OSCAR 2015 – And The Oscar Goes To… BIRDMAN
https://www.ziarulmetropolis.ro/oscar-2015-and-the-oscar-goes-to-birdman/

„Birdman”, de Alejandro Gonzalez Iñárritu, a primit premiul Oscar pentru cel mai bun film, la cea de-a 87-a gală de decernare a acestor distincţii, care a avut loc la Los Angeles. Filmul a avut nouă nominalizări şi a mai fost premiat pentru „cea mai bună imagine”, „cel mai bun scenariu original” şi „cea mai bună regie”.

Un articol de Petre Ivan|23 februarie 2015

OSCAR 2015 / La aceeaşi categorie („Cel mai bun film”) au mai fost nominalizate: „American Sniper”, de Clint Eastwood, „Boyhood”, de Richard Linklater, „The Grand Budapest Hotel”, de Wes Anderson, „The Imitation Game”, de Morten Tyldum, „Selma”, de Ava DuVernay, „The Theory of Everything”, de James Marsh, „Whiplash”, de Damien Chazelle.

Filmul regizat de Alejandro Gonzalez Inarritu prezintă portretul unui fost star al filmelor cu super-eroi, interpretat de Michael Keaton, care încearcă să revină în actualitate şi să aibă din nou succes cu ajutorul unei piese pe Broadway. Din distribuţia peliculei mai fac parte Edward Norton, Emma Stone, Naomi Watts şi Zach Galifianakis.

Lungmetrajul a avut nouă nominalizări la premiile Oscar 2015 şi s-a mai impus la categoriile „cea mai bună imagine”, „cel mai bun scenariu original” şi „cea mai bună regie”.

Citiţi şi Birdman. Jocuri metacinematografice

Anul trecut, premiul pentru cel mai bun film a revenit lungmetrajului „12 ani de sclavie/ 12 Years a Slave”, de Steve McQueen.

LISTA CÂŞTIGĂTORILOR GALEI OSCAR 2015:

Cel mai bun film străin – „Ida”, de Pawel Pawlikowski (Polonia)

Au mai fost nominalizate la această categorie „Leviathan”, de Andrey Zvyagintsev (Rusia), „Tangerines”, de Zaza Urushadze (Estonia), „Timbuktu”, de Abderrahmane Sissako (Mauritania) şi „Wild Tales”, de Damián Szifrón (Argentina)

Cea mai bună actriţă în rol principal – Julianne Moore pentru „Still Alice”

Julianne Moore, Oscar la categoria Cea mai bună actriţă

Julianne Moore, Oscar la categoria Cea mai bună actriţă

Celelalte nominalizate au fost: Marion Cotillard pentru rolul din „Deux jours, une nuit”, Felicity Jones pentru „The theory of everything”, Rosamund Pike pentru „Gone Girl”, Reese Witherspoon pentru „Wild”.

Cea mai bună actriţă în rol secundar – Patricia Arquette („Boyhood”)

Au mai fost nominalizate Laura Dern („Wild”), Keira Knightley („The Imitation Game”), Emma Stone („Birdman”), Meryl Street („Into the Woods”)

Cel mai bun actor în rol principal – Eddie Redmayne pentru ”The Theory of Everything”

Ceilalţi nominalizaţi au fost: Steve Carell pentru rolul din „Foxcatcher”, Bradley Cooper, pentru interpretarea din „American Sniper”, Benedict Cumberbatch, pentru „The Imitation Game”, Michael Keaton, pentru „Birdman”.

Cel mai bun actor în rol secundar – J.K Simmons („Whiplash”)

Au mai fost nominalizaţi Robert Duvall („The Judge”), Ethan Hawke („Boyhood”), Edward Norton („Birdman”), Mark Ruffalo („Foxcatcher”)

J.K Simmons, Oscar pentru "Cel mai bun actor în rol secundar"

J.K Simmons, Oscar pentru „Cel mai bun actor în rol secundar”

Cel mai bun regizor – Alejandro Gonzalez Iñárritu pentru „Birdman”

Ceilalţi nominalizaţi au fost: Richard Linklater, pentru „Boyhood”, Bennett Miller, pentru „Foxcatcher”, Wes Anderson, pentru „The Grand Budapest Hotel”, iar Morten Tyldum, pentru „The Imitation Game”

Cea mai bună regie artistică – „The Grand Budapest Hotel”

Cel mai bun lungmetraj documentar – „CitizenFour”

Cel mai bun lungmetraj de animaţie – „Big Hero 6”

Au mai fost nominalizate „The Boxtrolls”, „How to Train Your Dragon 2”, „Song of the Sea”, „The Tale of the Princess Kaguya”.

Cel mai bun scurtmetraj animat – „Feast”

Cel mai bun scurtmetraj documentar – „Crisis Hotline: Veterans Press 1

Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune – „The Phone Call”

Cel mai bun scenariu adaptat – Graham Moore pentru „The Imitation Game”.

Cel mai bun scenariu original – ”Birdman”, de Alejandro Gonzalez Inarritu.

Cea mai bună coloană sonoră – Alexandre Desplat pentru  ”The Grand Budapest Hotel”

Cel mai bun cântec – „Glory” („Selma”)

Au mai fost nominalizate: „Everything Is Awesome” din „The Lego Movie”, „Grateful” din „Beyond the Lights”, „I’m Not Gonna Miss You” din „Glen Campbell…I’ll Be Me”, „Lost Stars” din „Begin Again”

Cel mai bun montaj – „Whiplash”

Cea mai bună imagine – „Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)”

Cele mai bune efecte vizuale  – „Interstellar”

Au mai fost nominalizate: „Captain America: The Winter Soldier”, „Dawn of the Planet of the Apes”, „Guardians of the Galaxy”, „X-Men: Days of Future Past”.

Cel mai bun mixaj de sunet – „Whiplash”

Cel mai bun montaj de sunet – „American Sniper”

Cel mai bun machiaj/ cea mai bună coafură – „The Grand Budapest Hotel” (Frances Cannon)

Cele mai bune costume –  „The Grand Budapest Hotel” (Milena Canonero).

Foto: OSCAR 2015  – cinemagia

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

24
/09
/21

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran filme despre protejarea mediului, relațiile dintre copii și părinți, curaj și empatie, la Cinema Gloria și Cinema Eforie.