„O lună în Thailanda“, premiul criticii internaţionale la Sofia
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-luna-in-thailanda-premiul-criticii-la-sofia/

„O lună în Thailanda“ – debutul în lungmetraj al regizorului Paul Negoescu – a câştigat premiul Federaţiei internaţionale a criticilor (FIPRESCI) pentru cel mai bun film din competiţia Festivalului Internaţional de Film de la Sofia

Un articol de |17 martie 2013

„O lună în Thailanda“ – debutul în lungmetraj al regizorului Paul Negoescu – a câștigat sâmbătă seara (16 martie) premiul Federaţiei internaţionale a criticilor (FIPRESCI) pentru cel mai bun film din competiția Festivalului Internațional de Film de la Sofia.

Festivalului Internațional de Film de la Sofia (7-17 martie), ajuns la cea de de-a 17-a ediție, este unul dintre cele mai apreciate evenimente cinematografice din Europa. Evenimentul din Bulgaria a prezentat pe parcursul celor zece zile de festival peste 200 de filme (lungmetraje, scurtmetraje şi documentare).

Printre invitaţii speciali ai festivalului s-au numărat regizorul Costa-Gavras şi celebri fraţi Paolo şi Vittorio Taviani.

În programul ediţiei din acest an a Festivalului de la Sofia s-au regăsit mai multe pelicule româneşti. Astfel, filmul regizorului Cristian Mungiu „După dealuri“ a fost prezentat în programul Cinema today – Masters, „O lună în Thailanda“, în regia lui Paul Negoescu, a fost selectat în competiţia internaţională, în timp ce „Despre oameni şi melci”, în regia lui Tudor Giurgiu, şi „Toată lumea din familia noastră“, de Radu Jude, au fost incluse în competiţia balcanică. Filmul regizat de Radu Jude a fost prezent şi în secţiunea Grand Prizes.

„O lună în Thailanda“ spune povestea lui Radu (Andrei Mateiu) care, în noaptea Anului Nou, descoperă că nu e mulțumit de viața lui sentimentală și decide să se despartă de prietena sa, Adina (Ioana Anastasia Anton). Pornește într-o călătorie prin cluburile și petrecerile bucureștene în căutarea fostei iubite (Sînziana Nicola). Dar este oare ea femeia de care Radu are nevoie cu adevărat?

Din distribuţie mai fac parte actorii: Tudor Aaron Istodor, Raluca Aprodu, Victoria Răileanu, Ionuț Grama, Sabina Posea, Bogdan Cotleț, Ștefan Munteanu, Simona Ghiță.

Paul Negoescu a mai participat, cu debutul său – „O lună în Thailanda” – la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, Festivalul Internațional de Film Francofon de la Namur, în Competiția “Emile Cantillon”, la Festivalul de Film de la Zurich în competiția oficială și la Festivalul Noului Cinema de la Montreal, în selecția internațională.

Filmul „O lună în Thailanda”, o producţie Hi Film, în co-producție cu Abis Studio, este realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei și cu participarea HBO România.

„O lună în Thailanda” a fost dezvoltat în cadrul CineLink la Festivalul de Film de la Sarajevo și în cadrul atelierului Premiers Plans coordonat de actrița Jeanne Moreau, iar scenariul filmului a fost finalist al concursului HBO.

20
/12
/22

Echipa care a creat „România Sălbatică”, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, face un cadou tuturor iubitorilor de natură înainte de sărbătorile de iarnă: acces gratuit la povestea din spatele realizării documentarului laureat anul acesta cu 3 premii Gopo (Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet).

19
/12
/22

Colinde, documentare şi concerte extraordinare, transmisiuni în direct de la Vatican și Catedrala Sfântul Iosif, filme și ediții speciale ale emisiunilor consacrate se regăsesc în grila de Crăciun a TVR2 pentru întreaga familie.

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.