Nicolae Margineanu – Premiul pentru Întreaga Activitate, la Gala Gopo
https://www.ziarulmetropolis.ro/nicolae-margineanu-premiul-pentru-intreaga-activitate-la-gala-gopo/

Pentru cariera sa impresionantă, regizorul şi directorul de imagine Nicolae Margineanu va fi omagiat în 2014 cu Premiul Gopo pentru Întreaga Activitate. Alături de el şi de Radu Beligan (Premiul pentru Întreaga Carieră), organizatorii Galei Premiilor Gopo vor acorda şi un Premiu Special, proiecţionistei Elena Ciocan.

Un articol de Petre Ivan|20 martie 2014

Pentru cariera sa impresionantă, regizorul și directorul de imagine Nicolae Margineanu va fi omagiat în 2014 cu Premiul Gopo pentru Întreaga Activitate. Alături de el și de Radu Beligan (Premiul pentru Întreaga Carieră), organizatorii Galei Premiilor Gopo vor acorda și un Premiu Special, proiecționistei Elena Ciocan.

Nãscut în anul 1938 la Cluj, Nicolae Mărgineanu a absolvit cursurile Institutul de Teatru si Cinematografie I.L.Caragiale, în 1968 (secția Imagine film). După o bogată activitate ca operator de film, din 1978 s-a dedicat regiei, devenind unul dintre regizorii de referință ai filmului românesc, informează Mediafax.

Din 1990 este și producător de film. De-a lungul timpului, a semnat imaginea la 8 filme de lung metraj.

Nicolae Mărgineanu a fost onorat de-a lungul anilor cu numeroase distincţii, dintre care amintim Premiul pentru scenariu (1991), cu Undeva în Est și Premiul Special al Juriului (1994), cu Privește înainte cu mânie, film lansat în secțiunea Panorama a festivalului de la Berlin și laureat cu Marele Premiu la Cinema de la Pesaro și cu Delfinul de argint și Premiul FIPRESCI la Troia, în Portugalia.

Privește înainte cu mânie, un film de Nicolae Margineanu

În ultimii ani, regizorul s-a concentrat în special pe filmul documentar: Amfiteatre și închisori (2010), Demascarea (2011), Părintele Arsenie Boca, omul lui Dumnezeu (2012) și George Manu, rectorul din Zarca Aiudului (2013).

Actualmente, Nicolae Margineanu se află în pregătire cu un nou lungmetraj de ficțiune, Poarta Albă.

Nicolae Margineanu

Organizatorii Galei Premiilor Gopo vor acorda și un Premiu Special şi proiecționistei Elena Ciocan

Vreme de mai bine de jumătate de secol (1962-2014), iubitorii de cinema au avut la Studio, cinematograful de pe Magheru, un prieten de nădejde: Elena Ciocan – „doamna Nuți” pentru cei apropiați și la fel de cinefili ca și ea.

Devenită proiecționist înainte de împlinirea majoratului, Cinema Studio a devenit a doua sa casă (la final de ani ’60, de exemplu, se proiectau aproape 50 de filme în fiecare săptămână) și în care a cunoscut personalități importante ale cinema-ului național și internațional: Kirk Douglas, Jean Paul Belmondo, Nikita Mihalkov.

Cea de-a opta ediție a Galei Premiilor Gopo va avea loc pe 24 martie și care va fi transmisă în direct şi în exclusivitate la TV de ProCinema și online pe www.premiilegopo.ro și www.procinema.ro.

Foto cu Nicolae Margineanu şi Elena Ciocan – Wikipedia, Cinemagia

21
/11
/17

CRONICĂ DE FILM Foarte puţine filme din acest an au energia pe care o degajă „120 de bătăi pe minut” („120 battements par minute”), al treilea lungmetraj al regizorului francez Robin Campillo, laureat cu Grand Prix şi Premiul Criticii (FIPRESCI) la Festivalul de la Cannes.

19
/11
/17

Cel de-al nouălea film al lui Quentin Tarantino, care are titlul de lucru „#9”, va fi produs de Sony Pictures , informează The Hollywood Reporter. Tot ce se știe pana acum este că noul film al lui Tarantino (Plasat la finalul anilor 1960 - începutul anilor 1970, în Los Angeles) va beneficia de o distribuţie remarcabilă.

17
/11
/17

Cele mai noi filme poloneze, premiate în ultima vreme în Polonia și în lume, vor putea fi văzute în cadrul festivalului CinePOLSKA, de vineri până duminică și la sfârșitul săptămânii viitoare, la Cinematograful ''Elvira Popescu'' din Capitală.

17
/11
/17

“Nu există lucru simplu. Simplu înseamnă dificil.” - Martin Scorsese. Cineast, cinefil, om de cinema, considerat alături de Steven Spielberg, liderul generației de regizori americani lansați la începutul anilor '70, Martin Scorsese împlinește, astăzi, 75 de ani!

15
/11
/17

Intră din 17 noiembrie în cinematografe „Tărâmul binecuvântat” / „God's Own Country”, un film cu 11 nominalizări la British Independent Film Awards, cele mai importante premii din industria independentă de film din Marea Britanie. Regizat de Francis Lee, filmul este considerat de publicul și de presa internațională unul dintre succesele cinematografice ale lui 2017.

14
/11
/17

CRONICĂ DE FILM La 30 de ani de la istoricul eveniment, Liviu Tofan, fost jurnalist la Radio Europa Liberă, reconstituie într-un documentar de televiziune revolta muncitorilor brașoveni din 15 noiembrie 1987, unul din cele mai importante și emoționante gesturi de demnitate colectivă din istoria recentă a României.

13
/11
/17

Vineri, 17 noiembrie 2017, de la ora 19, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte cea de-a 17-a ediţie a Cineclubului FILM, în cadrul căreia va fi proiectat, de pe peliculă (35mm), un alt titlu notabil al istoriei filmului românesc, FAUST XX (1966), o comedie SF purtând semnătura inconfundabilă a lui Ion Popescu Gopo.

13
/11
/17

Pe scurt, despre câteva filme româneşti din a doua jumătate a anului: „Breaking News”, „Capace”, „Aniversarea”, „Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor”, „Mariţa”. Şi, bineînţeles, neuitatul, în cel mai rău sens cu putinţă, „Octav”.

13
/11
/17

Sute de persoane au mărșăluit duminică la Hollywood în sprijinul victimelor hărțuirii și agresiunilor sexuale - inspirate de campania #MeToo de pe rețelele de socializare. Marșul a avut loc pe fondul unui val de acuzații privind hărțuirile sexuale și violurile care vizează mai multe persoane publice, după dezvăluirile cu privire la producătorul hollywoodian Harvey Weinstein.