O fereastrã cãtre arta graficã spaniolã: afişe de film din anii 50´, 60´ şi 70´
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-fereastra-catre-arta-grafica-spaniola-afise-de-film-din-anii-50-60-si-70/

Ambasada Spaniei şi POINT vã invitã sâmbãtã, 21 mai, orele 19.00, la inaugurarea expoziţiei “O fereastrã cãtre arta graficã spaniolã: afişe de film din anii 50´, 60´ şi 70´”. 

Un articol de Liliana Matei|18 mai 2016

Expoziţia propune o incursiune în designul grafic şi filmul spaniol şi include o serie de reproduceri de afişe de film spaniol din perioada 1950-1980, oferind astfel o viziune generalã asupra operei şi traiectoriei principalilor ilustratori şi desenatori care au marcat arta graficã spaniolã de la acea vreme.

Selecţia cuprinde o parte dintre cele mai cunoscute şi reprezentative lucrãri ale unor ilustratori precum Francisco Fernández-Zarza “Jano”, Macario Gómez “Mac”, José María Cruz Novillo sau Iván Zulueta. Cei mai mulţi artişti din aceastã perioadã au abordat diverse genuri şi tehnici de-a lungul carierei, acordând atenţie deosebitã atât desenului, cât şi compoziţiei, formelor şi culorilor graficii pentru a obţine, dincolo de eficienţa descriptivã, opere personale de mare originalitate.

Mult timp, afişul de film a fost considerat o artã secundarã, în slujba cinematografiei. Cu toate acestea, timpul a revendicat valoarea artisticã a multor desene transformându-le, dincolo de principalul sãu obiectivul de promovare, în mãrturii estetice şi iconice ale epocii în care au fost concepute şi, uneori în autentice simboluri culturale, cum este cazul afişului creat pentru filmul “El verdugo” (Cãlãul).

În plus, multe dintre lucrãrile expuse reprezintã afişele unor producţii celebre ale cinematografiei spaniole, semnate de regizori precum Luis Buñuel, Juan Antonio Bardem sau Luís García Berlanga.

Programul de vizitare va fi de vineri pânã duminicã între orele 11:00-02:00, în perioada 21 mai – 5 iunie.

20
/10
/20

Editura Muzeului Național de Artă Contemporană și-a adăugat în colecție o nouă publicație „reper” pentru istoria vizualității contemporane din România, marcând astfel borna istorică a 30 de ani de la evenimentele lui decembrie 1989.

13
/10
/20

Expoziția-fenomen „Woman Unchained“ by Irina Greciuhina, care-a fost deschisă timp de o lună în spațiul expozițional Arbor.art.room, perioadă în care s-a bucurat de un imens succes, s-a închis în „real“, dar iubitorii de frumos mai au o șansă să contemple „Cina cea de taină“ cu femei și alte lucrări care i-au încântat pe bucureșteni în această perioadă.

12
/10
/20

Maria Orosan-Telea condensează în spațiul Kunsthalle Bega Box sub numele Later Edit 13 evenimente cuprinse în programul „Draft” - un program curatorial despre proiecte artistice în stadiu de idee, parțial realizate sau replicabile la scară mai mare, desfășurat din 2018 în Biblioteca Pavilion din Timișoara.

05
/10
/20

O expoziție de fotografie, proiecții de filme, teatru, recital de saxofon – programul Institutului Cervantes din București pentru luna octombrie include o serie de evenimente artistice care evidențiază creativitatea și caracterul inovator al mediului artistic de limbă spaniolă, o formă de a marca Ziua Națională a Spaniei, celebrată pe 12 octombrie. Totodată, octombrie înseamnă și reluarea activităților cu prezență la sediul instituției, din Bulevardul Regina Elisabeta 38.

01
/10
/20

În ciuda restricțiilor contextului pandemic, 32.405 de persoane au participat la ediția a 7-a Art Safari, finalizată duminică noapte, probabil cel mai mare eveniment dedicat artei în România, unic ca amploare, concept și structură. Muzeul temporar, deschis pentru două săptămâni, de data aceasta în Victoria Tower, a ocupat cu artă o suprafață de 6.000 de metri pătrați și a găzduit 800 de opere în valoare totală de peste 12 milioane de euro.