Nicolae Herlea a murit. Baritonul avea 86 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/nicolae-herlea-a-murit-baritonul-avea-86-de-ani/

În seara zilei de 24 februarie a încetat din viaţă baritonul Nicolae Herlea, după o grea suferinţă, la vârsta de 87 de ani. El a fost numit, de presa internationala, de-a lungul anilor, ,,Regele baritonilor” sau ,,fenomenul Nicolae Herlea”.

Un articol de Petre Ivan|24 februarie 2014

În seara zilei de 24 februarie a încetat din viaţă baritonul Nicolae Herlea, după o grea suferință, la vârsta de 86 de ani. El a fost numit, de presa internaţională, de-a lungul anilor, ,,Regele baritonilor” sau ,,fenomenul Nicolae Herlea”.

Născut la București, Nicolae Herlea a studiat Conservatorul cu profesorul Aurel Costescu-Duca. Debutul pe scena Operei Naționale din București a avut loc în anul 1951, cu rolul Silvio din opera “Paiațe” de Ruggero Leoncavallo, în vechiul teatru “Regina Maria”.

În continuare a rămas angajat ca prim-bariton al acestei scene până la vârsta pensionării. Dincolo de cariera excepțională desfășurată în fața publicului din România, Nicolae Herlea a urcat pe scenele celor mai prestigioase Opere ale lumii, printre care: Teatro alla Scala din Milano, Opera Metropolitan din New York, Teatrul Balșoi din Moscova, Opera din Berlin, Covent Garden din Londra sau Opera Mare din Paris.

Rolul de referință al carierei sale a fost Figaro în “Bărbierul din Sevilla” de Rossini, dar de neuitat rămân și interpretările rolurilor principale de bariton din “Rigoletto”, “Paiațe”, “Bal mascat”, “Trubadurul”, “Tosca” și multe altele.

Mari artiști ai lumii au apreciat la superlativ vocea solistului român. Printre ei se află Placido Domingo, Roberto Alagna, Herbert von Karajan, Nicolai Ghiaurov și alte nume de legendă, care îl considerau pe românul Herlea deținătorul uneia dintre cele mai calde și mai frumoase voci.

În ultimii ani Nicolae Herlea putea fi întâlnit în postura de președinte al juriului Concursului Internațional de Canto “Hariclea Darclee” de la Brăila, unde sfătuia și încuraja cei mai talentați tineri cântăreți români.

Nicolae Herlea

A fost recompensat cu numeroase titluri și decorații, printre care cel de “Artist al Poporului” și “Steaua României”. Artiștii Operei Naționale București și întregul colectiv al teatrului își exprimă adânca durere pentru pierderea unui solist neprețuit, care a adus glorie primei scene lirice a țării și care reprezintă una dintre marile valori culturale ale României.

Foto cu Nicolae Herlea – wikipedia

25
/06
/19

Cele mai originale și captivante documentare de mediu din selecția Pelicam - Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni au fost premiate pe scena Teatrului Jean Bart din Tulcea. Anote’s Ark / Arca lui Anote (Canada, 2018), în regia lui Matthieu Rytz, a fost desemnat marele câștigător al celei de-a 8-a ediții Pelicam și a primit Trofeul Pelicam.

25
/06
/19

Se împlinesc astăzi 10 ani de la moartea lui Michael Jackson (29 august 1958 – 25 iunie 2009). Supranumit "regele muzicii pop", artistul s-a stins din viață la vârsta de 50. În pofida scandalurilor sexuale în care i-a fost implicat numele, popularitatea lui Michael Jackson a rămas aceeași și la un deceniu de la dispariția sa,  experţii fiind de părere că moştenirea sa muzicală va dăinui.

18
/06
/19

După TIFF 2019, continuăm experiența de festival atât on-line pe TIFF Unlimited, platforma de streaming a Festivalului Internațional de Film Transilvania, accesibilă pe unlimited.tiff.ro, cât și off-line, în cadrul evenimentului TIFF Unlimited - filme și muzică sub clar de lună, care va avea loc în week-end-ul 21 - 23 iunie la Verde Stop Arena din București.

18
/06
/19

LP, vedeta rock arhetipală cu un stil inconfundabil, care s-a făcut cunoscută pretutindeni cu hitul“Lost On You“, va reveni pentru a treia oară în București, pe 24 iunie, la Arenele Romane, cu un turneu ce promovează cel de-al cincilea album al său, Heart to Mouth. Concertul este organizat de Events. Delia Rus va cânta în deschiderea concertului

18
/06
/19

La o oră destul de matinală (10:00 a.m.) pentru nopțile albe sau cel puțin târzii ale Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, la conferința FITS moderată de Octavian Saiu la Librăria Habitus au descins doi domni cu o prezență impresionantă (și călcătură apăsată în pură tradiție britanică), uniforme roșu aprins (mai precis roșu colonial) bogat ornamentate: David Stephenson și David Barlow, toboșari ai Yorkshire Volunteers Band.

17
/06
/19

Neamț Music Festival anunță că în ediția sa din acest an dedică o zi specială Festivalului Internațional George Enescu. Piatra Neamț se alătură, astfel, celorlalte 10 orașe din țară care participă în acest an în cea mai extinsă ediție a Festivalului George Enescu de până acum, celebrând bucuria muzicii în spiritul moștenirii lăsate de marele compozitor român, George Enescu.