NexT Kids – ziua copiilor și a jocurilor la Festivalul NexT
https://www.ziarulmetropolis.ro/next-kids-ziua-copiilor-si-a-jocurilor-la-festivalul-next/

Pisica neagră, circul magic, un prinţ de sârmă şi un mic trompetist îndârjit îi vor încânta pe cei mici la cea de-a şasea ediţie NexT Kids, un program special dedicat copiilor cu vârste între 4 şi 12 ani, în cadrul Festivalul Internaţional de Film NexT (15 – 19 aprilie).

Un articol de Petre Ivan|6 aprilie 2015

Compus din două etape – proiecţia filmelor şi jocurile derivate din temele sau personajele acestora, NexT Kids se va desfăşura sâmbătă, 18 aprilie, începând cu ora 10.30 la Cinema Elvire Popesco și Institutul Francez.

Selecţia cuprinde șase scurtmetraje din Franța, Suedia, Mexic, Germania și Slovacia. Minoule Motanul, Literele cad, Trompetistul, La încolțit, Bucăți-bucățele și Mac povestesc cu inventivitate, tandrețe și umor despre aventură, adaptare, magie, despre şcoală, muzică și relația legendară dintre pisici și canari.

Câți arțiști (+zebră, elefant, purcică) încap într-o arenă mică? Cum poate un motan să ajungă actor? Sunetul este color? Ce spun ochii? Poți face din sârmă rochii? Un baobab dintr-un bob? Cad litere din text? – iată câteva întrebări cu tâlc care vor pune la încercare creativitatea micuților, pornind de subiectele filmelor NexT Kids.

Filmele NexT Kids:

Minoule Motanul / Minoule (Franța, 2014)

Minoule este o pisica ștrengară ce își petrece toată ziua pe pervazul ferestrei, sub acoperiș. Din depărtare, cântecul unui canar închis în colivia lui îi trezește apetitul.

Falling letters (Suedia, 2014)

Falling letters (Suedia, 2014)

Literele cad / Falling letters (Suedia, 2014)

Un film despre cum să faci lucrurile în felul propriu, într-un mod mai creativ. Animație desenată de mână pe pânză cu acuarele.

Trompetistul / The trumpeteer (Mexic, 2014)

Un trompetist inhibat de regulile stricte ale fanfarei îşi descoperă puterea creatoare și, prin exprimarea propriei individualități, îşi obţine libertatea.

La încolțit / Zeed sprouting (Mexic, 2014)

O fetiță dintr-un sătuc vrea să învețe experimentul de germinare al semințelor. Din păcate pentru ea, în momentul și locul în care trăim, nu există învățat adevărat.

Bucăți-bucățele / Bend don`t Break (Germania, 2015)

Un prinț făcut din sârmă îşi schimbă forma în funcţie de partenera sa în timpul unui dans. Trupul său se transformă și se deformează. În cele din urmă, se prăbușește din cauza influențelor interioare și exterioare.

Mac / Rosso Papavero (Slovacia, 2014)

A fost odată ca niciodată, într-o noapte înstelată, un băiețel cu capul plin de fantezii, care s-a trezit că e martorul unui spectacol de circ de vis.

Foto: NexT Kids – facebook.com/NexTFilmFestival

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.