Număr record de spectatori la “25 de ore de teatru non-stop”
https://www.ziarulmetropolis.ro/numar-record-de-spectatori-la-25-de-ore-de-teatru-non-stop/

În 25-26 aprilie a avut loc la Sibiu ediţia aniversară a festivalului-maraton “25 de ore de teatru non-stop”.

Un articol de Liliana Matei|29 aprilie 2015

Festivalul, ajuns la ediția cu numărul 5, este organizat de o structură independentă, Asociația Culturală BIS. Conceptul inedit (cel de teatru non-stop) a adus spectatori din Sibiu și din țară încă de la prima ediție. Festivalul se adresează cu precădere teatrului independent, fiind un liant între artiști consacrați și voci tinere și originale din teatrul românesc.

Anul acesta, timp de mai bine de 25 de ore, fără încetare, au avut loc 29 de spectacole și de evenimente în 17 locații din oraș. Artiști și companii de teatru din Sibiu, București, Timișoara, Cluj, Craiova au împânzit orașul în miezul zilei, la miezul nopții, la ora dimineții.

La ora 3 dimineața, spre exemplu, aveau loc spectacole în 4 locații din oraș, cu săli arhipline.

Deschiderea a avut loc la Sala Thalia, cu un spectacol de Gală care l-a avut în prim plan pe Ioan Gyuri Pascu, un artist îndrăgit de sibieni. Alături de el au au urcat pe scenă artiști tineri: Claudiu Fălămaș, Matli MC (Lipicioșii), Flora Pop, Adrian Strâmtu, George Constantinescu.

Apoi, de-a lungul nopții, într-un carusel teatral bine organizat, s-au succedat spectacole în mai multe spații din oraș. Lightwave Theatre Company au prezentat la Teatrul Gong “Iubitafizica”, în prezența autorului textului Iulian Tănase. Teatrul de Artă București a prezentat ultima producție, “Dureri fantomă”, în regia lui Bogdan Budeș.

O locație specială a fost Casa Monument UNESCO din Sibiul Vechi (o casă proprietate particulară transformată în spațiu de joc) în care Auăleu Teatru din Timișoara au prezentat spectacolul “Casa din copac”. În aceeași locație Compania de Teatru Labirint Asylum a invitat spectatorii la un traseu inițiatic în care spectatorul era personajul principal.

La ora dimineții doritorii au putut viziona “In debt we art”, primul film documentar despre teatrul independent românesc, produs de Doctor’s Studio.
De-a lungul nopții, locațiile în care au fost programate spectacolele s-au dovedit a fi neîncăpătoare pentru numărul mare de spectatori dornici să ia parte la o astfel de experiență.

Dimineața s-a rostit poezie în prezența autorilor, “Zona Nouă”.
Un eveniment cu tradiție este înviorarea fizică, acțiune care anul acesta a avut loc în Piața Mică. Peste 200 de tineri au luat parte la acest eveniment. Actorul Florin Coșuleț a coordonat exercițiile fizice, iar stomatologul oficial al festivlului, Gh. Igna, i-a învățat pe participanți cum se efectuează un periaj dentar corect.

Conferințele au adus la rândul lor sute de spectatori, datorită temelor abordate, dar mai ales datorită personalităților de mare clasă care au dat distincție acestei secțiuni a festivalului.

La Librăria Humanitas, profesorul Dan Vasiliu i-a cucerit pe tinerii participanți cu al său “Orar Teatral”, iar actrița Coca Bloos i-a impresionat pe cei prezenți până la lacrimi într-o întâlnire de suflet moderată de Ion M. Tomuș.

Librăria Habitus nu a făcut față sutelor de spectatori veniți să vadă conferința excepțională susținută de Constantin Chiriac și de Părintele Constantin Necula. Evenimentul a fost transmis live pe internet.

Tot la Librăria Habitus, Iulia Colan i-a impresionat pe spectatori cu al său “Flori pentru Algernon”, în vreme ce la Welt Kultur, actrița și scriitoarea Lorena Lupu și-a pus în scenă propriul text.

Compania Teatrală BIS din Sibiu (gazda festivalului) a avut în program patru spectacole: Beat Bukowski, Jurnalul unui bișnițar, Monoloagele vaginului și cel mai mare succes al stagiunii, „Născut în ‘90”.

Festivalul s-a încheiat cu un concert Ada Milea. Alături de ea pe scenă au urcat Bobo Burlăcianu și Anca Hanu.

A doua zi, ca un BIS al festivalului s-a jucat la Atrium Cafe comedia “First date”, scrisă și regizată de Conrad Mericoffer. Atrium a fost de altfel bastionul de noapte, cafeneaua cu cele mai multe reprezentații în program.

Peste 4000 de spectatori au umplut sălile și spațiile de joc alternative. Zece evenimente s-au desfășurat cu intrare liberă.

A fost fără îndoială cea mai complexă și mai reușită ediție de până acum. Programul complet, precum și notificările asupra activității BIS pot fi găsite pe site-ul www.respirateatru.ro și pe pagina de facebook www.facebook.com/respira.teatru.

Foto: Adi Bulboacă

20
/10
/15

Un festival precum „Les Films de Cannes à Bucarest,” iniţiat de Cristian Mungiu şi ajuns la cea de-a şasea ediţie, reînvie plăcerea de a merge la un cinematograf de artă – un act social şi cultural în suferinţă – şi reaminteşte diversitatea formelor de a face cinema.

20
/10
/15

Jazz de calitate, curat, interpretat fără emfază sau artificii. Pe 10 și pe 11 octombrie, Avishai Cohen a susţinut la Sala Radio din Bucureşti două concerte de promovare a noului său album ’’From Darkness’’, o formulă de trio - contrabas, pian şi percuţie.

20
/10
/15

Îndrăgitul actor Ion Dichiseanu a împlinit astăzi 82 de ani! Născut la Adjud, în 20 octombrie 1933, era student la Politehnică când a fost îndrumat spre actorie de către nepoata lui George Vraca. Dichiseanu este, de asemenea, un talentat cântăreţ şi un apreciat poet, în 1995 acesta publicând volumul de versuri „Frumoasa spaniolă, frumoasa suedeză”.

20
/10
/15

Pasajul Universităţii din Bucureşti se transformă, începând de luni, într-un loc dedicat teatrului şi actorilor, cu prilejul Festivalului Naţional de Teatru (FNT). Cea de-a 25-a ediţie FNT (23 octombrie - 1 noiembrie) are o ofertă culturală ce cuprinde 98 de reprezentaţii ale spectacolelor din program şi alte evenimente, precum expoziţii, conferinţe, dezbateri şi lansări de carte.

20
/10
/15

„Dorantes. Interacción” este titlul combinaţiei „incendiare” a două genuri muzicale: jazz şi flamenco, genuri ce atrag astăzi un public extrem de numeros. Iubitorii muzicii se pot bucura de aceasta sâmbătă, 24 octombrie (de la 19.00), în concertul susţinut de pianistul spaniol DORANTES, la Sala Radio.

20
/10
/15

Săptămâna acesta debutează cea de a IV-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM), un proiect internațional dedicat literaturii, cu focus pe zona Europei Centrale și de Sud-Est. Sub sloganul „La Vest de Est / La Est de Vest”, peste 20 de evenimente vor avea loc în orașul de pe Bega în perioada 21-23 octombrie: lecturi publice, dezbateri, întâlniri ale scriitorilor invitați cu elevii de la cele mai importante licee din Timișoara, conferințe la Universitatea de Vest.

20
/10
/15

Festivalul Internațional de Film Timishort a încheiat cele patru zile pline de filme scurte cu o ceremonie de premiere a regizorilor celor mai bune scurtmetraje. Weekendul acesta, peste 2000 de cinefili au umplut rândurile Cinematografului Timiș, dar și pe cele din AMBASADA sau sala 2 a Teatrului Național Timișoara. Decernarea trofeelor a avut loc duminică, 18 octombrie la Cinema Timiș în prezența a peste 500 de spectatori.

19
/10
/15

Timp de șase decenii, pana lui Sadoveanu a dăruit lumii peste 100 de volume în care a cugetat despre oameni, despre viaţă, despre natură, într-o limbă viu colorată. „Neamul Şoimăreştilor”, „Hanul Ancuţei”, „Baltagul” sunt dovada unui fel de a povesti care rămâne etern. Scriitorul şi omul politic s-a născut pe 5 noiembrie 1880, la Paşcani, şi a decedat pe 19 octombrie 1961, la Vânători-Neamţ.

19
/10
/15

Teatrul Țăndărică este invitat, pentru al cincilea an consecutiv, să joace în cadrul Festivalului Național de Teatru, fiind singurul teatru de animație care a participat, de-a lungul anilor, în FNT. La ediţia 2015, acesta va fi prezent în FNT cu spectacolul pentru tineri şi adulţi, Adunarea Păsărilor, de Farid Uddin Attar, în regia lui Cristian Pepino, care este reluat într-o formulă nouă la 20 de ani de la prima punere în scenă la Teatrul Ţăndărică.

19
/10
/15

Romeo şi Julieta, Războiul, Ubuzdup!, Viaţa e suferinţă, Spargerea, Somnoroasa aventură sau Aventurile unui bărbat extrem de serios, Slugă la doi stăpâni şi multe alte spectacole, în această săptămână, pe scenele teatrelor din Capitală.

19
/10
/15

Controversatul regizor francez de origine argentiniană Gaspar Noé revine la București la cinci ani după ce a fost invitatul special al Les Films de Cannes à Bucarest (23 – 29 octombrie). Acesta își va prezenta cel mai recent film, melodrama sexuală 3D Love, proiectată în afara competiției la Cannes și interzisă minorilor.

19
/10
/15

Filmul biografic "Steve Jobs", portret în trei acte al fondatorului Apple, regizat de Danny Boyle și avându-l în rolul principal pe Michael Fassbender, a încheiat duminică a 59-a ediție a Festivalului de Film de la Londra. Al doilea film despre Steve Jobs este ecranizarea biografiei autorizate scrise de Walter Isaacson de către scenaristul de succes Aaron Sorkin, câștigător al premiului Oscar pentru scenariul peliculei "The Social Network".

19
/10
/15

Debutul în lungmetraj al regizorului Andrei Cohn, “Acasă la tata”, va fi lansat de Mandragora în cinematografele din România luna viitoare, pe 6 Noiembrie. Pelicula a avut premiera internațională în cadrul celei de-a 21–a ediții a Festivalului de Film de la Sarajevo.