Orchestra Naţională Radio la final de stagiune: MOZART, HAYDN şi CEAIKOVSKI
https://www.ziarulmetropolis.ro/orchestra-nationala-radio-la-final-de-stagiune-mozart-haydn-si-ceaikovski/

VLADIMIR LUNGU, dirijor şi director muzical al Operei de Stat din Mersin (Turcia), violoncelistul RĂZVAN SUMA, recent aplaudat în cea de-a II-a ediţie a turneului său naţional „Vă place tango?” şi un „trio” de mari compozitori – MOZART, HAYDN şi CEAIKOVSKI – compun împreună „afişul” concertului desfăşurat la Sala Radio, vineri, 19 iunie (19.00), eveniment ce punctează închiderea stagiunii ORCHESTREI NAŢIONALE RADIO.

Un articol de Liliana Matei|15 iunie 2015

Concertele pe scena filarmonicii din Kuala Lumpur (capitala Malaeziei), din cadrul summit-ului mondial dedicat educaţiei prin media, gala anuală de Crăciun „Cele trei dive”, concertul cu acordeonistul francez Richard Galliano, cel cu Sarah Nemţanu – concertmaestru la Orchestre National de France – sau concertul dedicat Zilei Regalităţii sunt doar câteva dintre momentele importante ce au marcat bogata activitate a Orchestrei Naţionale Radio din toamna anului precedent şi până la această închidere de stagiune.

Programul serii se va deschide cu uvertura operei Răpirea din serai, creaţie a lui MOZART, al cărei libret descrie încercarea unui erou de a-şi salva iubita din seraiul lui Selim Paşa, operă ce a avut succes încă de la premiera de la Viena, derulată chiar sub bagheta compozitorului.

Veţi asculta apoi Concertul pentru violoncel şi orchestră în re major semnat de HAYDN, prilej de a-l aprecia pe RĂZVAN SUMA, solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio şi unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în sute de recitaluri şi concerte susţinute în întreaga lume.

În august 2014, Răzvan Suma a fost invitat pentru a doua oară la Festivalul Murten Classics (Elveţia). În noiembrie a susţinut un amplu turneu de succes în Argentina, iar pe 1 decembrie 2014 a concertat la Lisabona, la invitaţia Institutului Cultural Român. Pe 9 aprilie 2015, Răzvan Suma a fost aplaudat din nou la Lisabona, în Marea Catedrală Patriarhală a oraşului, într-un concert susţinut cu ocazia inaugurării noului sediu al Institutului Cultural Român. Sub titlul “Vă place BACH?”, în 2012 Răzvan Suma a suţinut primul său turneu naţional solo, evenimentul reprezentând o premieră absolută în România în domeniul muzicii clasice: prima interpretare a unui artist român, într-un singur concert, a integralei de suite pentru violoncel semnate de Bach. Ca o continuare firească a acestei frumoase iniţiative, între 8-29 octombrie 2013, Răzvan Suma a propus melomanilor din 13 oraşe turneul naţional „Vă place BRAHMS?”, susţinut alături de pianistul spaniol Josu Okiñena. În toamna anului 2014 a prezentat alături de Analia Selis şi de chitaristul şi compozitorul argentinian Julio Santillan turneul naţional „Vă place tango?”.

Seara se va încheia cu Simfonia a V-a semnată de CEAIKOVSKI, a cărei premieră absolută a avut loc în 1888, la celebrul Teatru Mariinsky din Sankt Petersburg, cu Ceaikovski însuşi la pupitrul dirijoral. Deşi iniţial părerile au fost împărţite cu privire la această partitură, Ceaikovski însuşi temându-se de un eşec, astăzi a devenit una dintre cele mai populare lucrări ale sale.

Din 2007, VLADIMIR LUNGU este dirijor al Operei de Stat din Mersin (Turcia), iar din 2009 este şi director muzical al aceleiaşi instituţii. A dirijat aici un număr mare de spectacole de operă şi balet şi a participat la mai multe festivaluri şi evenimente speciale, precum Festivalul Internaţional de Operă şi Balet Aspendos, Festivalul Internaţional de Muzică din Mersin, Zilele Operei la Istanbul etc.

A colaborat în calitate de dirijor invitat cu operele din Istanbul, Izmir, Antalya şi Samsun, precum şi cu orchestrele filarmonicilor din Izmir, Adana şi Eskisehir. Vladimir Lungu a avut o frumoasă colaborare cu Opera Naţională Română Cluj-Napoca, unde a dirijat numeroase spectacole de operă, dar şi concerte simfonice. A fost de asemenea aplaudat pe scenele Operei Naţionale Bucureşti, Operei Maghiare Cluj-Napoca, Filarmonicii din Iaşi, Sibiu sau Oradea.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

24
/06
/20

Săptămânal, miercurea, începând din 1 iulie, seria de concerte open air cu artiști locali din zona alternative – Backyard Acoustic Season – se reinstalează pe terasa de la Expirat, la inițiativa Overground Music, într-un format reconsiderat și adaptat situației și locului, renunțând la tiparele unui concert clasic, pentru un public restrâns de aproximativ 100 de persoane per reprezentație.

24
/06
/20

După trei luni în care Qreator – Home Together Edition a fost platforma de exprimare online pentru cei mai importanți artiști din România, seria de evenimente ajunge la final. Ultima reprezentație va fi una memorabilă, un recital cu Angela Gheorghiu. Joi, 25 iunie, de la ora 18:30, marea soprană va susține un recital live transmis online pe pagina de Facebook a Qreator.

23
/06
/20

Proiectul Poveştile instrumentelor a fost conceput într-un fel şi se naşte în alt fel, în Noaptea de Sânziene a anului 2020, în vremuri în care a vrea să faci artă, oriunde în lume, a devenit neînchipuit de dificil, în vremuri în care artiştii cu şi modul lor de expresie sunt reduşi, aproape, la tăcere, în vremuri în care artiştii par, celor mulţi, neesenţiali.

22
/06
/20

Pe 21 iunie 1982, Parisul cânta și dansa pentru prima oară marcând Sărbătoarea Muzicii în ziua solstițiului de vară. Inițiativă a ministrului culturii francez de la acea dată – Jack Lang – și a compozitorului și muzicologului Maurice Fleuret, Fête de la Musique a devenit treptat o sărbătoare internațională a muzicii, marcată în peste 120 de țări din lume în fiecare an, pe 21 iunie, prin evenimente dedicate muzicii, derulate cel mai adesea în aer liber.

08
/06
/20

OAMENII MUZICII Pe 8 iunie 1810 la Zwickau, în Regatul Saxoniei, se năștea Robert Schumann, fiul unui librar care avea să devină un pianist ratat dar și unul dintre marii compozitori ai Romantismului. Un destin marcat de instabilitate psihică dar și de inspirații muzicale impresionante.

06
/06
/20

Tinerilor artişti lirici care-şi dedică viaţa Artei Sacre a Cântului, tuturor brăilenilor, ca şi publicului de pretutindeni, care împreună cu noi trăieşte de un sfert de secol bucuria imensă a marii muzici, cinstind memoria legendarei soprane Hariclea Darclée, sutelor de mii de telespectatori care îndrăgesc emisiunile consacrate Festivalului, Concursului Internaţional de Canto şi Cursurilor mele de Măiestrie Artistică le trimit acest mesaj de iubire în speranţa că ne vom reîntâlni cât mai curând.

06
/06
/20

Deschiderea teatrelor din România spre publicul lor este deja posibilă de câteva zile. Aflat printre primii care şi-au asumat curajul propunerii unor evenimente în aer liber, Teatrul Național de Operă și Balet “Oleg Danovski”, îşi invită publicul deja în acest week-end în parcul din faţa teatrului, pentru a participa la două concerte, dând semnalul reînsuflețirii vieții culturale constănțene, după o perioadă dificilă și neobișnuită în care lumea a încetat să mai funcționeze după regulile obișnuite.