Noaptea furtunoasă de la fabrica de cherestea
https://www.ziarulmetropolis.ro/noaptea-furtunoasa-de-la-fabrica-de-cherestea/

Ultimul spectacol prezentat în cadrul festivalului, dintre cele aflate în competiţie, a fost „O noapte furtunoasă”, de la Teatrul „Toma Caragiu”, Ploieşti, şi s-a bucurat de trei premii: Cel mai bun actor – Ionuţ Vişan, Cea mai bună regie – Sânziana Stoican şi Cel mai bun spectacol.

Un articol de Diana Parpalea|20 iunie 2022

Cea de-a XVII-a ediție a Festivalului „BUZĂU / IUBEȘTE / TEATRU” a început pe data de 11 iunie și s-a încheiat pe 18 iunie. Spectacolele selectate nu doar s-au bucurat de aplauzele călduroase ale publicului, ci au și concurat pentru următoarele premii: Cel mai bun spectacol, Cea mai bună regie, Cea mai bună scenografie, Cea mai bună actriță și Cel mai bun actor; premii acordate de juriul festivalului, format din prof.univ.dr. Ștefania Cenean (scenograf), conf.univ.dr. Maria Zărnescu (critic de teatru) și Horia Suru (regizor).

Pentru a monta un spectacol după un text scris de un clasic e nevoie de puțin curaj. Iar Sânziana Stoican propune un spectacol pe o parte „modern”, pe de altă parte „clasic”. Aceasta se folosește în detaliu de fabrica de cherestea a Jupânului Dumitrache și construiește universul personajelor în această lume plină de rumeguș, lemne și fân.

Sânziana se folosește de textul lui Caragiale, pe care nu-l schimbă, și aduce elemente de modernitate în dinamica acțiunii. Personajele sunt surescitate în vocabular, dar mai puțin în acțiune. Se formează astfel o imagine interesantă între „ambițul” personajelor și modul în care acționează. Pentru și mai multă „furtună”, îl aduce și pe Ghiță Țircădău în spectacol, iar spectacolul începe cu scena dintre Zița și Ghiță, introducând spectatorul în viața de mahala.

Jupân Dumitrache este interpretat de Andi Vasluianu, care, ar fi putut avea o interpretare mult mai interesantă și mai clară, dacă nu s-ar fi lăsat dus de valul cuvintelor și s-ar fi înțeles mai bine ce vorbește. Cu toții știm, da, textul lui Caragiale și avem reacții amuzate înainte să se întâmple ceva comic – pentru că știm ce urmează, dar tot este important să înțelegem un dialog pe scenă. Iar în aceeași categorie a intențiilor bune se înscriu și Florentina Năstase (Veta) și Cristian Popa (Chiriac).

Interpretarea lui Ionuț Vișan în rolul lui Rică Venturiano este plină de farmec și umor. Așteptarea venirii lui în scenă creează suspans, iar intrarea sa aduce doza de râs bine așteptată. Rică Venturiano nu este un „coate goale”, ci, un domn chiar bine îmbrăcat și galant. Imaginea sa are ceva din prezența Pălărielui Nebun din „Alice în Țara Minunilor”, doar că venit mai de la mahala. Iar această abordare a personajului lui Rică Venturiano face parte din elementele de modernitate propuse.

Totodată, personajul Spiridon, interpretat de Andrei Radu are un șarm machiavelic foarte bine jucat. Faptul că i se dă un handicap doar în fața Jupânului Dumitrache, pentru a nu munci atât, îi dă personajului mult mai multă greutate și ingeniozitate, respectiv haz.

Noaptea furtunoasă de la cherestea prezentată pe scena Teatrului„ George Ciprian” din Buzău ne-a bucurat, cu o regie ingenioasă, cu un actor talentat și un spectacol care a pornit o furtună de aplauze, încheind competiția așa cum se termină orice basm: „Și-au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”.

 

O noapte furtunoasă

Teatrul „Toma Caragiu”, Ploiești

 

 

Autor: I.L. Caragiale

Regizor: Sânziana Stoican

Scenografie: Valentin Vârlan

Muzică live: Ion Radu Burlan

 

Distribuție:

Jupân Dumitrache: Andi Vasluianu

Nae Ipingescu: Ioan Coman

Chiriac: Cristian Popa

Spiridon: Andrei Radu

Rică Venturiano: Ionuț Vișan

Veta: Florentina Năstase

Zița: Theodora Sandu

Ghiță Țircădău: Ion Radu Burlan

Figurație: Narcis Stoica, Constantin Ionescu, Dragoș Căldăraru, Lucian Ilinescu

Fotografii: Miriam Dumitrescu

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.