premii. Este drama emoționantă a unei fetițe și a mamei ei, în Sarajevo anului 1993.

Pride, marele câștigător la Clermont-Ferrand 2014

Pride, marele câștigător la Clermont-Ferrand 2014

Pride (r. Pavel Vesnakov), marele câștigător la Clermont-Ferrand 2014, cel mai important festival de scurtmetraje, redă confruntarea dintre un bunic, fost general, și nepotul homosexual;

documentarul Shipwreck (r. Morgan Knibbe), premiat la Locarno, surprinde urmele coșmarului din portul Lampedusa, când 360 de imigranți africani au murit înecați;

comedia neagră animată The Missing Scarf (r. Eoin Duffy) s-a aflat și pe lista scurtă la Oscar,

iar surprinzătorul Taprobana (r. Gabriel Abrantes) vine de la Berlinale.

Biletele pentru Oscars Night și abonamentele au fost puse în vânzare aici.

Foto: NexT – nextfilmfestival.ro

02
/06
/21

BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival, unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, deschide sesiunea de înscrieri pentru secțiunile competiționale de scurtmetraje ale celei de-a șaptea ediții, care va avea loc între 1-5 septembrie, la București. Datele limită la care se pot trimite aplicațiile sunt 25 iunie (normal) și 16 iulie (târziu).

02
/06
/21

Cea de-a XVII-a ediție a Bucharest International Film Festival, care va avea loc între 3 - 12 septembrie 2021, pe lângă continuarea tradiției de a arăta publicului cinefil, în premieră în România, unele dintre cele mai așteptate filme recente din întreaga lume, aduce și o serie de evenimente speciale pentru iubitorii de film. Una dintre aceste secțiuni în premieră este cea istorică, dedicată celebrării a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României, și este organizată cu sprijinul Casei Regale Române. Documentarul istoric "Războiul Regelui" deschide programul aniversar.

01
/06
/21

Noul episod dedicat istoriei documentarului românesc de Cineclubul One World Romania aduce prim-plan trei personalități literare - Nina Cassian, Radu Cosașu și Geo Bogza. Până la 25 iunie pot fi văzute online, gratuit, cinci documentare de scurtmetraj din anii `60 la care şi-au adus contribuţia cei trei cunoscuţi scriitori.

01
/06
/21

Documentarul, care a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secțiunea competițională Forum, va fi distribuit de microMULTILATERAL cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Lansarea documentarului „Ieșirea trenurilor din gară” va marca cei 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România.

01
/06
/21

Așteptarea cinefililor s-a încheiat: se redeschid cinematografele! Pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, prichindeii pot urmări pe marile ecrane, în avanpremieră, noile aventuri ale nătăflețului “Peter, iepuraşul fugit de-acasă”, iar din 11 iunie 2021, filmul va rula pe marile ecrane din toată țara. Oare ce pozne mai isprăvește Peter și prin ce peripeții trece alături de prietenii lui? Aflăm curând, la cinema – prilej de distracție pentru întreaga familie!

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.