VIDEO Operele de artă au înlocuit panourile publicitare, în cea mai mare expoziţie din lume
https://www.ziarulmetropolis.ro/operele-de-arta-au-inlocuit-panourile-publicitare-in-cea-mai-mare-expozitie-din-lume/

Un număr de 57 de opere de artă au fost reproduse pe 22.000 de panouri publicitare în Marea Britanie, în cea mai mare expoziţie de artă din lume, în care un autoportret de Lucian Freud este expus pe un refugiu dintr-o staţie de autobuz.

Un articol de Andrada Văsii|13 august 2013

Un număr de 57 de opere de artă au fost reproduse pe 22.000 de panouri publicitare în Marea Britanie, în cea mai mare expoziţie de artă din lume, în care un autoportret de Lucian Freud este expus pe un refugiu dintr-o staţie de autobuz, iar un peisaj de John Constable decorează un centru comercial.

Pentru această expoziţie unică în felul ei, publicul a jucat rolul de conservator: el a ales, pe baza unei liste predefinite, cele 57 de opere ale unor artişti britanici care vor fi reproduse şi expuse pe străzile din Marea Britanie.

Rezultatul: „The Lady of Shalott”, o pictură romantică în ulei a pictorului prerafaelit John William Waterhouse, a ocupat primul loc în preferinţele publicului.

Pe locul al doilea s-a clasat „Ophelia”, de John Everett Millais, reprezentând moartea tragică a Ofeliei, personajul shakesperian din „Hamlet”, iar poziţia a treia a revenit tabloului „Head VI”, de Francis Bacon, un portret al papei Inocenţiu al IX-lea.

2.000 de autobuze și 1.000 de taxiuri

Printre ceilalţi artişti aleşi figurează inconturnabilii pictori clasici John Constable şi Thomas Gainsborough, dar şi artişti contemporani precum David Hockney, Tracey Emin şi Damien Hirst.

Reproducerile după cele 57 de capodopere sunt expuse pe faţade de cinematografe, centre comerciale, pe zidurile unor gări, parcări, baruri şi săli de sport, dar şi pe 2.000 de autobuze şi 1.000 de taxiuri, până pe 25 august, în întreaga ţară.

„Este vorba de a transforma spaţiile publicitare în opere de artă magnifice” pentru „a celebra arta britanică”, a explicat un reprezentant al Art Everywhere. „Este un proiect fantastic şi îmi realizez o fantasmă, văzându-mi creaţiile reproduse pe afişe în toată Marea Britanie”, a declarat singura artistă în viaţă din Top 10, Cornelia Parker, aleasă cu instalaţia ei „Cold Dark Matter: An Exploded View”, alcătuită din rămăşiţele unui copac de grădină distrus la cererea ei de armata britanică, notează Mediafax.

Acest veritabil muzeu în aer liber este finanţat de donatori privaţi şi de industria britanică din domeniul afişajului stradal. Expoziţia are loc în perioada 12-25 august.

Foto credit: Art Everywhere

 

26
/10
/22

Art Safari, cel mai important eveniment dedicat artei din țară, prezintă în cadrul ediției a X-a, o artistă neconvențională, cu un parcurs atipic la fel ca personalitatea sa: Lilian Theil. Născută la Brașov în 1932, artista are o tehnică specială (appliqué): „pictează” cu acul de cusut și creează artă profund încărcată de simboluri contemporane din haine pe care nu le mai poartă.

24
/10
/22

De joi, 27 octombrie până la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vârstă cuprinsă între 15-18 ani sunt invitați să participe la etapa a doua a proiectului „𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐌𝐮𝐬𝐞𝐮𝐦𝐬 𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐇𝐞𝐚𝐫𝐭𝐬”, în cadrul căreia vor realiza patru instalații artistice ce au ca temă imaginarea viitorului, tinerii având astfel ocazia de a deveni creatorii unei lumi capabile să-i integreze pe ei și pe cei din generațiile următoare.

21
/10
/22

Finalul lunii octombrie aduce două expoziții noi în spațiile neconvenționale ale Celulei de Artă – pe 22 octombrie, la Galeria Verticală by Celula de Artă, găzduită de Random Space (str. Popa Petre nr. 21) va avea loc vernisajul „Let’s run back to a zero point. Look inside” a artistei Marina Aristotel, iar pe 24 octombrie, la Celula de Artă din Bd. Carol nr. 53, Daniel Loagăr aduce „Protoype for Future Cities”.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.