Oricine, un nou spectacol de Radu Afrim, la Sfântu Gheorghe
https://www.ziarulmetropolis.ro/oricine-un-nou-spectacol-de-radu-afrim-la-sfantu-gheorghe/

Piesa „Oricine“, de Péter Kárpáti, va fi montată de Radu Afrim, unul dintre cei mai importanţi regizori din România, recompensat de mai multe ori cu premiul UNITER.

Un articol de Andrada Văsii|8 octombrie 2013

Piesa Oricine, de Péter Kárpáti, va fi montată de Radu Afrim, unul dintre cei mai importanţi regizori din România, recompensat de mai multe ori cu premiul UNITER.

Întâia premieră a stagiunii 2013/2014 a Teatrului Tamási Áron din Sfântu Gheorghe va avea loc vineri, 11 octombrie, de la ora 19.00, iar aceasta se va juca pe scena sălii mari a Teatrului, ca spectacol studio.

Premiera şi fiecare reprezentaţie a spectacolului Oricine din luna octombrie vor fi supratitrate în limba română.

Péter Kárpáti este dramaturg, regizor şi profesor al Facultăţii de Artă Teatrală şi Cinematografică din Budapesta. Piesa Oricine reinterpretează problematica celei mai renumite moralităţi din secolul al XV-lea, analizând cum ar arăta în lumea necredincioasă de astăzi, socoteala cu sine a omului în faţa morţii. Oare ce am face noi, dacă am afla, deodată, că doar o zi mai avem de trăit?

Oricine le dă bătăi de cap artiştilor

Regizorul Afrim spune despre piesa Oricine: „Întâmplător mi-a căzut în mână acest text şi l-am ales pentru că nu l-am înţeles iniţial. Mă incită textele care nu-şi oferă toate sensurile din prima, care le pot da bătaie de cap şi artiştilor şi spectatorilor. E un text care vorbeşte despre nebunia unei femei, şi care, dincolo de realism, are nişte alunecări în suprareal. Este foarte emoţionant, dar are şi umor. Bineînţeles, l-am ales şi pentru că am avut o trupă foarte bună pentru personaje. Văzusem înainte câteva spectacole cu trupa Teatrului Tamási Áron, dar nu mă aşteptam să lucrez atât de uşor cu ei.”

Oricine

Scenă din spectacolul Oricine, regizat de Radu Afrim

Distribuţia este alcătuită din: Pál-Ferenczi Gyöngyi, Pálffy Tibor, Szakács László, Erdei Gábor, Gajzágó Zsuzsa, Benedek Ágnes, Kovács Kati, Fekete Mária, Nagy Eszter, D. Albu Annamária, Diószegi Attila, Derzsi Dezső, Molnár Gizella, Krizsovánszky Szidónia, Debreczi Kálmán şi Kónya-Ütő Bence.

Colaboratori în realizarea spectacolului sunt: Kónya-Ütő Bence (muzica & SFX), Bartha József (scenografia), Giliga Ilka (costumele), Horváth Csaba (tehnician lumini), Nagy Botond (asistent regizor), Nagy B. Sándor (dramaturgia), Csomós Tünde Tímea (regia technică), Dobra Mária Magdolna (sufleur).

Info: 

Următoarele reprezentaţii vor avea loc  pe data de 13 octombrie (duminică, la ora 19.00), 15 octombrie (marţi, la ora 18.00) şi 17 octombrie (joi, la ora 19.00), în Sala Mare a Teatrului.

Foto credit: Teatrul Tamási Áron, spectacolul Oricine

03
/11
/23

Fundația Culturală „Camil Petrescu” (FCCP) continuă să construiască contexte pentru un dialog profesional bogat în mediul teatral autohtom, lansând, astăzi, 3 noiembrie 2023, un nou proiect – un podcast realizat de Zomir Dimovici.

03
/11
/23

În perioada 6-19 noiembrie 2023, la sediul ICR Londra va putea fi vizitată expoziția documentară „Circular Catalysts“, program al British Council România, realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

03
/11
/23

În luna noiembrie, compania independentă de teatru Vanner Collective își aduce pe scenă spectacolele atât în spațiile consacrate, cât și în cadrul proiectului „Deschis - microstagiune de spectacole invitate”, de la Teatrul Masca din București, și în programul Festivalului Caleido, care se va desfășura în 2023 la Timișoara.

02
/11
/23

La începutul lunii noiembrie, MNAC deschide noul sezon expozițional, Art Safari Stars Edition continuă să atragă iubitorii artelor vizuale pe Lipscani cu două noi expoziții, iar la MNAR sezonul de toamnă s-a lansat cu un important eveniment dedicat sculpturii.

02
/11
/23

Nu pierdeți expoziția de final a celei de-a doua ediții a proiectului ATELIERE DE PRACTICI COLABORATIVE, program de educație non-formală prin artă co-finanțat de Primăria Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, în cadrul Programului Cultura 2023!

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.

31
/10
/23

Montări jucate des cu casa închisă, cunoscuți dramaturgi români contemporani și internaționali, proiecte câștigătoare ale programului StarT. Alchimia suferinței, larghețea sufletului uman, frumusețile și grozăviile lumii noastre, povești cu ecouri largi pentru tineri și adulți – din 3 noiembrie.