O vară plină de evenimente culturale în aer liber, în centrul Bucureștiului
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-vara-plina-de-evenimente-culturale-in-aer-liber/

Stagiunile teatrale şi muzicale se apropie de final, dar evenimentele organizate de ArCuB în aer liber de-abia încep. Ne aşteaptă o vară antrenantă, cu festivaluri de teatru, de jazz şi de muzică de film

Un articol de Corina Vladov|21 mai 2013

Stagiunile teatrale și muzicale se apropie de final, dar evenimentele organizate de ArCuB în aer liber de-abia încep. Ne așteaptă o vară antrenantă, cu festivaluri de teatru, de jazz și de muzică de film.

În ceainăria recent deschisă (un spațiu care, din toamnă, va găzdui și one-man show-uri), echipa ArCuB a prezentat săptămâna trecută evenimentele culturale care îi vor scoate pe bucureșteni din casă.

Ceainăria ArCuB le oferă „o ceașcă de răgaz” iubitorilor de cultură.

Între 30 mai și 2 iunie, se desfășoară cea de-a cincea ediție a Festivalului Internațional de Teatru de Stradă B-FIT in the Street!. Timp de patru zile, vor avea loc spectacole de teatru de stradă în Piața George Enescu, Centrul Istoric, Piața Universității, Parcul Cișmigiu și pe toate bulevardele centrale. Peste 15 trupe venite (din șase țări) vor transforma centrul orașului într-un univers colorat, în care artiștii jonglează cu artele cele mai diverse.

Sâmbătă, pe 1 iunie, Parcul Cișmigiu se va transforma într-un tărâm al distracției, în care copiii se vor întâlni cu prințese, pirați, jongleuri și magicieni. Apoi, la final de lună, între 21 și 30 iunie, vom putea asculta muzică clasică, în cadrul Bucharest Music Film Festival, în Piața George Enescu. Concertele sunt susținute de Orchestra Națională Radio, Orchestra Simfonică București, Filarmonica din Craiova, Orchestra Spirit of Viena, Camerata Regală, Orchestra Silvestri, Ensemble Rado & Friends, Grupul Vocal ACAPELLA. Printre soliști vor fi: Horia Mihail, Gabriel Croitoru, Alexander Bălălescu Matei Ioachimescu.

Între 3 și 7 iulie are loc ArCuB Live Open Air – Jazz, Blues & More, despre care pianistul Lucian Ban – curatorul evenimentului – spune că este, din punct de vedere al programului, cel mai bun festival de jazz din țară. Pe scena din Piața George Enescu vor urca nume importante, printre care Robert Mitchell’s Panacea feat Corey Mwamba, Eugen Gondi Trio, Medeski & Martin & Wood, James Carter Organ Trio.

 

Foto: Iulian Ignat, ArCuB

02
/07
/20

OAMENII MUZICII Pe 17 iunie 1882 se năștea în Rusia cel care avea să devină marele compozitor modernist și neoclasic al secolului XX, Igor Stravinski (1882-1971). În 89 de ani de viață a fost martorul a două Războaie Mondiale dar și al unor revoluții sociale, culturale și muzicale fără precedent, el însuși devenind unul dintre uriașii muzicii secolului trecut.

28
/06
/20

Vești bune pentru industria muzicală și nu numai: cea de-a cincea ediție a Mastering The Music Business, primul și cel mai mare eveniment organizat în România pe teme de industrie muzicală, va avea loc în perioada 29 - 31 iulie într-un nou format.

24
/06
/20

Săptămânal, miercurea, începând din 1 iulie, seria de concerte open air cu artiști locali din zona alternative – Backyard Acoustic Season – se reinstalează pe terasa de la Expirat, la inițiativa Overground Music, într-un format reconsiderat și adaptat situației și locului, renunțând la tiparele unui concert clasic, pentru un public restrâns de aproximativ 100 de persoane per reprezentație.

24
/06
/20

După trei luni în care Qreator – Home Together Edition a fost platforma de exprimare online pentru cei mai importanți artiști din România, seria de evenimente ajunge la final. Ultima reprezentație va fi una memorabilă, un recital cu Angela Gheorghiu. Joi, 25 iunie, de la ora 18:30, marea soprană va susține un recital live transmis online pe pagina de Facebook a Qreator.

23
/06
/20

Proiectul Poveştile instrumentelor a fost conceput într-un fel şi se naşte în alt fel, în Noaptea de Sânziene a anului 2020, în vremuri în care a vrea să faci artă, oriunde în lume, a devenit neînchipuit de dificil, în vremuri în care artiştii cu şi modul lor de expresie sunt reduşi, aproape, la tăcere, în vremuri în care artiştii par, celor mulţi, neesenţiali.

22
/06
/20

Pe 21 iunie 1982, Parisul cânta și dansa pentru prima oară marcând Sărbătoarea Muzicii în ziua solstițiului de vară. Inițiativă a ministrului culturii francez de la acea dată – Jack Lang – și a compozitorului și muzicologului Maurice Fleuret, Fête de la Musique a devenit treptat o sărbătoare internațională a muzicii, marcată în peste 120 de țări din lume în fiecare an, pe 21 iunie, prin evenimente dedicate muzicii, derulate cel mai adesea în aer liber.

08
/06
/20

OAMENII MUZICII Pe 8 iunie 1810 la Zwickau, în Regatul Saxoniei, se năștea Robert Schumann, fiul unui librar care avea să devină un pianist ratat dar și unul dintre marii compozitori ai Romantismului. Un destin marcat de instabilitate psihică dar și de inspirații muzicale impresionante.

06
/06
/20

Tinerilor artişti lirici care-şi dedică viaţa Artei Sacre a Cântului, tuturor brăilenilor, ca şi publicului de pretutindeni, care împreună cu noi trăieşte de un sfert de secol bucuria imensă a marii muzici, cinstind memoria legendarei soprane Hariclea Darclée, sutelor de mii de telespectatori care îndrăgesc emisiunile consacrate Festivalului, Concursului Internaţional de Canto şi Cursurilor mele de Măiestrie Artistică le trimit acest mesaj de iubire în speranţa că ne vom reîntâlni cât mai curând.