Noaptea Literaturii Europene la Bucureşti – ediţie aniversară
https://www.ziarulmetropolis.ro/noaptea-literaturii-europene-la-bucuresti-editie-aniversara/

Pe 9 septembrie, între orele 9.00 şi 23.00, va avea loc cea de a V-a ediţie a Nopţii Literaturii Europene la Bucureşti, un eveniment al Reţelei Institutelor Culturale Naţionale din Europa (EUNIC), care se desfăşoară anual în mai mult de 70 de oraşe din toată lumea.

Un articol de Petre Ivan|24 august 2016

Evenimentul cuprinde lecturi, performance-uri, discuţii, expoziţii şi proiecţii, în zona centrală a capitalei, cuprinsă între str. Pictor Arthur Verona, Piaţa Lahovary şi strada Vasile Lascăr.

În centrul acestei nopţi, vor sta 12 autori din Austria, Cehia, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Portugalia, Spania, Turcia, Ungaria şi România. Operele acestora vor fi prezentate publicului bucureştean în forme diverse, precum: lecturi, performance-uri, discuţii, expoziţii sau proiecţii.

Şi, pentru că în 2016 este o ediţie aniversară, Noaptea Literaturii Europene la Bucureşti se va încheia cu un after-party la Piua Book Bar.

„Platforma de dialog pentru profesioniştii din lumea cărţii” este una din noutăţile ediţiei 2016, proiect care va demara cu o primă întâlnire între traducători literari şi editori, moderată de Simona Sora.

Participă: Dinu Flămând, Peter Srager, Bogdan Ghiu, Dana Verescu, Vlad Russo, Bogdan-Alexandru Stănescu, Lidia Bodea, Laura Albulescu.

La această ediţie, organizatorii Nopţii Literaturii Europene la Bucureşti în parteneriat cu „Carte peste Carte” vor strânge cărţi pentru dotarea bibliotecii orăşeneşti din Târgu Frumos, judeţul Iaşi. I

lustratia afişului din acest an este semnata de João Fazenda, artist portughez, proaspăt premiat cu Premiul Naţional pentru Ilustraţie, în Portugalia.

Din 2012, în fiecare an, locuitorii capitalei au putut participa la evenimente dedicate literaturii europene, organizate de clusterul EUNIC, cu sprijinul a numeroase personalităţi din lumea artistică – cu precădere actori, muzicieni, critici şi jurnalişti.noaptea

De fiecare dată, organizatorii au urmărit promovarea celor mai recente traduceri în limba română a scriitorilor de ultimă oră din ţările pe care aceştia le reprezintă în România. Nu în ultimul rând, cunoaşterea unor locuri speciale din Bucureşti a fost o condiţie de bază a acestui proiect.

Noaptea Literaturii Europene la Bucureşti este un proiect al clusterului EUNIC România (Reţeaua Europeană a Institutelor Culturale Naţionale), sprijinit de Reprezentanţa Comisiei Europene şi organizat de: Forumul Cultural Austriac, Centrul Ceh, Goethe-Institut, Fundaţia Culturală Greacă, Institutul Italian de Cultură, Institutul Polonez din Bucureşti, Ambasada Portugaliei la Bucureşti/ Camões, I.P., Institutul Cultural Român, Institutul Cervantes, Centrul Cultural Turc Yunus Emre din Bucureşti, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti.

* * *

Una dintre noutăţile ediţiei 2016: „Platforma de dialog pentru profesioniştii din lumea cărţii”, proiect care va demara cu o primă întâlnire între traducători literari şi editori.

Organizatorii Nopţii Literaturii Europene la Bucureşti în parteneriat cu „Carte peste Carte” strâng cărţi pentru dotarea bibliotecii orăşeneşti din Târgu Frumos, judeţul Iaşi.

Asadar, pe 9 septembrie, începând cu ora 19.00, iubitorii de literatură din Bucureşti sunt invitaţi să pornească în căutarea poveştilor, în zona centrală a capitalei.

Foto: Noaptea Literaturii Europene la Bucureşti – facebook

15
/05
/23

Un program cu peste 20 de evenimente și un stand național cu o ofertă editorială consistentă, organizate de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi Accademia di Romania din Roma, vor constitui participarea României la Salonul Internaţional de Carte de la Torino, desfășurată în perioada 18-22 mai 2023.

03
/05
/23

Editura Nemira vă invită la evenimentul de lansare a volumului inedit de scrisori „Dragă tată”, scris de Patrick și Ernest Hemingway, o carte despre iubire și distanțe, despre părinți și fricile lor, despre copii și capriciile lor, despre un soi de imposibilitate de a mai recupera ceva în plină tranziție sau în plină degradare, publicată în colecția Yorick.

01
/05
/23

O selecție de titluri noi, disponibile la Editura Nemira în luna mai, în care veți regăsi „Proiectul Hail Mary” de Andy Weir, „Fiica de la Auschwitz” de Tova Friedman și Malcom Brabant și „Focul viu” de Stephen King, trei cărți care promit să-și fascineze cititorii de la primele pagini.

27
/04
/23

După primul volum din seria „Măștile Zeului", „Mitologia primitivă", în care autorul prezintă cititorilor izvoarele miturilor universale și arată cum acestea ne-au modelat înțelegerea lumii, văzută și nevăzută, de-a lungul timpului, Editura Trei oferă cititorilor pasionați de acest subiect ocazia incursiunii într-o lume fascinantă, cea a Mitologiei orientale.

27
/04
/23

Cum ar arăta realitatea dacă în locul pauzelor publicitare ar exista pauze de poezie? Am fi mai deschiși față de lume și față de cei din jurul nostru? La aceste teme de refelecție își propune să ofere un răspuns cea de-a șaptea ediție a proiectului „Poezia în oraș", care se derulează sub egida clusterului EUNIC Varșovia, în perioada 20 aprilie – 21 mai 2023, în capitala Poloniei.

09
/04
/23

Șapte recomandări de lectură pentru luna aprilie, în care veți regăsi scrisorile schimbate de legendarul Ernest Hemingway cu fiul său, Patrick, dar și un nou roman semnat de Amor Towles, autorul bestsellerului „Un gentleman la Moscova”. Titlurile selectate au apărut în această lună la Editura Nemira.