„Nora”, un spectacol despre păpuși și bărbați
https://www.ziarulmetropolis.ro/nora-un-spectacol-despre-papusi-si-barbati/

Primele reprezentaţii ale spectacolului „Nora (o casă de păpuşi)” de Henrik Ibsen, în direcţia de scenă a lui Victor Ioan Frunză, au fost programate pe 20, 21, 22 şi 23 decembrie, de la ora 19.00, la Biblioteca Naţională a României.

Un articol de Liliana Matei|21 decembrie 2019

Din distribuție fac parte Codrin Boldea/ Tudor Cucu Dumitrescu, Ana Crețu, Voicu Aaniței, Alexandra Colci, Carol Ionescu/Andrei Redinciuc, Măriuca Bosnea, Emma Mateciuc și copiii Patricia Cucu Dumitrescu, Ștefan Crețu și Sebastian Slătineanu. Traducerea este semnată de Radu Polizu-Micșunești și Florin Murgescu, rescriere de Adrian Nicolae și câteva contribuții de Victor Ioan Frunză, producție a Centrului Cultural LUMINA. Decorul și costumele sunt realizate de Adriana Grand.

„«În spatele fiecărui bărbat de succes stă o femeie extraordinar de puternică»”. Suntem obișnuiți cu imaginea unei familii fericite, cu bărbatul de carieră capabil și dedicat, cu soția delicată și înțelegătoare, care „face din casă un cămin”, cu copii superbi jucându-se în mijlocul unei sufragerii perfecte, mobilată modern și ergonomic. E fotografia vieții pe care suntem educați s-o râvnim, e rostul pentru care suntem încurajați să muncim, raiul de la capătul tuturor chinurilor. Cu imens talent, Henrik Ibsen pune în perspectivă acest clișeu al revistelor de lifestyle. Îi construiește un trecut și, mai important, un viitor. Ce vine după «Și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți»? Ce rămâne dintr-o viață perfectă când fantomele trecutului se întorc să îți bântuie casa de păpuși cu zâmbete zugrăvite? Când aerul rece al realității pătrunde în cameră, oamenii se dezbracă și se recunosc. Și fericirea artificială se clatină. La orizont, înspăimântător și cinic, așteaptă viitorul. «Nora». Un spectacol despre cine suntem, sub diminutive și accesorii. Despre păpuși și bărbați. Despre justiția oamenilor și femei care se trezesc”, a explicat Adrian Nicolae.

Foto: Adriana Grand

08
/11
/23

Premiera spectacolului „Crocodil“ are loc pe 8 noiembrie la Centrul Cultural Apollonia (Strada Michael Weiss 22, Brașov). Următoarele reprezentanții au loc pe 12 și 15 noiembrie la Centrul Cultural Apollonia. Elise Wilk, autoarea piesei, vorbește pentru Ziarul Metropolis despre ideile pe care le-a pus pe hârtie și care au devenit replici într-un spectacol pe o temă puternică: bullying-ul în școli.

08
/11
/23

Ritmuri de jazz românesc au surprins asistenţa la Marea Sală UNESCO, cu ocazia alegerii ambasadoarei României, excelența sa doamna Simona Miculescu, în funcția de președinte al UNESCO.

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.