O întâlnire cu propria conştiinţă: „Clasa noastră“ de Tadeusz Słobodzianek, în regia lui Ştefan Roman
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-intalnire-cu-propria-constiinta-clasa-noastra-de-tadeusz-slobodzianek-in-regia-lui-stefan-roman/

Într-o lume divizată de diverse ideologii, noi înşine nu putem rămâne întregi în raport cu noi înşine. Această stare ajunge să îl afecteze necondiţionat şi pe cel de lângă noi.

Un articol de Liliana Matei|1 aprilie 2022

Periodic, ne confruntăm cu o istorie care scormonește în trecutul recent sau mai îndepărtat al unei comunități, popor. Și atunci spiritele se pot inflama. Așa apar pretențiile teritoriale, epurările etnice etc. Istoria scormonește în viața comunității ca băiatul cu bățul în măruntaiele unei broaște râioase.

Când Răul își revarsă duhoarea leviatanului pe comunități, sau entități statale, fața persoanei își pierde lumina și strălucirea primite de la Dumnezeu. Omul poate atunci comite nedreptăți, violențe, crime… tocmai în numele adevărului pe care pretinde că-l slujește. Uneori, chiar religia e ambalată pentru justificarea acestor acțiuni.

Słobodzianek invită la o reevaluare a propriilor noastre fantoșe ale trecutului care – iată, cum vedem zilele acestea în conflictul actual ruso-ucrainean (dar nu numai) – pot izbucni necontrolat. Pe nepusă masă, ne putem trezi în mijlocul unui conflict sângeros, fie el pogrom sau război propriu-zis, situați de-o parte sau de cealaltă a baricadei.

Spectacolul propune o radiografie asupra violenței, trădării, credinței, (ne)iertării. În același timp, este și o întâlnire cu propria conștiință. În acest context, se pune întrebarea: putem ierta ce ne-au făcut alții? Și încă: ne putem ierta pe noi înșine?

Din distribuţie fac parte: Claudiu PANAITESCU – Jakub Kac, Theodor RADU – Rysiek, Narcis BLIDERAN – Zygmunt, George HĂDĂRIG – Heniek, Ciprian MIHĂILĂ-LEOTESCU – Wladek, Mălina BOBEŞ – Abram, Raluca SARCA – Dora, Ilinca MEŞTER – Zocha şi Larisa DOBRIN – Rachelka / Marianna

Regia artistică e semnată de Ştefan ROMAN, scenografia a fost realizată de Ciprian LEOTESCU, iar regia tehnică e asigurată de Teodora CRĂCIUN.

Piesa a fost tradusă din polonă de Cristina GODUN, iar traducerea în maghiară, pentru supratitrare, a fost realizată de Patrícia PÁSZT.

Spectacolul are o durată de 3 ore (fără pauză) şi este recomandat persoanelor cu vârsta peste 14 ani.

Premiera va avea loc joi, 14 aprilie, de la ora 19.00, la Sala Mare (în regim studio).

Biletele pot fi achiziţionate în format electronic de pe lr.biletmaster.ro/ron/Event/44003594/Clasa-noastra.

Spectacolul este prezentat de Asociaţia pentru Teatru Liviu Rebreanu în parteneriat cu Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania „Liviu Rebreanu“ şi Universitatea de Arte din Târgu-Mureş.

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

11
/12
/23

Pentru 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” s-a aflat în Statele Unite ale Americii în cadrul turneului aniversar „Madrigal 60 – The Magic of Winter”, primul pe care artiștii l-au susținut în America după 35 de ani.

07
/12
/23

Legendarul cineast maghiar Béla Tarr va primi sâmbătă seară, la Berlin, un premiu onorific din partea Academiei Europene de Film. Cu această ocazie, publicăm un eseu despre cinemaul său foarte special.

07
/12
/23

Electric Castle 2024 sună epic! Cu Massive Attack, Bring Me The Horizon și Queens of The Stone Age ca headliners confirmați, a 10-a ediție a festivalului se anunță cu foarte mult rock și trip hop.

07
/12
/23

TEATRUL SE (ŞI) CITEŞTE, primul sezon al podcastului realizat de Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” continuă cu un nou invitat. De această dată, Zomir Dimovici se întoarce în lumea cuvintelor trădate şi îl are ca partener de conversaţie pe Sorin Gherguţ, traducător, poet şi redactor de carte.