O nouă expoziție la Centrul Ceh – Benzile desenate cehe: aici și acum
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-noua-expozitie-la-centrul-ceh-benzile-desenate-cehe-aici-si-acum/

Centrul Ceh prezintă din 6 mai şi până pe 4 iunie 2021 o nouă expoziţie, dedicată benzii desenate.

Un articol de Liliana Matei|11 mai 2021

Conectat la lumea benzilor desenate din Cehia și din România, Centrul Ceh readuce în spațiul de pe Ion Ghica 11 un nou eveniment dedicat celei de-a noua arte, care, de data aceasta, îi scoate la lumină pe cei mai importanți artiști contemporani din domeniu.

Este prima dată în istoria benzilor desenate cehe când industria se dezvoltă atât de dinamic și pentru o perioadă atât de lungă, fără influențe din exterior. Drept urmare, în ultimele două decenii, scena locală a asistat la două valuri de artiști care au avut ocazia să creeze și să publice în mod liber. Situația lor a fost oarecum restricționată de dimensiunea pieței cehe și de faptul că a existat o întrerupere atât de lungă a tradițiilor locale; cu toate acestea, benzile desenate cehe sunt mai diverse ca niciodată și își sărbătoresc primele succese internaționale.

În mare parte a secolului al XX-lea, creatorii de benzi desenate cehe s-au confruntat cu problema continuității în privința dezvoltării lor; ocupația nazistă și cei patruzeci de ani de dictatură comunistă au avut un impact devastator asupra scenei, regimul totalitar influențând stabilirea unor granițe și limitări. Autorii de benzi desenate cehe și-au dorit mult timp să-și confirme poziția în lume, iar primele lor încercări sistematice de a „cuceri Occidentul” sunt legate de liberalizarea politică de la sfârșitul anilor 1960; o diversificare mai mare a avut loc abia după 1989 și în noul mileniu. Dacă anul 2000 este adesea privit ca un moment de cotitură în care scena cehă a început să se refacă după ani de stagnare, atunci 2010 ar putea fi descris ca fiind momentul când era consolidării s-a încheiat și a început o perioadă de înflorire vizibilă.

Lucrare de Karel Jerie

Expoziția Benzile desenate cehe: aici și acum trece în revistă creatori ce îmbină zona mitică a legendelor cehe cu structura clasică de bildungsroman, omagierea unor figuri istorice, documentarea unor fresce sociale, dar și a unor evenimente traumatizante la nivelul individului sau al societății, punând sub lupă toate aceste trăiri printr-o miriadă de stiluri vizuale, originale sau cu influențe vestice sau asiatice. Cele două valuri de artiști ce s-au făcut remarcate în ultimele două decenii au ridicat, astfel, oglinzi către societatea cehă și le-au transformat în portaluri comice, dramatice, romantice, mai aproape de real sau de fantastic, menținându-se actuale și adeseori revelatoare.

„În această expoziție îi prezentăm pe artiștii de seamă ai scenei contemporane a benzilor desenate, ce oferă o varietate vizuală și narativă – unele lucrări sunt pentru copii, altele arată lumi fictive create de la zero, pe când o parte reflectă evenimente istorice, dar și subiecte ale societății actuale. În plus, am pregătit și un element ce combină scena benzii desenate cehe cu cea românească”, spune Robin Ujfalusi, directorul Centrului Ceh.

Expoziția este deschisă, în zilele lucrătoare, până pe 4 iunie, în intervalul orar 9:00 – 16:00, la Centrul Ceh (Ion Ghica 11). Eveniment Facebook aici.

Eveniment organizat de Centrul Ceh București, împreună cu Institute of Czech Literature CAS, Moravian Museum in Brno și Bloc Zero și cu sprijinul Budweiser Budvar.

Evenimentul se desfășoară în conformitate cu normele de prevenire a răspândirii Covid-19. Un număr limitat de persoane va avea acces în sală în același timp, masca de protecție este obligatorie, iar accesul se face doar după luarea temperaturii.

Centrul Ceh este un institut cultural ale cărui evenimente şi programe au ca scop nu doar familiarizarea publicului român cu societatea şi cultura cehă, ci, în primul rând, oferirea unui set de proiecte ce reflectă valori educative, artistice şi sociale, în Bucureşti şi în restul ţării, conectând publicul român la conţinut cultural de calitate, într-un context indie şi deschis.

 

 

11
/11
/22

Miercuri, 16 noiembrie 2022, de la ora 16:30, la Opera Naţională Bucureşti, în Foaierul Galben, va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură „Învingătorii Sclerozei Multiple - Călător printre forme şi culori”, semnată de Simona Carolina Tănase, ea însăşi diagnosticată cu scleroză multiplă şi Preşedintele Asociaţiei Învingătorii Sclerozei Multiple.

04
/11
/22

Muzeul Amintirilor din Comunism (MAdC) şi BD Historia aduc o nouă expoziție temporară în luna noiembrie, intitulată „Reconstituire istorică în benzi desenate - Revolta anticomunistă Braşov 15 Noiembrie 1987”.

04
/11
/22

Începând din 4 noiembrie, la ARCUB - Hanul Gabroveni se deschide „Secvenţe expoziţionale din Bucureşti”, expoziţie ce prezintă istoria spaţiilor expoziţionale din Capitală printr-o selecţie de fotografii din Colecţia de imagini a istoricului de artă şi fotografului Mihai Oroveanu.

02
/11
/22

Între 7 şi 29 noiembrie 2022, expoziția „Helmut Stürmer. Decor/Costum/Desen” de la ARCUB – Hanul Gabroveni reconstruiește parcursul profesional al artistului Helmut Stürmer, scenograf de teatru, operă şi film, creator de costume şi light designer.

01
/11
/22

Concepute pe o gamă variată de teme, de la hieroglifele și cetățile Antichității la creația iconoclastă a artiștilor contemporani, expozițiile momentului din muzeele europene își provoacă vizitatorii să ia parte la experiențe de nerefuzat.

01
/11
/22

Asociația Docuart lansează înscrierile pentru cursurile gratuite de film, teatru și fotografie documentară, organizate în cadrul proiectului Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului.

28
/10
/22

Astăzi, 28 octombrie 2022, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, a avut loc conferința de încheiere a proiectului MoldArte, un proiect finanțat de EUNIC prin programul European Spaces for Culture și organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Goethe-Institut București, Ambasada Austriei din Republica Moldova și Delegația Uniunii Europene din Republica Moldova.