Noaptea Alba a Filmului Romanesc, în Bucureşti şi Cluj-Napoca
https://www.ziarulmetropolis.ro/noaptea-alba-a-filmului-romanesc-in-bucuresti-si-cluj-napoca/

Cea de-a cincea ediţie a evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc, unde vor fi proiectate producţii precum „Balanţa”, de Lucian Pintilie, şi „Sunt o babă comunistă”, de Stere Gulea, va avea loc pe 19 septembrie, în Bucureşti şi Cluj-Napoca.

Un articol de Petre Ivan|5 septembrie 2014

Spectatorii vor avea ocazia să vizioneze producţii recent lansate pe marile ecrane, care s-au bucurat de succes la public, dar şi de filme clasice, care au rămas în istoria cinematografiei româneşti.

Din selecţie nu lipsesc nici documentare originale şi cele mai bune scurtmetraje româneşti ale anului 2014, notează Mediafax.

Secţiunea Panorama 2013 aduce cele mai apreciate titluri ale anului trecut, printre care se numără filmul lui Stere Gulea „Sunt o babă comunistă”, avându-i ca protagonişti pe Marian Râlea şi Luminiţa Gheorghiu, dar şi ecranizarea binecunoscutei nuvele „Domnişoara Christina”, în regia lui Alexandru Maftei, ce îşi aşteaptă fanii pentru o porţie de horror românesc.

Alături de ele, vor mai fi difuzate filmele „Funeralii fericite”, de Horaţiu Mălăele, şi „La limita de jos a cerului”, de Igor Cobileanski (premiul Gopo pentru cel mai bun debut 2014).

Din categoria documentare, cinefilii se vor bucura de „Afacerea Tănase”, de Ionuţ Teianu, de „City Tour”, în regia lui Andrei-Nicolae Teodorescu, dar şi de „Bucureşti, noaptea-alba-a-filmului-romanescunde eşti?”, de Vlad Petri.

Iubitorii de film clasic se vor putea bucura la Noaptea Albă de două titluri intrate în patrimoniu, semnate de regizorul Lucian Pintilie – „Balanţa”, pentru care Maia Morgenstern a fost premiată, în 1993, de Academia de Film Europeană, şi „Niki Ardelean, colonel în rezervă”, cu Victor Rebengiuc.

În Bucureşti, spectatorii sunt aşteptaţi la proiecţiile de film programate la Cinema Studio, Cinema Patria, Cinema Elvire Popesco, CinemaPRO, Muzeul Naţional al Ţăranului Român – Studioul Horia Bernea, MNTR Open Air, Dianei 4, J’ai Bistrot şi Parcul Tineretului.

Cinefilii din Cluj-Napoca vor putea viziona filme româneşti la Cinema Victoria şi Casa TIFF.

 

Foto: Noaptea Alba a Filmului Romanesc – romfilmpromotion

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.