Oricine, un nou spectacol de Radu Afrim, la Sfântu Gheorghe
https://www.ziarulmetropolis.ro/oricine-un-nou-spectacol-de-radu-afrim-la-sfantu-gheorghe/

Piesa „Oricine“, de Péter Kárpáti, va fi montată de Radu Afrim, unul dintre cei mai importanţi regizori din România, recompensat de mai multe ori cu premiul UNITER.

Un articol de Andrada Văsii|8 octombrie 2013

Piesa Oricine, de Péter Kárpáti, va fi montată de Radu Afrim, unul dintre cei mai importanţi regizori din România, recompensat de mai multe ori cu premiul UNITER.

Întâia premieră a stagiunii 2013/2014 a Teatrului Tamási Áron din Sfântu Gheorghe va avea loc vineri, 11 octombrie, de la ora 19.00, iar aceasta se va juca pe scena sălii mari a Teatrului, ca spectacol studio.

Premiera şi fiecare reprezentaţie a spectacolului Oricine din luna octombrie vor fi supratitrate în limba română.

Péter Kárpáti este dramaturg, regizor şi profesor al Facultăţii de Artă Teatrală şi Cinematografică din Budapesta. Piesa Oricine reinterpretează problematica celei mai renumite moralităţi din secolul al XV-lea, analizând cum ar arăta în lumea necredincioasă de astăzi, socoteala cu sine a omului în faţa morţii. Oare ce am face noi, dacă am afla, deodată, că doar o zi mai avem de trăit?

Oricine le dă bătăi de cap artiştilor

Regizorul Afrim spune despre piesa Oricine: „Întâmplător mi-a căzut în mână acest text şi l-am ales pentru că nu l-am înţeles iniţial. Mă incită textele care nu-şi oferă toate sensurile din prima, care le pot da bătaie de cap şi artiştilor şi spectatorilor. E un text care vorbeşte despre nebunia unei femei, şi care, dincolo de realism, are nişte alunecări în suprareal. Este foarte emoţionant, dar are şi umor. Bineînţeles, l-am ales şi pentru că am avut o trupă foarte bună pentru personaje. Văzusem înainte câteva spectacole cu trupa Teatrului Tamási Áron, dar nu mă aşteptam să lucrez atât de uşor cu ei.”

Oricine

Scenă din spectacolul Oricine, regizat de Radu Afrim

Distribuţia este alcătuită din: Pál-Ferenczi Gyöngyi, Pálffy Tibor, Szakács László, Erdei Gábor, Gajzágó Zsuzsa, Benedek Ágnes, Kovács Kati, Fekete Mária, Nagy Eszter, D. Albu Annamária, Diószegi Attila, Derzsi Dezső, Molnár Gizella, Krizsovánszky Szidónia, Debreczi Kálmán şi Kónya-Ütő Bence.

Colaboratori în realizarea spectacolului sunt: Kónya-Ütő Bence (muzica & SFX), Bartha József (scenografia), Giliga Ilka (costumele), Horváth Csaba (tehnician lumini), Nagy Botond (asistent regizor), Nagy B. Sándor (dramaturgia), Csomós Tünde Tímea (regia technică), Dobra Mária Magdolna (sufleur).

Info: 

Următoarele reprezentaţii vor avea loc  pe data de 13 octombrie (duminică, la ora 19.00), 15 octombrie (marţi, la ora 18.00) şi 17 octombrie (joi, la ora 19.00), în Sala Mare a Teatrului.

Foto credit: Teatrul Tamási Áron, spectacolul Oricine

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

31
/01
/24

Povestea din Ivona, Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz, cel mai mare dramaturg polonez, este adusă în contemporaneitate de Andrei și Andreea Grosu, la Teatrul Nottara, într-o montare inedită, tulburătoare, care îi va oferi spectatorului ocazia să se privească într-o oglindă a adevărului frust, neîndulcit. Premiera oficială are loc pe 9 februarie, la Sala „George Constantin”, de la ora 19:30.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.