Olga Tudorache şi Ştefan Iordache, în „Micii burghezi” de Maxim Gorki – la TVR 2, de la ora 19.50
https://www.ziarulmetropolis.ro/olga-tudorache-si-stefan-iordache-in-micii-burghezi-de-maxim-gorki-la-tvr-2-de-la-ora-19-50/

Televiziunea Română, prin Casa de Producţie TVR, difuzează luni, 16 iunie, de la ora 19.50, la TVR 2, un program dedicat marelui prozator şi dramaturg rus Maxim Gorki (16 martie 1868–18 iunie 1936).

Un articol de Petre Ivan|16 iunie 2014

Telespectatorii vor putea urmări, sub genericul Teatrului Naţional de Televiziune, drama „Micii burghezi” de Maxim Gorki, un spectacol din Arhiva de Aur TVR, realizat în anul 1973 de către regretata regizoare Sorana Coroamă Stanca.

Piesa are ca temă, la prima vedere, conflictul între generaţii, între părinţii Besemenov – tatăl-stăpân al familiei şi mama-prima supusă a acestuia, pe de-o parte, şi copiii lor – Tatiana, Piotr şi Nil.

Lucrurile se complică atunci când eterna înfruntare între bătrâni şi tinerieste dublată de cea între ideologiia  veche, burgheză, şi cea nouă, proletcultistă. O dramă pusă în pagină de către un scriitor de talent, din galeria marilor condeie ruseşti clasice, dar şi din cea „revoluţionară” a unei Rusii de început de secol XX.

Olga Tudorache

„Micii burghezi”, ca şi „Azilul de noapte”, a văzut lumina scenei prima oară în anul 1902, la Teatrul de Artă din Moscova, în acelaşi an în care Maxim Gorki l-a cunoscut pe Lenin.

Din distribuţia piesei realizate în versiune TV fac parte: Petre Gheorghiu, Dina Cocea, Ştefan Iordache, Tatiana Iekel, Costel Constantin, Dionisie Vitcu, Doina Tamas, Florina Cercel, Boris Ciornei, Nicolae Pomoje, Olga Tudorache, Tamara Buciuceanu. Scenografia acestei montări este semnată de Doina Levintza. Traducerea Ema Beniuc.

Foto cu Micii burghezi” de Maxim Gorki,
Olga Tudorache şi Ştefan Iordache – TVR

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

11
/03
/24

Un bărbat vrea să-și ajute un prieten aflat la închisoare. Se cunosc din tinerețe și crede că oricine merită o a doua șansă. De aceea, intervine pentru el la partenerul lui de afaceri, în speranța că va fi de acord să-i ofere un job.

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Aăăă, Mihaela Trofimov este o actriță cu o mare foame pentru joacă, da, chiar așa, pentru joacă. Ăăă, o vedeți la Excelsior, la unteatru, la Brăila, pe scenă, puternică, talentată, expresivă. Ăăă ce voiam să zic? Citiți interviul în formă de alfabet și aflați cum o literă, Ă, descrie de cele mai multe ori starea ei de spirit.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.