O Lume Noua, în cinematografele româneşti, via Viena
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-lume-noua-in-cinematografele-romanesti-via-viena/

Scurtmetrajul de ficţiune O Lume Nouă (r. Luiza Pârvu, scenariul Toma Peiu, România – Ungaria – SUA, 2014), va putea fi văzut pentru prima oară în afara României în cadrul Festvalului Internaţional de Film Central şi Est European Let’s CEE de la Viena (2-11 octombrie 2014). Filmul va fi proiectat în cadrul programului de scurtmetraj Viaţă şi Moarte, sâmbătă, 4 octombrie, de la ora 14:00 şi joi, 9 octombrie, de la 15:00, la Village Cinema.

Un articol de Petre Ivan|3 octombrie 2014

Inspirat de poveștile celor câtorva sute de mii de emigranți români în SUA, printre care s-au numărat și membri ai familiei scenaristului, O lume nouă spune povestea unei întâlniri din Pennsylvania anului 1908, unde Ana Ciotloș este întâmpinată de Petru, vărul soțului ei, în locuința lor din Lumea Nouă. Florin Penișoară și Olimpia Melinte (#Selfie, Canibal, Planșa) sunt protagoniștii peliculei filmate la finalul anului trecut la New York, în care mai apar Ioan Ardelean și Ioan Boeriu.

În același weekend, filmul va rula în Competiția Națională a Festivalului de Film de Scurt Metraj Timishort (Timișoara) – sâmbătă, 4 octombrie, de la ora 18:00, la Cinema Timiș, respectiv duminică, 5 octombrie, de la aceeași oră, în Aula BCUT.

O Lume NouaO lume nouă va avea premiera pe marile ecrane din România în cadrul filmului-omnibus Scurt / 4: Istorii de inimă neagră, alături de scurtmetrajele Trece și prin perete (r. Radu Jude), Kowalski (r. Andrei Crețulescu) și Să mori de dragoste rănită (r. Iulia Rugină), pe 28 noiembrie 2014.

Cine este Luiza Pârvu

Născută în 1986 la Craiova și absolventă a Facultății de Film din cadrul UNATC I.L. Caragiale din București, Luiza Pârvu a regizat până in prezent mai multe scurtmetraje.

Trei dintre acestea, My Baby (2013), Draft 7 (2011), Aniversarea (2010), scrise și produse alături de Toma Peiu, au fost prezentate la peste 80 de festivaluri și evenimente de film din țară și străinătate.

În 2012, Luiza Pârvu a fost nominalizată la Premiul Gopo Tânără Speranță pentru regia filmului Draft 7. În același an, a obținut o bursă pentru a urma Masterul de Film al prestigioasei New York University Tisch School of the Arts, una dintre trei cele mai bine cotate școli de film din lume.

O Lume Nouă / Start Anew World a fost produs cu sprijinul universității, în anul II de studii al Luizei, care urmează, în prezent, cursurile din anul III al programului de masterat.

Foto: Luiza Pârvu, O lume noua – Cinemagia

05
/02
/15

Șase proiecții pentru public și presa internațională vor aduce povestea procurorului Cristian Panait, cea care a inspirat scenariul filmului De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, peste hotare, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Evenimentul începe astăzi, 5 februarie, și se va încheia pe 15 februarie, cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu fiind inclus în secțiunea Panorama Special.

04
/02
/15

Realizat după întâmplări reale şi având opt nominalizări la Premiile Oscar, „The Imitation Game” (Jocul Codurilor) prezintă povestea lui Alan Turing (Benedict Cumberbatch), matematician, criptanalist şi erou de război, pionier al tehnologiei moderne a calculatoarelor. Alături de un grup restrâns de specialişti, el a reuşit spargerea unui cod aşa-numit „de nespart” al maşinăriei Enigma a Germaniei, în al Doilea Război Mondial. 

03
/02
/15

Deși pare un scenariu apocaliptic, de fapt este vorba despre premiera filmului “Orașul câinilor”/ “White God”, câștigătorul Marelui Premiu al secțiunii Un Certain Regard la Cannes și propunerea Ungariei la Premiile Oscar 2015, în regia lui Kornél Mundruczó.

02
/02
/15

Lucian Boicu, un român stabilit în Canada, a lucrat la efectele vizuale ale filmului "American Sniper", de Clint Eastwood, un lungmetraj nominalizat la şase premii Oscar şi inspirat din povestea adevărată a lunetistului Chris Kyle.

02
/02
/15

Filmul românesc de scurtmetraj este prezent și anul acesta la Festivalul de Film de la Clermont-Ferrand (30 ianuarie – 7 februarie 2015) prin intermediul Asociației ESTE’N’EST, care organizează pentru a șaptea oară consecutiv standul românesc din cadrul marketului festivalului, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

02
/02
/15

În filmul "Chuck Norris vs. Communism", de Ilinca Călugăreanu, peliculă selectată în secţiunea competiţională World Cinema Documentary, la cea de-a 31-a ediţie a Festivalului Sundance, o generaţie întreagă se îndrăgosteşte de film, în epoca Războului Rece, scrie prestigioasa publicaţie IndieWire.

30
/01
/15

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „O lacrimă de fată” (1980), regizat de Iosif Demian, este unul dintre cele mai originale filme româneşti realizate în timpul comunismului, polemizând prin stilul său modern şi energic cu falsitatea care caracteriza cinematografia oficială a vremii.

29
/01
/15

Tenorul spaniol Placido Domingo va interpreta rolul principal în opera "Gianni Schicchi", de Giacomo Puccini, care va fi montată de Woody Allen pentru a marca, în această toamnă, cea de-a 30-a aniversare a Operei din Los Angeles.