Oidip-ul lui Purcărete îl readuce pe scenă pe Constantin Chiriac
https://www.ziarulmetropolis.ro/oidip-ul-lui-purcarete-il-readuce-pe-scena-pe-constantin-chiriac/

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu prezintă în luna mai 24 de reprezentaţii ce vor aduce în faţa publicului 2215 minute de spectacol.

Un articol de Petre Ivan|28 aprilie 2014

Repertoriul Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu se va îmbogăţi în luna mai cu un nou spectacol, „Oidip” care marchează reîntoarcerea regizorului Silviu Purcărete la tragedia antică grecească, după mai bine de 16 ani și îl aduce pe scenă, în rolul principal, pe directorul Teatrului Naţional din Sibiu, actorul Constantin Chiriac.Oidip

Spectacolul este prezentat în avanpremieră, urmând ca premiera oficială să aibă loc în cadrul celei de-a XXI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Scenariul spectacolului a fost creat de Silviu Purcărete după tragediile lui Sofocle: „Oedip la Colonos” și „Oedip Rege”.

Producţia Teatrului Naţional din Sibiu a fost concepută şi ca un proiect de cercetare și se bucură de o traducere nouă din greaca veche a celor două piese. Din distribuţia spectacolului mai fac parte actorii Ofelia Popii, Diana Văcaru Lazăr, Diana Fufezan, Cristian Stanca, Adrian Matioc, Florin Coşuleţ, Ioan Paraschiv, Eduard Pătraşcu, Pali Vecsei, Emoke Boldizsar, Veronica Arizancu, Cristina Stoleriu și Cristina Ragos.

Proiectul de scenografie pentru acest spectacol poartă semnătura lui Dragoș Buhagiar, iar coloana sonoră este o creaţie originală a directorului muzical de la Disneyland Paris, compozitorul Vasile Șirli.

Oidip – reprezentaţii

Cele trei reprezentaţii programate în avanpremieră vor avea loc pe datele de 7, 8 și 22 mai, de la orele 19:00, la sala Teatrului Naţional din Sibiu.

La cererea publicului, Teatrul Naţional din Sibiu programează, de asemenea, în luna mai, patru reprezentaţii speciale pentru mega-producţia „Faust” a lui Silviu Purcărete.

Spectacolul se va juca la Hala Balanţa în datele de 9, 10, 18 și 23 mai, de la orele 20:00. Programul de spectacole complet poate fi consultat aici

Foto cu Oidip , Faust şi Constantin Chiriac – TNRS

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.