Obiecte zburătoare neidentificate
https://www.ziarulmetropolis.ro/obiecte-zburatoare-neidentificate/

„UFO” (OZN – dar pe englezeşte) se joacă la Teatrul Naţional din Bucureşti, în regia lui Bobi Pricop. Un spectacol cu: Ada Galeş, Istvan Teglas, Ciprian Nicula, Mihai Călin, Raluca Aprodu, Medeea Marinescu şi Ion Caramitru.

Un articol de Andrei Crăciun|24 septembrie 2017

UFO (spectacol foarte complex, la care au lucrat mulți oameni) este, totuși, la bază un text scris de Ivan Vyrypaev, un rus cu succes internațional.

Și ce s-a gândit acest Vyrypaev? Povestea – rețineți cuvântul, căci e important! – e așa: ia să facă el un film despre oameni care s-au întâlnit cu extratereștri.

Până la urmă n-a mai făcut un film de cinema, dar a ieșit textul acestei piese. Bun și el, veți spune, și nu veți greși prea mult.

Adevărul e că nu e așa grozav textul lui Vyrypaev (bine, dacă vă place Coelho, o să îl găsiți genial), dar spectacolul e salvat de actori și de montarea spectaculoasă (e ca și cum ați vedea teatrul 3D – ceva rar în țara noastră). UFO este, mai ales, futurist.

Istvan Teglas

Iată despre ce e vorba: vedem, într-o serie de monologuri, experiențele acestor oameni care vor să ne comunice câte ceva despre ce înțeleg ei din viață (nu are importanță dacă într-adevăr s-au întâlnit sau nu cu extratereștri, cum Vyrypaev insistă să aflăm).

Emily Wenser (bine jucată de Ada Galeș, o actriță lângă care e prudent să lași un semn de exclamare, căci promite enorm) este o tânără din Australia, pasionată de yoga și dezamăgită de viața ei sexuală (aflată la început). Întâlnindu-se cu forma de viață extraterestră, s-a simțit în siguranță.

Artiom Gusev (Istvan Teglas – foarte, foarte, foarte bun acest actor care n-are niciun deceniu de când a învățat limba română, dar a reușit să ajungă la niște performanțe rare chiar și pentru nativi) – rus, aciuat pe la Hong Kong. Face jocuri pe calculator și fumează hașiș. Întâlnindu-se cu chestia aia, a simțit că în lume se face liniște (e prea mult zgomot în lume).

Nick Scott (Ciprian Nicula, tânără speranță care deja a confirmat) – s-a întâlnit cu ei pe când îmbrățișa un copac. Atunci a văzut că el viața toată e lumină.

Robert Evans (Mihai Călin – habar n-aveți voi cât talent are acest actor și la ce maturitate a ajuns) – a ajuns, săracul, antrenor de antreprenori. În cadrul întâlnirii cu cei de dincolo de noi a ajuns la convingerea că necunoașterea e cunoaștere. S-a simțit iar copil și a început să plângă. După mine, acesta e cel mai bun monolog, și datorită lui Vyrypaev, și datorită lui Călin.

Mihai Călin

Jennifer Davies (Raluca Aprodu, frumoasa actriță are o prestație foarte solidă) – fostă adolescentă trash, descoperă, întâlnindu-i, că ea și universul sunt una.

Joanna Harris (Medeea Marinescu, ireproșabilă, salvează textul) – trăiește ceva înălțător pe când se afla în Peru, creștină, mamă a trei copii, nu prea are timp de întâlniri cu extratereștri (pentru că e plin de platitudini motivaționale, monologul pare lung, dacă nu infinit, dar Medeea Marinescu îl face îndurabil).

Viktor Rezenghevici (Ion Caramitru joacă un posibil oligarh rus, dar, de fapt, e tot un diriginte și ne dă explicații) – personaj complex, aproape cehovian. El încheie seara și te pune pe gânduri.

De ce să mergeți să vedeți UFO: oricât de ciudat ar suna pentru un spectacol de teatru – pentru efectele, să le spunem așa, speciale (ce se întâmplă cu personajul din Hong Kong e demn de orice proiecție la cel mai modern mall).

Dacă însă nu vă place teatrul așa…

UFO (spectacol foarte complex, la care au lucrat mulți oameni) este, totuși, la bază un text scris de Ivan Vyrypaev, un rus cu succes internațional.

Foto: TNB



08
/08
/16

Pe 1 septembrie 2016 magia viorii Stradivarius se va auzi în Sala Mare a Ateneului Român, în cadrul Finalei Concursului Internaţional de Dirijat Jeunesses Musicales Bucureşti – ediţia a VII-a. Violonistul Răzvan Stoica va oferi publicului o lecţie de virtuozitate, alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii George Enescu şi 3 dintre cei mai buni tineri dirijori ai lumii.

08
/08
/16

Într-o zi de 8 august (1983) se stingea din viaţă Emanoil Petruț, unul dintre cei mai apreciaţi actori români. Tot astăzi, 8 august, regizorul de teatru Tompa Gábor împlineşte 59 de ani, iar actorul american Dustin Hoffman, 79...

07
/08
/16

CRONICĂ DE FILM Când am fi putut crede că Radu Jude nu va surprinde mai mult decât a făcut-o cu bomba „Aferim!”, noul său film, unicatul „Inimi cicatrizate”, prezentat în Competiție la Locarno, oferă o estetică și mai radicală, care conține însă și semnele timide ale unei posibile fundături.

07
/08
/16

Între 2 și 4 septembrie va avea loc competiția de film de scurt-metraj organizată de Festivalul de Film Arkadia ShortFest, aflat la a 3-a ediție: 26 de filme, regizori din 13 țări, aproape 325 minute de film în două zile de proiecție.

07
/08
/16

Vara aceasta, cinci căsuţe mici, mici de tot găzduiesc o grandioasă aventură pentru copii – „Cartierul poveștilor” – un spectacol de teatru în miniatură, ca o lume de basm, care provoacă simțurile și imaginația. Un concept inedit, care a călătorit la festivaluri din Franța și Israel, ,,Cartierul celor mai năstrușnice personaje” poposește în acest weekend VăraTic (6-7 august) la Mogoșoaia, în curtea Palatelor Brâncovenești.

07
/08
/16

„Femeia perfectă” există oare? Da, dar bărbatul care a descoperit-o se află într-o poziție dificilă. În viața lui mai există alte trei femei care, desigur nu o acceptă pe cea de-a patra și o vor plecată. Astfel se naște un duel exploziv, catalizat și de apariția unui alt bărbat în această aventură nebună.

06
/08
/16

Peste 100 de evenimente într-unul singur, un nou amplasament mai accesibil și o ofertă editorială generoasă – (doar) trei dintre motivele pentru care cititorii aflați în vacanță la malul mării sunt așteptați la Târgul GAUDEAMUS Litoral, ediția a VIII-a.

06
/08
/16

Spellground Festival nu va avea loc în weekendul 12-14 august. Decizia vine ca urmare a solicitării Universității Ovidius Constanța, partener oficial al evenimentului, cu privire la respectarea zilei de 13 august ca zi de doliu național prin adaptarea programului festivalului și eliminarea manifestărilor muzicale de pe terenul instituției de învățământ.

05
/08
/16

“Dacă ar fi s-o iau de la capăt nu aş mai alege actoria, pentru că este o slujbă în care întotdeauna depinzi de alţii, şi oamenii nu sunt mereu drepţi. Eu am avut un noroc extraordinar, mi-a ajutat Dumnezeu să joc pe prima scenă a teatrului românesc, să fac televiziune, să fac filme, telenovele şi să scriu piese de succes. Puteam să fac meseria asta şi să rămân o ilustră necunoscută.” - Rodica Popescu Bitănescu. Uşor de recunoscut după râsul molipsitor, actriţa, regizoarea şi dramaturgul Rodica Popescu Bitănescu, cea care ne încântă pe scenă de peste o jumătate de veac, împlineşte, astăzi, 78 de ani.

05
/08
/16

Într-o zi de 5 august (1922) se năştea Marin Preda. Tot astăzi îşi sărbătoresc aniversarea: actriţa Rodica Popescu Bitănescu, pianistul Dan Grigore şi cântăreaţa Ada Milea. De asemenea, într-o zi de 5 august se stingeau din viaţă: Florian Pittiş, Coca Andronescu, Marilyn Monroe şi Richard Burton…