Oamenii preferă să citească opere scrise de persoane de acelaşi sex cu ei – studiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/oamenii-prefera-sa-citeasca-opere-scrise-de-persoane-de-acelasi-sex-cu-ei-studiu/

Bărbaţii preferă să citească opere ale unor autori de sex masculin, iar femeile preferă cărţile scrise de reprezentante ale genului, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat în rândul a aproximativ 40.000 de britanici.

Un articol de Petre Ivan|29 noiembrie 2014

Potrivit sondajului realizat de site-ul Goodreads, 90% dintre titlurile unei liste care cuprinde 50 dintre cărţile cele mai citite de bărbaţi au fost scrise de autori de sex masculin, iar, în cazul cititoarelor, preferate, tot într-o proporţie covârşitoare, sunt volumele scrise femei.

Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 40.000 de persoane, în contextul unor discuţii în Marea Britanie despre discriminarea femeilor în lumea editării de carte, notează Mediafax.

Potrivit cercetării, cititoarele tind să evalueze ca fiind mai bune, din punct de vedere calitativ, cărţile scrise de femei. În medie, cititoarele au acordat nota 4 din 5 cărţilor scrise de femei, şi 3,8 din 5 cărţilor scrise de bărbaţi.

„În cele din urmă, când vine vorba despre cele mai populare cărţi din 2014 pe site-ul Goodreads, cititorii continuă să favorizeze cărţile scrise de autori de acelaşi sex cu ei”, a declarat un purtător de cuvând al Goodreads.

În cea mai mare parte, oamenii spun că nu îşi propun să citească o carte scrisă de un bărbat sau de o femeie. Contează cartea. Dar, oameniicând îşi analizează listele de cărţi citite, cei mai mulţi îşi dau seama că ar putea să vrea să exploreze şi scrierile altor autori – Elizabeth Khuri Chandler, redactor-şef şi cofondator al Goodreads.

Cercetarea a mai arătat că bărbaţii şi femeile citesc cam acelaşi număr de cărţi, dar femeile tind să citească titluri mai noi.

Unii cititori au spus că li se pare că citesc mai mult autori de sex masculin datorită tipului de literatură preferat.

Foto: Ce citesc oamenii – facebook, goodreads

14
/02
/23

Scriitorul Dinu Flămând va participa la o serie de evenimente organizate în Mexic, în perioada 16-28 februarie 2023, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Turneul va începe la Festivalul Internațional de Poezie „Jornadas Pellicerianas” și se va încheia cu participarea la evenimentul „Fandango de la lectura”, prezidat de Prima Doamnă a Mexicului, Beatriz Gutiérrez Müeller, în Veracruz.

12
/02
/23

„Nimic nu e imposibil. Un om, paisprezece vârfuri și reușita unei vieți” de Nimsdai Purja și „Casa de pe Riviera” de Natasha Lester sunt două dintre cărțile pe care vi le propunem pentru primele zile de primăvară. Ambele titluri vor apărea la Editura Nemira în martie.

10
/02
/23

De la cele mai dificile escalade din Alpi până la ascensiunile în premieră pe Annapurna, Makalu sau pe piscurile amețitoare ale Anzilor, aventurile legendarului alpinist Lionel Terray, cuprinse în volumul „Cuceritorii inutilului. Din Alpi în Annapurna” (Polirom, 2022), seduc cititorul prin măiestria stilului și prin întâmplările insolite sau dramatice ale protagoniștilor.

09
/02
/23

Categoria bestsellerelor Grupului Editorial ALL din reunește titluri noi din toate domeniile, oferindu-le cititorilor care le descoperă acum o plajă largă de opțiuni pentru lecturile personale sau pentru volumele dedicate studiului și perfecționării în sfera profesională. Iar începutul de an le aduce celor dornici să își îmbogățească biblioteca reduceri de până la 55% la cele mai îndrăgite titluri pentru toate vârstele.

08
/02
/23

Deși anul precedent a fost marcat de provocări pentru piața editorială, Editura Litera a reușit să aducă pe rafturile cititorilor bestsellere internaționale, romanele scriitorilor români contemporani, cele mai inovatoare cărți în materie de psihologie și o multitudine de titluri pentru toate tipurile de public.

07
/02
/23

Din ce în ce mai mulți oameni își îmbunătățesc rutina de citit cu audiobooks. Astfel 24% dintre români au încercat deja experiența cărților audio, iar pentru 72% dintre români formatul este unul care li se pare atractiv, conform unui studiu realizat de AHA Moments în 2022 (pe populația urbană digitalizată, 18-55 de ani, din România). 

05
/02
/23

Cele trei cărţi de cronici de film publicate de Romulus Rusan în anii `70-`80 au fost reeditate recent, într-un singur volum şi într-o ediţie de lux, în seria de autor pe care i-o dedică Editura Spandugino. O apariţie demnă de a fi salutată şi un bun pretext de recitire.

31
/01
/23

Radio România Cultural lansează a doua ediție a mesajului Rugă pentru pace, în cadrul Campaniei Viața într-o valiză, la un an de la invazia Rusiei în Ucraina, un război care a destabilizat o lume întreagă. Mesajul este citit tot de poeta Ana Blandiana, un simbol al libertății românești, scriitoarea care a transmis, în urmă cu un an, primul îndemn de pace printr-un scurt fragment din prefața cărții Ultimii martori de Svetlana Aleksievici, scriitoare născută în Ucraina și câștigătoare a premiului Nobel pentru Literatură.