Oscar 2015 la Cinema Studio. „Mommy” și „Human Capital”, în avanpremieră
https://www.ziarulmetropolis.ro/oscar-2015-la-cinema-studio-mommy-si-human-capital-in-avanpremiera/

Nouă dintre filmele propuse anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun film străin vor fi proiectate la Cinema Studio, între 9 – 15 ianuarie 2015, în săptămâna dinaintea anunţării nominalizărilor la cea de-a 87-a ediţie a premiilor Academiei Americane de Film

Un articol de Petre Ivan|23 decembrie 2014

Oscar 2015 la Cinema Studio / Unul dintre cele mai așteptate filme ale anului, Mommy, în regia lui Xavier Dolan, trimis de Canada la Oscar și distins cu Premiul Juriului la Cannes, va rula în avanpremieră în programul special „9 pentru Oscar”, alături de Human Capital, propunerea Italiei

Cele nouă titluri au fost propuse la Oscar de România, Republica Moldova, Ungaria, Rusia, Turcia, Polonia, Italia, Belgia și Canada. Spectatorii au ocazia să vadă două dintre peliculele aflate pe lista scurtă a Academiei Americane de Film: Leviathan (r. Andrei Zviaghințev) și Ida (r. Pawel Pawlikowski).

Din Canada vine, în avanpremieră, mult-așteptatul Mommy, noul film al lui Xavier Dolan, distins cu Premiul Juriului la Cannes și nominalizat la categoria Cel mai bun film străin la Independent Spirit Awards și Satellite Awards.

La premiera de pe Croisette, Mommy a avut parte de minute întregi de aplauze și ovații. „Filmul e deseori sclipitor și foarte amuzant în moduri care trec dincolo de limitele uzuale despre ce înseamnă incorect și nepotrivit”, scrie „The Guardian”, considerându-l cel mai bun film al lui Dolan. O mamă singură e pusă în fața provocării de a-și crește fiul adolescent cu ADHD, adesea agresiv și problematic.

Alinarea vine de la misterioasa lor vecină, a cărei prezență pare benefică pentru el. Însă relația lor ia o turnură cu totul neașteptată. Filmul va rula

Human Capital

Human Capital

în premieră pe 9 ianuarie, de la 19.30, la Cinema Studio, și va fi distribuit de Independența Film.

O altă premieră în România este Human Capital/ Il Capitale umano (r. Paolo Virzi), alegerea Italiei la premiile Oscar. Adaptarea romanului omonim al lui Stephen Amidon a câștigat șapte trofee la premiile David di Donatello, inclusiv pentru Cel mai bun film.

Thriller-ul angoasant plasat în nordul bogat al Italiei, la Milano, pune în oglindă două lumi, clasa de mijloc și înalta societate, având ca punct de pornire un accident mortal. „O incursiune captivantă, acidă, în lumea parveniților aspiraționali și a celor extrem de bogați pe care îi imită”, potrivit „Variety”. Filmul este distribuit de Voodoo Films.

În avanpremieră va fi proiectat și Leviathan (r. Andrei Zviaghințev), propus de Rusia la Oscar, aflat pe lista scurtă la această categorie și nominalizat la Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin.

Oscar 2015

Leviathan

Leviathan, premiat pentru scenariu la Cannes, nu poate fi vizionat de cei sub 18 ani în Rusia, din cauza unei legi care interzice înjurăturile în spațiul public. Un mecanic îl înfruntă cu toate puterile sale pe primarul corupt care a pus ochii pe terenul său.

Lupta capătă proporții neașteptate, scene de umor negru și absurd intercalându-se cu unele dramatice, disperate. Filmul va fi distribuit în cinematografe de Voodoo Films, în februarie 2015. La proiecțiile de la Cinema Studio vor fi valabile flyer-ele cu discount de 20% din prețul biletului.

O nominalizare la Globul de Aur a obținut și Ida, drama alb-negru, puternic stilizată, regizată de Pawel Pawlikowski. Propunerea Poloniei la Oscar se află pe lista scurtă la Oscar și este marele câștigător la Premiile Academiei Europene de Film.

Unul dintre cele mai bune filme ale anului este Winter Sleep (r. Nuri Bilge Ceylan), înscris de Turcia și premiat cu Palme d’Or la Cannes. Din partea Belgiei, a concurat la premiile Academiei Americane de Film noua producție marca Jean-Pierre și Luc Dardenne, Deux jours, une nuit, cu Marion Cotillard pe afiș. Ungaria a propus White God, thriller-ul lui Kornél Mundruczó despre o „apocalipsă” a câinilor fără stăpân în Budapesta.

Spectatorii pot (re)vedea în ianuarie și propunerea României la Oscar, Câinele japonez (r. Tudor Cristian Jurgiu), cu Victor Rebengiuc în rolul principal, precum și pe cea a Republicii Moldova – La limita de jos a cerului (r. Igor Cobileanski).

Foto: Oscar 2015 – filmedefestival.ro

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.