O lună până la Bucharest International Dance Film Festival #4
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-luna-pana-la-bucharest-international-dance-film-festival-4/

Cea de-a patra ediţie a Bucharest International Dance Film Festival va avea loc în perioada 6 – 9 septembrie 2018, găzduit de şase spaţii din Capitală. Tema ediţiei din acest an a singurului festival de gen din România o reprezintă „[re]tracing”- urmele pe care timpul le-a lăsat în vieţile oamenilor şi ale comunităţilor din care fac parte.

Un articol de Petre Ivan|2 august 2018

„Ediția a patra a festivalului vine într-o perioadă în care suntem obligați să luptăm pentru normalitate și în care regândim coordonatele trecutului pentru a putea înțelege prezentul.

Întâlnirea dintre film și dans aduce la BIDFF povești despre rezistență, perseverență și curaj”, declară Simona Deaconescu, directorul artistic al festivalului.

„Am căutat și am găsit modalități ingenioase de a arhiva memoria colectivă, dar și speculații îndrăznețe asupra viitorului, prin care ne dorim să oferim un context de repoziționare a «individului» în raport cu «cei mulți», chiar dacă asta înseamnă să alterăm voit așa numitul «adevăr general valabil».

Cred că prin poziționarea unui individ în raport cu istoria maselor, putem genera cu adevărat un conflict creativ la nivel de idei și propuneri, unul care poate restructura realități istorice reprimate sau redefini faptele incerte ale prezentului. Printr-un program complex, care aduce împreună artiști din mai multe domenii, propunem publicului un exercițiu de imaginație, prin care să retrăiască realitatea pe mai multe axe: temporală, emoțională și psihologică”, mai adaugă Simona Deaconescu.

Anul acesta, pe lângă cele două programe competiționale (scurtmetraje internaționale și competiția națională)BIDFF aduce la București doi specialiști internaționali, care vor coordona laboratorul de dezvoltare de filme de dans – „Stories in Movement”.

În cadrul laboratorului, Guy Cools, unul dintre cei mai renumiți dramaturgi internaționali, care a lucrat alături de coregrafi precum Akram Khan și Sidi Larbi Cherkaoui, va susține atelierul de dramaturgie.

Helena Jonsdottir, una dintre cele mai importante coregrafe din Scandinavia, inovatoare a filmului de dans, va coordona atelierul de creație.

Laboratorul este dedicat creatorilor din Sud-Estul Europei și are loc între 3 și 9 septembrie, la Qreator și LINOTIP-Centru Independent Coregrafic, și va fi finalizat cu o sesiune de pitching de idei dedicată participanților.

Cea mai bună prezentare va câștiga un premiu în valoare de 700 de euro, oferit de Institutul Cultural Român.

Bucharest International Dance Film Festival este un proiect al Asociației Tangaj Dance, realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Institutului Cultural Român, Consulatului Onorific al Republicii Islanda la București, British Council și Institutului Balassi.

Gazdele și partenerii proiectului sunt Cinema Elvire Popesco (Institutul Francez din România), Centrul Național al Dansului București, LINOTIP-Centru Independent Coregrafic, DESCHIS Atelier, DESCHIS Gastrobar și Qreator.

Informații suplimentare, aici.

Foto: Bucharest International Dance Film Festival – facebook

05
/02
/15

Șase proiecții pentru public și presa internațională vor aduce povestea procurorului Cristian Panait, cea care a inspirat scenariul filmului De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, peste hotare, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Evenimentul începe astăzi, 5 februarie, și se va încheia pe 15 februarie, cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu fiind inclus în secțiunea Panorama Special.

04
/02
/15

Realizat după întâmplări reale şi având opt nominalizări la Premiile Oscar, „The Imitation Game” (Jocul Codurilor) prezintă povestea lui Alan Turing (Benedict Cumberbatch), matematician, criptanalist şi erou de război, pionier al tehnologiei moderne a calculatoarelor. Alături de un grup restrâns de specialişti, el a reuşit spargerea unui cod aşa-numit „de nespart” al maşinăriei Enigma a Germaniei, în al Doilea Război Mondial. 

03
/02
/15

Deși pare un scenariu apocaliptic, de fapt este vorba despre premiera filmului “Orașul câinilor”/ “White God”, câștigătorul Marelui Premiu al secțiunii Un Certain Regard la Cannes și propunerea Ungariei la Premiile Oscar 2015, în regia lui Kornél Mundruczó.

02
/02
/15

Lucian Boicu, un român stabilit în Canada, a lucrat la efectele vizuale ale filmului "American Sniper", de Clint Eastwood, un lungmetraj nominalizat la şase premii Oscar şi inspirat din povestea adevărată a lunetistului Chris Kyle.

02
/02
/15

Filmul românesc de scurtmetraj este prezent și anul acesta la Festivalul de Film de la Clermont-Ferrand (30 ianuarie – 7 februarie 2015) prin intermediul Asociației ESTE’N’EST, care organizează pentru a șaptea oară consecutiv standul românesc din cadrul marketului festivalului, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

02
/02
/15

În filmul "Chuck Norris vs. Communism", de Ilinca Călugăreanu, peliculă selectată în secţiunea competiţională World Cinema Documentary, la cea de-a 31-a ediţie a Festivalului Sundance, o generaţie întreagă se îndrăgosteşte de film, în epoca Războului Rece, scrie prestigioasa publicaţie IndieWire.

30
/01
/15

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „O lacrimă de fată” (1980), regizat de Iosif Demian, este unul dintre cele mai originale filme româneşti realizate în timpul comunismului, polemizând prin stilul său modern şi energic cu falsitatea care caracteriza cinematografia oficială a vremii.

29
/01
/15

Tenorul spaniol Placido Domingo va interpreta rolul principal în opera "Gianni Schicchi", de Giacomo Puccini, care va fi montată de Woody Allen pentru a marca, în această toamnă, cea de-a 30-a aniversare a Operei din Los Angeles.