„O relație deschisă” deschide stagiunea la Teatrul de Artă București
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-relatie-deschisa-deschide-stagiunea-la-teatrul-de-arta-bucuresti/

Ca în fiecare an, Teatrul de Artă Bucureşti deschide stagiunea cu o avanpremieră. Anul acesta, o comedie! Sâmbătă, 8 şi duminică, 9 septembrie, de la orele 19.15, publicul este aşteptat la avanpremiera spectacolului „O relaţie deschisă” de Dario Fo şi Franca Rame, în regia Anei Ioana Macaria, avându-i în distribuţie pe Andreea Bibiri şi Lucian Pavel.

Un articol de Petre Ivan|5 septembrie 2018

Este al doilea text de Dario Fo și Franca Rame – celebrul și controversatul duo de actori și dramaturgi italieni contemporani – pus în scenă la Teatrul de Artă București.

Primul, „O femeie singură”, one woman show cu Andreea Bibiri, în regia lui Daniel Grigore Simion, este, la ora actuală, cel mai solicitat spectacol al teatrului, de către selecționerii festivalurilor naționale și internaționale.

În spectacolul O relație deschisă, o femeie povestește criza de cuplu prin care a trecut, aducându-și (la propriu) în scenă soțul. Cu mare greutate, își găsește forța interioadă de a se elibera emoțional din căsnicie și a accepta propunerea bărbatului de a avea o relație deschisă – adică o viață exclusiv sexuală, în afara căsniciei, încercând să rămână cei mai bun prieteni, căsătoriți fiind. Însă noua situație o face să întâlnească bărbatul perfect și să se îndrăgostească de el.

Iar rolurile se inversează. În noii termeni, soțul nu mai acceptă relația deschisă.O relație deschisă

„Deși nu eu am ales textul, ci Andreea Bibiri și Lucian Pavel, propunerea lor de a lucra împreună m-a bucurat foarte tare. E primul spectacol la care lucrez după ce am terminat masterul de regie de la UNATC, la clasa lui Alexandru Darie, iar faptul că ei mi-au acordat încredere a contat foarte mult. Pentru că amândoi sunt niște actori minunați: inteligenți și intransigenți, fermecători și puternici, jucăuși – adevărați profesioniști. Ca regizor debutant ce-ți poți dori mai mult ca distribuție? Pe de altă parte, m-a provocat principala dificultate a scrierii lui Dario Fo și a Francăi Rame: în accepțiunea mea, zona pirandelliană a dramaturgiei. Inițial s-a ivit din modul deliberat/total teatral pe care îl practicau cei doi (scriau, regizau, jucau), era genul lor de spectacol în anii 1960 – 1970, vorbeau cu publicul, îl implicau. Au fost precursorii a ceea ce numim astăzi stand-up comedy.  Au scris și jucat multe texte dar în O relație deschisă, în mod special, regăsim « teatrul în teatru – revolta unuia din personaje suprapusă revoltei actorului din rolul secundar, rolul soțului.” (Ana Ioana Macaria)

Dario Fo – câștigător, în 1997, al Premiului Nobel pentru Literatură – și Franca Rame sunt binecunoscuți pentru teatrul lor satiric, prin care își asumă poziția și angajamentul față de probleme sociale și politice, ceea ce le-a adus numeroase controverse cu statul, poliția, cenzura, televiziunea și chiar Vaticanul. Piesa « O relație deschisă », scrisă în 1983, este, la rândul ei, o farsă despre abordările sexuale în cadrul mariajului, într-o epocă în care atât sistemul social cât și ideologia dominantă sunt trasate de bărbați.

Pentru prestația actoricească de excepție din primul text al lui Dario Fo și al Francăi Rame, montat la Teatrul de Artă București (monodrama « O femeie singură »), Andreea Bibiri a câștigat deja Premiul pentru Cea mai bună interpretare feminină, la Festivalul Național de Comedie de la Galați.

Iar Lucian Pavel este binecunoscut publicului Teatrului de  Artă București din comedia « Și veni bărbatul la femeie » de Semion Zlotnikov, intrată, anul acesta, în al cincilea an, după patru ani de săli pline.

Bilete la avanpremiera O relație deschisă, din 8 și 9 septembrie, se găsesc pe MyStage.ro și la casa de bilete de la stația de metrou Unirii 1. Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani.

 O RELAȚIE DESCHISĂ

de Dario Fo și Franca Rame

Cu : Andreea Bibiri și Lucian Pavel

Grafică : Romulus Boicu

Regia : Ana Ioana Macaria

Foto: O relație deschisă – facebook

21
/04
/23

Festivalul Internațional „Vara Magică" invită pentru a 12-a vară consecutiv iubitorii de muzică clasică aflați în București în sezonul cald să vină la seria de opt concerte camerale și simfonice ce se va desfășura între 5 iulie și 23 august, în serile de miercuri, de la ora 19.30, la Ateneul Român.

20
/04
/23

Spotlight – Bucharest International Light Festival revine între 21 şi 23 aprilie la Bucureşti cu noi experienţe şi locaţii în premieră. Cea de-a şaptea ediţie Spotlight Festival se numeşte ”Geometry of the City” şi transformă Calea Victoriei şi ARCUB – Hanul Gabroveni prin spectacole de video mapping, proiecţii de lumină şi instalaţii multimedia din Franţa, Austria, Ungaria şi România.

20
/04
/23

Expoziția colectivă centrală Chronic desire – Sete cronică, inaugurată odată cu Deschiderea Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, va avea finisajul în acest sfârșit de săptămână. Evenimentul ce se va desfășura pe parcursul a trei zile va conține ateliere, dezbateri, performance, tururi ghidate și concerte care intră în dialog cu sau activează lucrările din expoziție.

20
/04
/23

Doar o zi ne mai desparte până la cel mai așteptat spectacol de muzică și dans, susținut de Georgian Legend. Cei mai apreciați 40 de artiști georgieni de muzică și dans, revin mâine 21 aprilie pe scena Sălii Palatului din București cu show de excepție. Prințese și prinți ai dansului vor încânta publicul cu dansuri pe melodii georgiene din vremuri de poveste, demult apuse.

20
/04
/23

„E cool să fii pe COOLsound” a avut loc la CREART (Teatrelli), miercuri, pe 19 aprilie. Una dintre noile direcții de dezvoltare anunțate ale COOLsound este promovarea reprezentanților așa-numitei Generații Z, viitori artiști, absolvenți ai facultaților de arte, sau încă masteranzi ori doctoranzi, aflați la început de carieră sau care încă își caută drumul.

20
/04
/23

”Punctul Nemo” este rezultatul proiectului internațional ”Stronger Peripheries: A Southern Coalition”, din care face parte alături de Centrul Cultural Clujean și de alte trei organizații culturale: Pogon (Zagreb, Croația) și L’arboreto și Teatrul Dimora (Mondaino, Italia). Spectacolul se va juca în premieră în trei reprezentații, în perioada 22-24 aprilie, la Reactor.

20
/04
/23

Miercuri, 26 aprilie 2023 (19:00), concertul ORCHESTREI DE CAMERĂ RADIO va fi dedicat în exclusivitate genialului Wolfgang Amadeus Mozart, care în doar 35 de ani de viață a „respirat" muzică, lăsând în urma sa peste 800 de lucrări (simfonii, concerte, opere etc.), compuse începând de la vârsta de 5 ani!

20
/04
/23

Începând cu acest an, Festivalul Internațional de Film Transilvania se numără printre fondatorii SMART7, o rețea de festivaluri de film europene care își propune să dezvolte industria culturală și domeniul festivalier, dar și să ofere un spațiu de întâlnire cu opere ale unor noi cineaști europeni, în cadrul unei competiții internaționale itinerante. Competiția SMART7 debutează în programul celei de a 22-a ediții TIFF, între 9-18 iunie.