O sculptură de Brâncuşi, vândută cu 828.477 de euro la o licitaţie în Londra
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-sculptura-de-brancusi-vanduta-cu-828-477-de-euro-la-o-licitatie-in-londra/

Sculptura „L’enfant endormi”, de Constantin Brâncuşi, a fost vândută pentru suma de 828.477 de euro (668.450 de lire sterline), la o licitaţie organizată miercuri, la Londra, de casa Sotheby’s. Lucrarea „L’enfant endormi” (Copil dormind, n.r.), estimată la un preţ cuprins între 300.000 şi 500.000 de lire sterline, s-a aflat printre piesele centrale ale unei licitaţii […]

Un articol de Andrada Văsii|7 februarie 2013

Sculptura „L’enfant endormi”, de Constantin Brâncuşi, a fost vândută pentru suma de 828.477 de euro (668.450 de lire sterline), la o licitaţie organizată miercuri, la Londra, de casa Sotheby’s.

Lucrarea „L’enfant endormi” (Copil dormind, n.r.), estimată la un preţ cuprins între 300.000 şi 500.000 de lire sterline, s-a aflat printre piesele centrale ale unei licitaţii de artă modernă şi impresionistă care a fost organizată de casa Sotheby’s miercuri la Londra, potrivit site-ului sothebys.com.

Lucrarea „L’enfant endormi” a fost realizată în 1908, la Paris, şi prezintă un cap de copil sculptat în bronz.

Potrivit site-ului oficial al casei organizatoare, la această licitaţie au mai fost vândute tablourile „La maison rondest sous la neige, pontoise or chemin de l’hermitage, pontoise, sous la neige”, de Camille Pissarro (786.833 de euro), „Le grand bouquet”, de Marc Chagall (745.189 de euro), „La Famille”, de Marc Chagall (611.334 de euro), şi „Femme Debout”, de Pablo Picasso (596.461 de euro).

Printre operele de artă adjudecate la licitaţia Sotheby’s de miercuri se mai află lucrări semnate de Auguste Rodin, Salvador Dali, Fernand Leger, Henry Moore, Wassily Kandinsky şi Paul Gauguin.

Pe de altă parte, anul trecut, două lucrări de Constantin Brâncuşi au fost vândute pe piaţa internaţională de artă. „Prometeu” (Prométhée), un cap turnat în bronz, realizat de Constantin Brâncuşi în 1911, a fost vândut pentru suma de 12.682.000 de dolari la o licitaţie organizată la New York, pe 2 mai 2012, de casa Sotheby’s.

Totodată, sculptura „Une Muse” („O Muză”) de Constantin Brâncuşi s-a aflat printre piesele centrale ale unei licitaţii de artă modernă şi impresionistă care a fost organizată de casa Christie’s la New York, pe 7 noiembrie 2012. Lucrarea s-a vândut cu suma de 12,4 milioane de dolari.

Constantin Brâncuşi (născut pe 19 februarie 1876, în localitatea Hobiţa, judeţul Gorj – decedat pe 16 martie 1957, Paris) a fost un sculptor român cu contribuţii majore la înnoirea limbajului şi viziunii plastice în sculptura contemporană. Figură centrală în mişcarea artistică modernă, Constantin Brâncuşi este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea.

 

Sursa: Mediafax

24
/05
/17

Corespondenţă de la Cannes: În "The Square", regizorul suedez Ruben Östlund ia peste picior mai multe subiecte dintr-o societate civilizată: echitatea socială și raporturile de putere între indivizi, limitele libertății de expresie, lumea publicitară și efectele perverse generate de media, arta contemporană și artists talk(s).

24
/05
/17

“Când se trezi, soarele era aruncat departe, pe cer. Se foi puțin în pat și încercă să aţipească din nou. Aerul rece, din camera înaltă, nezugrăvită de mulți ani, îl pătrundea până la piele și îl înfiora. Ar mai fi dormit, dar îl treziseră țipetele păunilor flămânzi și cântecele triumfale ale cocoșilor. (...)”. Scriitorul Șerban Tomşa a lansat de curând „SUPRAVEGHETORUL şi alte povestiri”, volum din care vă vom prezenta câteva povestiri, pe parcursul acestei luni.

24
/05
/17

Concertmaistrul Filarmonicii din Viena, Volkhard Steude, poate fi din nou ascultat de publicul din România. Pe o pe o vioară Antonius Stradivarius 1714, care i-a fost pusă la dispoziție de Banca Națională a Austriei, violonistul va interpreta binecunoscuta și îndrăgita Sonată Nr.9 în La major, op.47 –Kreutzer de Beethoven, dar și alte două sonate compuse de doi dintre marii B din istoria muzicii: Beethoven și Brahms.

24
/05
/17

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București vă invită în perioada 20 mai – 8 iunie la Gala Absolvenților. Un eveniment de tradiție care lansează în lumea artistică promoția 2017 a Facultăților de Teatru și Film.

24
/05
/17

Primul muzician din istorie distins cu Premiul Nobel pentru Literatură împlinește, astăzi, 76 de ani! Cântărețul, compozitorul și poetul Bob Dylan (Robert Allen Zimmerman) a compus de-a lungul carierei sale peste 400 de cântece și a influențat prin creația sa generaţii întregi de muzicieni.

24
/05
/17

400 de evenimente - lansări de carte, activități pentru copii, spectacole, piese de teatru și concerte - vor avea loc în cadrul celei de-a XII-a ediții a Salonului Internațional de Carte Bookfest, deschis, astăzi, la ora 12,00, la Romexpo.

23
/05
/17

Actorul britanic Roger Moore, celebru pentru rolurile sale din seria James Bond, a murit în Elveția, după o scurtă luptă cu cancerul. Actorul avea 89 de ani. "Cu inima grea, anuntam decesul iubitului nostru tata, Sir Roger Moore, astazi in Elvetia, dupa o scurta dar curajoasa lupta cu cancerul", au scris copiii actorului pe Twitter.

23
/05
/17

Inspirăm prin arte și cultură ” este motto-ul Fundației Calea Victoriei, proiectul creat acum exact 10 ani de Sandra Ecobescu, fostă corporatistă îndrăgostită de valorile umaniste și de cultură. Numele Fundației recuperează și celebrează o tradiție culturală puternică a Bucureștiului, Calea Victoriei fiind asociată în înfloritoarea perioadă interbelică cu spiritul modern, european și cultivat al Capitalei.

23
/05
/17

CRONICĂ DE FILM Difuzate în România pe HBO, primele două episoade din noua serie „Twin Peaks”, extrem de aşteptată, ne reintroduc în universul coşmaresc-suprarealist, deopotrivă perturbator şi fascinant, al lui David Lynch.

22
/05
/17

Filmikon & Therapy lansează propunerea de terapie prin film: în fiecare marți, din 23 mai până pe 15 septembrie, Filmikon va prezenta la Therapy o selecție de producții cinematografice, autohtone și internaționale, pe terasa bistro-ului.

22
/05
/17

“─ Ce fel de om este Johnny? îi întreba o fătucă. ─ Aaaaa, păi e un băiat valabil! Nu e încrezut, nu-şi dă aere şi se poartă aşa, modest, ca un om dă rând. ─ Vorbeaţi cu el des? ─ Sigur, în fiecare zi. ─ Şi ce-i spuneaţi? (…)”. Scriitorul Șerban Tomşa a lansat de curând „SUPRAVEGHETORUL şi alte povestiri”, volum din care continuăm să vă prezentăm câteva povestiri.