Noaptea Alba a Filmului Românesc – delicii cinematografice
https://www.ziarulmetropolis.ro/noaptea-alba-a-filmului-romanesc-delicii-cinematografice/

Cinefilii bucureşteni sunt aşteptaţi la cea de-a cincea ediţie a evenimentului de mare succes, Noaptea Albă a Filmului Românesc, în noaptea de vineri, 19 septembrie 2014. Premiere, avanpremiere, comedii, drame, filme de ficţiune sau documentare, programul Nopţii Albe este, şi în acest an, unul extrem de atractiv.

Un articol de Petre Ivan|10 septembrie 2014

După succesul românesc de box-office Despre oameni şi melci, Libra Film Productions aduce pe marile ecrane una dintre cele mai așteptate comedii ale anului, America, venim! (r. Răzvan Săvescu), ce va rula în premieră şi în cadrul „nopții românești”.

Atmosfera românească devine enigmatică cu Kyra Kyralina (r. Dan Pița), o eranizare a romanului scris de Panait Istrati.

De asemenea, Noaptea Albă aduce în avanpremieră filmul de debut al tânărului regizor Andrei Gheorghe, Planșa.

Surprizele se țin lanț și în cantități scurte pentru cinefili! Scurt / 4: Istorii de inimă neagră propune patru scurtmetraje pe cât de diferite, pe atât de captivante, care abordează aceeaşi tematică, a sfârşitului.

O lume nouă, scurtmetraj realizat de Luiza Pârvu în Statele Unite, inspirat din fapte reale, spune povestea primilor imigranți români din Pennsylvania, 1908.

– Scurtmetrajul lui Radu Jude, Trece si prin perete, recompensat cu o Menţiune Specială în secţiunea Quinzaine des Realisateurs a Festivalului de la Cannes din acest an, e o adaptare liberă după povestirea În magazie, de A. P. Cehov și surprinde spaima unei fetiţe care trebuie să doarmă la bunicul ei şi care află că în apartamentul vecin a murit cineva.

Să mori de dragoste rănită, de Iulia Rugină, a primit Premiul ZFR pentru scurtmetraj la TIFF 2014. Într-o seară, Andrei și Maria vor auzi pentru ultima oară cântecul omonim al Angelei Similea. Pentru că asta este seara în care fiecare a decis că va muri.

Kowalski, al doilea scurtmetraj regizat de Andrei Creţulescu, spune povestea a trei bărbaţi care se întâlnesc într-un pub. Primul bărbat are prea multe întrebări. Al doilea bărbat are un plan perfect. Al treilea bărbat nu are nicio şansă. Un scurtmetraj cu Dorian Boguță, Șerban Pavlu și Andi Vasluianu, plus Rodica Lazăr, într-o apariție specială.

Omnibusul Scurt / 4: Istorii de inimă neagră, proiect independent născut anul acesta la TIFF, unde toate cele patru scurtmetraje au fost prezentate în cadrul ZFR, va fi prezentat în avanpremieră extraordinară la Noaptea Albă a Filmului Românesc și va fi lansat în cinematografe pe 28 noiembrie.

Cinefilii din Bucureşti sunt așteptați la proiecțiile de film din Noaptea Albă programate la Cinema Studio, Cinema Patria, Cinema Elvire Popesco, CinemaPRO, Muzeul Naţional al Ţăranului Român: Studioul Horia Bernea şi MNTR Open Air, Dianei | 4, J’ai Bistrot.

Programul complet al evenimentului va fi disponibil în curând pe site-ul: www.romfilmpromotion.ro şi pagina oficială de Facebook: www.facebook.com/NoapteaAlba

Foto: Noaptea Alba a Filmului Românescromfilmpromotion.ro

01
/07
/16

A 89-a ediție a galei premiilor Oscar se va desfășura în 26 februarie 2017 la Los Angeles, a anunțat joi Academia care organizează marea sărbătoare a filmului. Lista completă a nominalizărilor va fi dezvăluită în 24 ianuarie, după un vot deschis între 5 și 13 ianuarie celor circa 6.200 de membri ai Academiei de arte și științe cinematografice.

01
/07
/16

Din 22 iulie, Transilvania Film aduce pe marile ecrane din România Francofonia, cel mai recent film al renumitului regizor rus Alexander Sokurov. Câștigător al Premiului Fedeora pentru Cel mai bun film european la Festivalul de la Veneția și proiectat la Toronto, San Sebastian, Londra, Salonic sau Göteborg, Francofonia explorează un episod controversat din timpul celui de-al doilea război mondial: soarta operelor de artă din Muzeul Luvru, în timpul ocupației naziste.

01
/07
/16

Afișul comediei Selfie69, regizat de Cristina Iacob – prequelul / continuarea celui mai bine vândut film românesc al anului 2014, #Selfie – a fost interzis zilele trecute de rețeaua de socializare Facebook, după ce a fost postat de echipă pe pagina filmului.

30
/06
/16

Regizorul Cristian Mungiu a fost invitat să fie membru al Academiei Americane de Film, organizaţie care acordă premiile Oscar. Alături de cineastul român au mai fost invitaţi cineaşti faimoşti,printre care Nuri Bilge Ceylan, Apichatpong Weerasethakul, Abbas Kiarostami, Ken Loach, Park Chan-wook, László Nemes sau Nicolas Winding Refn.

30
/06
/16

Rețeaua cinematografică din România a fost formată, anul trecut, din 338 de săli de cinema, iar proiecția cinematografică a cuprins peste 487.700 de spectacole, care au fost vizionate de 11,2 milioane spectatori, relevă datele publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS).

29
/06
/16

Sâmbăta aceasta, publicul alege cel mai bun scurtmetraj al anului la maratonul ShortsUP. O dată pe an, scurtmetrajele premiate la Oscar, Sundance, Cannes sau Cesar se reunesc într-un singur maraton, de la apus până la răsărit de soare. Sâmbătă, 2 iulie, are loc a 8-a ediție Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, ocazie cu care cinefilii vor avea parte de opt ore de emoții intense în cel mai mare spațiu cinematografic neconvențional – Pavilionul Central Romexpo.

28
/06
/16

A treia ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! omagiază cinematografia poloneză, prin prezentarea a câte trei filme ale regizorilor Krzysztof Kieslowski şi Wojciech Smarzowski. În 2016 se împlinesc 75 de ani de la naşterea şi 20 de ani de la moartea lui Krzysztof Kieslowski (1941-1996), unul dintre cei mai influenţi regizori polonezi.

27
/06
/16

Noul proiect cinematografic al lui Radu Jude, un documentar dedicat colecției Costică Acsinte , combină aproximativ 2000 de fotografii din cele 7500 ale colecției lui Acsinte și diverse materiale din Arhiva Națională de Filme și din Arhiva Societății Române de Radiodifuziune. Născut la 4 iulie 1897, în comuna Perieți, județul Ialomița, Costică Acsinte este unul din eroii Primului Război Mondial.

27
/06
/16

Când am pășit timid către lumea filmului, unul dintre primii actori care m-au cucerit a fost Bud Spencer. Aveam vârsta ideală să fiu fascinat de Piedone. Oferta filmelor care rulau din când în când în sala de sport a școlii din satul meu cuprindea puține titluri, câteva filme cu haiduci, două – trei cu arte marțiale și celebra serie cu Piedone (în Egipt, Hong – Kong, Africa sau unde mai voia el să fie).

27
/06
/16

Isabelle Adjani, sex simbol al anilor 80, împlineşte astăzi 61 de ani. Adjani s-a născut într-un cartier de imigranți de la marginea Parisului. La 17 ani a fost acceptată la prestigioasa instituţie teatrală Comedia Franceză cu care semneaza un contract pe 20 de ani. Tot qstăzi îşi serbează ziua de naştere şi actorul american Tobey Maguire (41 de ani), pentru cinefilii mai tineri, interpretul personajului Spider-Man / Omul-păianjen...

24
/06
/16

Al Pacino, actorul în vârstă de 76 de ani, devenit o legendă a cinematografiei americane prin rolurile sale din filme precum "Nașul" sau "Scarface", se numără printre laureații celei de-a 39-a gale anuale a Kennedy Center Honors, cele mai prestigioase distincții culturale din Washington.

23
/06
/16

Cel mai nou lungmetraj semnat de regizorul Cristi Puiu, „SIERANEVADA”, va avea premiera în Germania la sfârșitul acestei săptămâni. În toamnă filmul va avea premiera în India, în cadrul Jagran Film Festival, în timp ce pe marile ecrane din România „SIERANEVADA” va ruladin 9 septembrie.

23
/06
/16

„A fi umil e o chestie frumoasă. Cred că umilinţa pleacă din generozitate“. - Andi Vasluianu. Unul dintre cei mai apreciați actori români ai momentului, având, până în prezent, peste 100 de roluri în film și teatru, împlineşte astăzi 42 de ani

22
/06
/16

Imprevizibilul spectacol de magie susţinut în mulţime, trucurile de iluzionism antrenante şi o misiune peste ocean a celor patru călăreţi au reuşit să hipnotizeze publicul şi să plaseze filmul „Now You See Me: Jaful perfect 2” pe locul întâi la box office-ul românesc în primul weekend, cu 54.735 de spectatori şi încasări de 1.029.253 de lei.