Octavian Goga recitând „Oltul“ – METROPOLIS VIRAL
https://www.ziarulmetropolis.ro/octavian-goga-recitand-oltul-metropolis-viral/

Într-o zi de 7 mai se stingea din viaţă poetul Octavian Goga (1881, Răşinari — 1938), personalitate puternică şi controversată a acelor vremuri, politician de extremă dreaptă, prim-ministru al României şi Membru al Academiei Române.

Un articol de Petre Ivan|7 mai 2015

În 1938, Octavian Goga, retras singur la Castelul de la Ciucea – soția sa, Veturia, preferând să rămână la București – , suferă un accident vascular cerebral cu hemiplegie și intră în comă. Moare două zile mai târziu, pe 7 mai, la vârsta de 57 de ani.

Vocea lui Octavian Goga a rămas în Fonoteca Radioului. Puteţi să îl ascultaţi aici recitând un fragment din poezia „Oltul”.

(sursa: www.radioromaniacultural.ro)

Foto: Octavian Goga – wikipedia

29
/01
/15

Caragiale, egoist și manipulator, a știut să se joace întotdeauna cu aparențele, jonglând și în viața reală cu slăbiciunile oamenilor. Aceasta este povestea unei treceri de la apucăturile unui insolent care se izola de societate, mâncând pe ascuns mămăligă cu ceapă, la aparițiile lui de gentleman înarmat cu citate din iluminiștii francezi.

01
/01
/15

S-au ivit pe cerul teatrului stele care au lucit orbitor o vreme, care au stârnit admiraţie unanimă. Criticii au făcut prognoze artistice pe termen lung, însă, apoi, luminile lor s-au stins. Cu actorul Gheorghe Dinică nu a fost aşa.

23
/12
/14

În “Istoria vieţii private” găsim că obiceiul de a avea brad cu prilejul Crăciunului este atestat documentar prima dată, în oraşul Strasbourg, încă din 1605. Iată care este povestea apariției acestui simbol și cum arăta balul de revelion la curtea regelui Carol.

18
/12
/14

„Un ins colosal – abordează totul cu aceeaşi perfecţiune – în filosofie, muzică, artă dramatică”, așa îl descria pianista Cella Delavrancea, care l-a cunoscut pe I.L. Caragiale la Berlin. Pe de altă parte - un ins pasional, amorezat, cu ochii care-i fugeau după femei.

11
/12
/14

Amza Pellea pleca după țigări și, uneori, se întorcea după trei zile. Gheorghe Dinică l-a luat de guler pe comandantul de la Otopeni. Vladimir Găitan ar fi putut juca într-un film de Michelangelo Antonioni... Câteodată, poveștile din culise sunt mai palpitante decât cele de pe scenă.

26
/11
/14

În primăvara anului 1967, Eugen Ionescu, aflat în Elveţia, la tratament, trece printr-o criză severă de depresie, pornită din falsa impresie că piesele sale nu mai sunt jucate şi că celebritatea îi apune. Ca să-şi depăşească starea, dramaturgul bea cantităţi însemnate de alcool, fapt care îi accentuează criza.