O vară a dansului românesc la Battery Dance Festival din New York
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-vara-a-dansului-romanesc-la-battery-dance-festival-din-new-york/

ICR New York şi Battery Dance Festival, unul dintre cele mai de impact evenimente culturale ale verii new-yorkeze, formează de mai mulţi ani un parteneriat foarte strâns, care continuă în 2022 printr-un proiect comun de această dată chiar mai amplu decât cele de până acum.

Un articol de Liliana Matei|12 august 2022

În 14 și 16 august, coregraful Arcadie Rusu va prezenta, în premieră mondială, la cea de-a 41-a ediție a festivalului, spectacolul „Cain”, o coproducție a Centrului Independent Coregrafic „Linotip” și Battery Dance Company, realizată cu sprijinul ICR New York, urmată de premiera americană a spectacolului „Diagonal”, piesă de dans realizată în laboratorul coregrafic „Linotip”.

Spectacolele vor avea loc pe spectaculoasa scenă a Battery Dance Festival, amplasată în extremitatea sudică a Manhattan-ului, în dreptul Golfului New York, având în fundal Statuia Libertății și Ellis Island. O dată cu ridicarea restricțiilor, la festival este așteptat, ca și înainte de pandemie, un public foarte numeros, care de obicei umple până la refuz peluza din Robert F. Wagner Park.

În „Cain”, spectacol care explorează povestea lui Cain și Abel, conflictul arhetipal, mitic, al istoriei umane, Arcadie Rusu a mizat pe un ansamblu format din trei dansatori ai Battery Dance Company, americanii Zaki A’Jani și Jill Linkowski, precum și româno-americanul Răzvan Stoian, unul dintre cei mai apreciați membri ai companiei. Muzica originală a spectacolului este semnată de Alexandru Suciu, iar scenografia îi aparține lui Yasmin Asan.

„Diagonal”, piesă creată tot de Arcadie Rusu, care transpune în limbajul dansului povestea iubirii dintre sculptorul Constantin Brâncuși și cântăreața Maria Tănase, îi are în distribuție pe dansatorii Teodora Velescu și Attila Bordaș. Muzica originală a spectacolului este semnată tot de  Alexandru Suciu. Vocea îi aparține Laurei Gabriela Oana, iar intervențiile la acordeon lui Elvis Buruiană.

Arcadie Rusu declara despre această colaborare: „Mă simt onorat să pot contribui cu experiența mea creatoare în acest context minunat în care Linotip devine partener în relația cultural diplomatică pe care ICR New York și Battery Dance Festival au consolidat-o deja de mulți ani. Le sunt recunoscător lui Jonathan Hollander, echipei ICR New York, dansatorilor din Battery Dance Company și artiștilor Linotip care m-au însoțit și fac parte din acest proiect important.”

Născut în 1983 în Republica Moldova, Arcadie Rusu este unul dintre cei mai activi și apreciați coregrafi români ai generației sale, iar din anul 2016, Directorul Centrului Independent Coregrafic LINOTIP. În anul 2007, Arcadie Rusu a fost premiat pentru cel mai bun spectacol de coregrafie – Mind Control, in cadrul Galei Absolventilor UNATC. În același an s-a alăturat companiei Gigi Caciuleanu Romanian Dance Company. A montat spectacole de coregrafie la Ateneul Român, Centrul Național al Dansului, Teatrul Foarte Mic și a participat la diferite festivaluri de dans din țară și din Republica Moldova, Franța sau Anglia.

Ediția din acest an a Battery Dance Festival, însumând spectacole prezentate de peste 40 de companii  naționale și internaționale, se desfășoară în perioada 13-20 august. Battery Dance Company a fost înființată acum 45 de ani de către dansatorul și coregraful Jonathan Hollander și se distinge prin coregrafia și muzica inspirate din întreaga lume, reflectând societatea americană și multiculturalitatea acesteia. Compania este organizatoarea principală a Battery Dance Festival, unul dintre marile evenimente coregrafice internaționale ale New York-ului, derulat în secțiunea Robert F Wagner a Battery Park din sudul Manhattanului. Compania este activă în proiecte civice în întreaga lume, contribuind, prin coregrafie, la consolidarea societăților afectate de conflicte militare sau interetnice.

Foto: Alina Ușurelu

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.

09
/02
/24

Pe 11 și 20 februarie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului Național Iași, va avea loc premiera pe țară O tragedie veninoasă după Women beware women de Thomas Middleton, regia, traducerea și adaptarea scenică aparținându-i lui Silviu Purcărete. Scenografia spectacolului este creată de Dragoș Buhagiar, noul proiect marcând împlinirea a 14 ani de excepțională colaborare cu regizorul Silviu Purcărete, începută la Teatrul Național Iași, cu spectacolul Uriașii munților de Luigi Pirandello.

09
/02
/24

Studenții bucureșteni sunt invitați să participe la un program de mentorat și internship dedicat spațiilor culturale din București. Pe lângă experiența practică, participanții vor putea accesa sponsorizări în valoare de 27.000 lei și vor avea posibilitatea unor stagii de practică în cele mai active agenții de comunicare din România

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

08
/02
/24

Seria SWORDS - Spoken Word Sessions continuă cu un nou episod ce îi are ca invitați pe Cosmina Moroșan & Anticorp Solar, Cristina Bordeanu, Cătălina Matei și Lucian Brad, într-un eveniment moderat de Cosmin Perța – duminică, 11 februarie, de la ora 19:30, la Control Club. Performance-urile vor fi completate de un set audio-vizual de Iulian Morar.