Oana Laura Gabriela, Dana Rogoz, Ionuț Grama și Aida Economu dau voce personajelor din „Belle”
https://www.ziarulmetropolis.ro/oana-laura-gabriela-dana-rogoz-ionut-grama-si-aida-economu-dau-voce-personajelor-din-belle/

„Belle”, cel mai recent film al vizionarului regizor japonez Mamoru Hosoda, nominalizat la Oscar pentru „Mirai”, se lansează oficial în cinematografele din România pe 4 februarie, cu avanpremiere din 29 ianuarie.

Un articol de Liliana Matei|27 ianuarie 2022

Filmul va rula în toate cinematografele din țară, multiplexuri și săli de arthouse, atât în varianta originală, în limba japoneză cu subtitrare în limba română, cât și dublat în limba română.

În varianta dublată, Oana Laura Gabriela îi dă voce lui Belle, o frumoasă divă care apare de nicăieri în lumea virtuală U. Alături de ea se află cele două prietene – Hiro (dublată de Dana Rogoz) și Luka (dublată de Aida Economu). Alături de cele trei fete îi regăsim pe Shinobu (dublat de Dragoș Ioniță) și Kamishin (voce: Alex Făiniși).

În Lumea U Bestia (dublată de Ionuț Grama) și Justin (voce: Victor Ion) duc o luptă pentru supremație, în timp ce Belle este din ce în ce mai iubită de către cei 5 miliarde de utilizatori din comunitatea virtuală creată și guvernată de cinci înțelepți numiți Vocile.

„Belle” spune povestea lui Suzu, o fată timidă de 17 ani ce locuiește alături de tatăl ei într-un sat din Japonia. Într-o zi Suzu decide să-și creeze un cont pe „U”. Devine astfel Belle, o frumoasă cântăreață care se bucură de succes și popularitate. În „U” întâlnește o creatură înfricoșătoare, care locuiește singură într-un castel plutitor, refuzând să lase pe cineva să se apropie sau să explice celorlalți rănile de pe corp. Împreună, cei doi pornesc într-o călătorie plină de aventuri, provocări și iubire, în încercarea de a deveni cine sunt cu adevărat.

„Mi-am dat seama că ideea de internet funcționează bine cu conceptul de Frumoasa și Bestia, în sensul în care ambele împărtășesc dualitatea într-o anumită măsură. În Frumoasa și Bestia, bestia are acest exterior foarte vicios și violent, dar ce are în interior e foarte diferit. Într-un mod similar, cu invenția internetului, noi ca oameni avem aceste versiuni ale noastre care există în realitate, dar și o altă proiecție a noastră care există pe internet. Așa că amândouă jonglează cu o dualitate similar și m-am gândit că asta i-ar permite firului narativ și temelor abordate să se îmbine și să funcționeze la un loc.” – Mamoru Hosoda, regizor.

„Belle” vorbește despre nevoia noastră, a tuturor, de a fi văzuți, auziți și admirați prin intermediul rețelelor sociale. În spatele unor avataruri stau oameni adevărați, cu problemele și strigătele lor de ajutor. Tot ce trebuie să facem este să încercăm să le auzim, dincolo de zgomotul din jur.

Filmul va fi distribuit în cinematografele din România de Bad Unicorn. Mai multe detalii, aici. Lansarea filmului este susținută de: Cărturești, Miniso, Universitatea Româno-Americană, Epson România și Japanos.

30
/06
/20

OPINIE Desfăşurată în aer liber, după o amânare de trei luni din cauza pandemiei, gala Premiilor Gopo a avut câştigători previzibili. Deşi inevitabil mai puţin spectaculos ca de obicei, evenimentul a fost important prin simplul fapt că s-a desfăşurat şi că le-a permis câtorva sute de cineaşti să se reîntâlnească, într-un context dificil pentru filmul românesc.

30
/06
/20

Drama suedeză „Beartown/Scandalul” va avea premiera în toate teritoriile HBO Europe, în această toamnă. Serialul, bazat pe romanul bestseller al lui Fredrik Backman, este regizat de Peter Grönlund și îi are în rolurile principale pe Ulf Stenberg, Aliette Opheim, Tobias Zilliacus, Miriam Benthe și Oliver Dufaker.

29
/06
/20

Cele mai noi filme distribuite pe ecranele din România de către Independența Film se văd la TIFF (31 iulie - 9 august, Cluj), în timp ce contul de Vimeo al casei de distribuție primește titluri de referință, producții prezentate și premiate la Cannes.

25
/06
/20

”Grilele, genurile, toate categoriile fixate sunt inamicii criticului” şi ”Libertatea criticului este de a nu se supune ierarhiilor gata făcute”. Sunt doar două dintre numeroasele idei stimulante despre critica de film dintr-un dosar din revista franceză „Cahiers du cinéma” pe aprilie, în ultimul număr înainte de schimbarea echipei editoriale.

21
/06
/20

CRONICĂ DE FILM Realizat în Franţa şi cu o distribuţie formată din Catherine Deneuve, Juliete Binoche şi Ethan Hawke, „La vérité”/”The Truth” (2019) nu este printre cele mai reuşite titluri ale regizorului japonez Hirokazu Koreeda. Un film lejer, dar tonic.

19
/06
/20

Până pe 21 iunie, inclusiv, pot fi văzute gratuit scurtmetraje realizate de regizori români în timpul autoizolării impuse de pandemie, alături de o selecție de filme scurte din 21 de țăre europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii.

17
/06
/20

Fascinanta Italie, aflată în vizorul lumii, într-un an cu totul neobișnuit, este în centrul atenției și la Festivalul Internațional de Film Transilvania, de data aceasta, pentru cinema-ul ei seducător.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

12
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Cea mai nou apariţie în colecţia de cărţi de film a Editurii Noi Media Print, volumul „Noul cinema, două decenii şi ceva”, de Marian Sorin Rădulescu, adună o serie de texte ale criticului timişorean – de la eseuri mai elaborate, la simple note – despre câteva din filmele regizorilor reprezentativi ai cinematografiei române post-2000.