OSCAR 2017. “Cel mai bun film într-o limbă străină” – lista scurtă…
https://www.ziarulmetropolis.ro/oscar-2017-cel-mai-bun-film-intr-o-limba-straina-lista-scurta/

Canadianul Xavier Dolan, nemţoaica Maren Aden, rusul Andrei Koncealovski şi iranianul Asghar Farhadi se numără printre cei nouă regizori cu filme incluse în preselecţia pentru premiul Oscar acordat celui mai bun film într-o limbă străină.

Un articol de Petre Ivan|16 decembrie 2016

Cele cinci filme finaliste pentru premiul Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină vor fi anunțate de 24 ianuarie.

Tanna” — regia: Bentley Dean, Martin Butler

It’s Only the End of the World” — regia: Xavier Dolan

Land of Mine” — regia: Martin Zandvliet

Toni Erdmann” — regia: Maren Ade

The Salesman” — regia: Asghar Farhadi

The King’s Choice” — regia: Erik Poppe

Paradise” — regia: Andrei Konchalovsky

A Man Called Ove” — regia: Hannes Holm

My Life as a Zucchini” — regia: Claude Barras

Printre cele nouă filme rămase din cele propuse de cele 85 de țări aflate în competiție, „Juste la fin du monde” este fără îndoială unul dintre cele de mare calibru aflate în cursă, după ce a fost distins cu Marele Premiu la ultimul festival de la Cannes.

Această poveste de familie cu accente de isterie, care îi are în distribuție pe actorii francezi Nathalie Baye, Vincent Cassel sau Marion Cotillard, va fi în competiție cu „Forushande” (The Salesman), al regizorului iranian Asghar Farhadi,

„Ma vie de courgette”, de Claude Barras, o coproducție franco-elvețiană, va reprezenta la Oscaruri Confederația elvețiană, fiind în cursa și pentru cel mai bun film de animație.

Filmul rusesc „Ray” (Paradis), cu Philippe Duquesne, a fost inclus și el în preselecția Academiei. Acest film al lui Andrei Koncealovski este o reflecție personală și insolită asupra a trei destine care își încrucișează drumurile, în timp ce se confruntă cu realitatea ororilor războiului și a lagărelor de concentrare naziste.

Pe lângă filmul australian „Tanna”, celelalte filme care au ajuns pe lista de nouă sunt din nordul Europei, precum foarte apreciatul „Toni Erdmann”, al nemțoaicei Maren Aden, filmul norvegian „Kongens Nei” (The King’s Choice), regizat de Erik Poppe, filmul danez „Under sandet” (Land of Mine), al regizorului Martin Zandvliet, și producția suedeză „En man som heter Ove” (A Man Called Ove), al lui Hannes Holm.

„The Salesman” și „Toni Erdmann” se numără și printre cele cinci filme finaliste anunțate luni Asociația presei străine de la Hollywood (HFPA), care decernează Globurile de Aur.

Cele cinci filme finaliste pentru premiul Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină vor fi anunțate de 24 ianuarie, înainte de cea de a 89-a ceremonie de decernare a Oscarurilor, care va avea loc la 26 februarie.

Foto: OSCAR 2017 – facebook

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.