„Nişte fete“ sau Casanova azi, în variantă live streaming
https://www.ziarulmetropolis.ro/niste-fete-sau-casanova-azi-in-varianta-live-streaming/

Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania „Liviu Rebreanu“ revine cu un spectacol pentru toţi cei care cred că teme precum dragostea, regretul, vinovăţia, minciuna şi memoria sunt din ce în ce mai previzibile. Regizoarea Laura Moldovan, cunoscută publicului mureşean pentru spectacolele de succes „Toate mi se întâmplă numai mie“ de Mihai Ignat şi „Detectorul de minciuni“ […]

Un articol de Liliana Matei|15 decembrie 2020

Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania „Liviu Rebreanu“ revine cu un spectacol pentru toți cei care cred că teme precum dragostea, regretul, vinovăţia, minciuna şi memoria sunt din ce în ce mai previzibile. Regizoarea Laura Moldovan, cunoscută publicului mureşean pentru spectacolele de succes „Toate mi se întâmplă numai mie“ de Mihai Ignat şi „Detectorul de minciuni“ de Vasili Sigarev aduce pe scena Sălii Mici un text semnat de unul dintre cei mai cunoscuţi dramaturgi americani contemporani – Neil LaBute – şi o distribuţie de excepţie.

Un afemeiat trecut de 30 ani şi la un pas de însurătoare face bilanţul trecutului său amoros şi constată că nu e tocmai onorabil. Fostul macho aflat în curs de reabilitare îşi dă seama că nu s-a purtat bine cu multe dintre fostele sale partenere, iar acum, înainte de a se căsători, decide să se reîntâlnească cu cinci dintre ele pentru a-şi înfrunta conştiinţa şi, poate, pentru a reuşi să şi-o uşureze.

Piesa lui Neil LaBute explorează dinamica tensionată dintre sexe, relaţiile complicate dintre motivaţiile acestora şi propriile temeri sau laşităţi, dar şi efectul pe care trecerea timpului îl are în vieţile oamenilor. „Nişte fete“ e o comedie amară despre destinele a cinci femei de vârste şi din locuri diferite, legate de un bărbat care le-a marcat.

„«Nişte fete» sau posibil și imposibil, asumare și introspecţie, căsătorie și carieră. Într-o societate în care relațiile interumane se clădesc și se prăbușesc ușor, când ambițiile sau lipsa de asumare a propriilor fapte schimbă destine, LaBute testează cât de subțire e linia dintre corect și incorect și, mai ales, cât de ușor se trece granița dintre ele având ca singur scop succesul“, spune regizoarea Laura Moldovan.

Laura Moldovan a mai pus în scenă următoarele piese ale lui Neil LaBute: „Autobahn“ la Teatrul de Nord din Satu Mare, în 2016, şi „Fat Pig“ la Teatrul Dramatic „Fani Tardini“ din Galați, în 2016.

Din distribuţie fac parte actorii Theo Marton, Delia Bălașa, Dana Pancu, Gabriela Bacali, Georgiana Ghergu, Steliana Bălăcianu şi Dorothea Moldovan.

Scenografia a fost realizată de Irina Chirilă, traducerea textului îi aparţine lui Bogdan Budeș, iar regia tehnică este asigurată de Teodora Crăciun.

Următoarea reprezentaţie va avea loc vineri, 18 decembrie, la ora 19.00 şi va fi difuzată în variantă live streaming din Sala Mică a Teatrului Naţional Târgu-Mureş de New Generation Studio.

Biletele se pot achiziţiona de pe site-ul eventim.ro, accesând link-ul https://www.eventim.ro/ro/bilete/niste-fete-online-teatrul-national-targu-mures-559385/event.html?ca=5.

25
/03
/14

Noul său film, (pseudo)documentarul „Al doilea joc“, împinge obsesiile cineastului Corneliu Porumboiu spre o zonă extremă, aproape autodistructivă (judecat prin prisma legăturii cu publicul).

25
/03
/14

„Părerea mea proprie și personală este că politicienii își mint proprii alegători, fiindcă promit multe și duc la îndeplinire decât puține lucruri.” Sună familiar? Nu e un citat exact, ci mai degrabă un colaj din mai multe exprimări „degajate” din studiourile de televiziune.

25
/03
/14

Festivalul „25 de ore de teatru non-stop” desfăşurat la Sibiu în perioada 5 – 6 aprilie sub egida asociaţiei culturale BIS aduce pe scena culturală sibiană conceptul de teatru comunitar într-un spectacol de comedie inedit. Actorii joacă teatru, câinii latră şi sibienii aplaudă spectacolul, dragostea şi simţul civic într-o iniţiativă de conştientizare a faptului că “Măretia unei naţiuni şi progresul ei moral pot fi judecate după felul în care tratează animalele."

25
/03
/14

Joi, 27 martie, ora 19.00, la Opera Naţională Bucureşti, balerinii Corina Dumitrescu şi Călin Rădulescu reînvie romanul lui Tolstoi, Anna Karenina. Spectacolul, în regia şi coregrafia lui Ioan Tugearu, a făcut istorie în repertoriul ONB, prin montarea sa originală prezentată în premieră absolută pe 8 noiembrie 1998, producţia fiind reluată în 2009.

25
/03
/14

Teatrul Național din București va susține la Budapesta două reprezentații cu spectacolul ”Doua loturi”, joi, 3 aprilie, de la orele 17.00 şi 20.00. Cu ocazia turneului din capitala Ungariei, TNB a programat o reprezentație a spectacolului şi pe 27 martie 2014, la Sala Pictura, de la ora 20.00, de Ziua Mondială a Teatrului.

24
/03
/14

În anul în care se împlinesc 90 de ani de la naşterea unuia dintre cei mai talentaţi cineaşti ai lumii, Sergei Paradjanov, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica aduce în premieră, la Bucureşti, filmul biografic Paradjanov, propunerea Ucrainei la Oscarul pentru „Cel mai bun film străin”.

24
/03
/14

Cea de-a 10-a ediție a Festivalului Internațional de Film București, cel mai vechi festival competitiv din Capitală destinat exclusiv filmului de lung-metraj, va avea loc în perioada 26 martie – 2 aprilie 2014, la Cinema Studio, NCRR - Studioul Horia Bernea, sala Elvira Popescu și Institutul Cervantes. Programul Festivalului Internaţional de Film Bucureşti.

24
/03
/14

Cea de-a XII-a ediţie a Premiilor Muzicale Radio România şi-a desemnat câştigătorii. Cântecul anului a fost desemnat "Perfect fără tine", interpretat de trupa Vama, în timp ce Loredana Groza a primit trofeul pentru "Artistul anului 2013". Piesa "Ecou", interpretată de Elena Gheorghe feat. Glance, s-a impus la categoria "Cel mai bun cântec pop".

23
/03
/14

În noul spectacol după ,,Oscar și Tanti Roz” de Eric Emmanuel Schmitt, Alexandru Repan îi oferă lui Oscar șansa de a îmbătrâni. „Eu nu am vrut să-l joc pe Oscar, ci povestea lui, împreună cu un înger”, mărturisește actorul.

22
/03
/14

Nu am găsit un titlu mai potrivit pentru un articol referitor la ultimele discuri semnate de doi americani: dirijorul James Levine şi violonista Hilary Hahn. El este deja legendarul director muzical al Teatrului Metropolitan din New York, una dintre cele mai importante opere ale lumii, ea, o violonistă laureată cu Grammy care îndrăzneşte să caute căi noi de expresie.