Oscar 2019: Lista completă a câştigătorilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/oscar-2019-lista-completa-a-castigatorilor/

„Green Book” a primit premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj, la cea de-a 91-a ediţie a galei Academiei de film americane. Rami Malek a primit premiul pentru cel mai bun actor („Bohemian Rhapsody”), iar Olivia Colman a primit premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol principal („The Favourite”). Premiul pentru cel mai bun regizor i-a revenit lui Alfonso Cuaron („Roma”).

Un articol de Petre Ivan|25 februarie 2019

Filmul, cu Viggo Mortensen şi Mahershala Ali în distribuţie, este inspirat de povestea adevărată a prieteniei dintre un şofer de origine italiană şi un muzician afro-american, Dr. Don Shirley, ce se leagă în timpul unei călătorii prin Sud, în anii 1960. „Cartea verde” (Green book) reprezenta broşura cu localurile şi hotelurile destinate persoanelor de culoare.

„Este ca un vis. Am făcut filmul ăsta cu respect. Toată povestea este despre dragoste, indiferent cum suntem. Fără Viggo nu aveam acest film”, a spus regizorul Peter Farrelly.

Pelicula a primit trei trofee Oscar – „cel mai bun film”, „cel mai bun actor în rol secundar” (Mahershala Ali) şi „cel mai bun scenariu original” (Nick Vallelonga, Brian Currie, Peter Farrelly).

Trei trofee au primit şi „Roma” al lui Alfonso Cuarón – la categoriile regie, imagine şi film în limbă străină -, şi „Black Panther, regizat de Ryan Coogler – pentru design de producţie, cea mai bun coloană sonoră şi cele mai bune costume.

„Bohemian Rhapsody” a primit cele mai multe trofee – 4 – pentru „cel mai bun actor în rol principal” (Rami Malek), „cel mai bun montaj”, „cel mai bun mixaj de sunet” şi „cel mai bun montaj de sunet”.

Cuarón a primit primul Oscar al serii, şi al treilea al său, pentru imaginea filmului „Roma”. „Filmul a fost făcut din propriile amintiri”, a spus el, mulţumind Mexicului şi familiei lui. A urmat trofeul pentru „cel mai bun film într-o limbă străină” şi cel pentru regie.

Lungmetrajele „Roma”, regizat de Alfonso Cuarón, şi „The Favourite”, de Yorgos Lanthimos, au primit cele mai multe nominalizări anul acesta, câte zece, inclusiv la categoriile „cel mai bun film” şi „cel mai bun regizor”.

Cea de-a 91-a ediţie a galei Academiei Americane de Film a fost deschisă de Queen şi Adam Lambert, cu două piese reprezentative ale trupei britanice – „We Will Rock You” şi „We are the Champions”.

Chiar dacă nu a existat o gazdă a ceremoniei, acest lucru a fost suplinit de cei peste 40 de prezentatori aleşi să anunţe câştigătorii, între care Barbra Straisand, Javier Bardem, Michael Keaton, Daniel Craig, Brie Larson, Charlize Theron, Mike Myers, Samuel L. Jackson, Jennifer Lopez, Tom Morello, Serena Williams, Diego Luna şi Chris Evans, Guillermo del Toro şi Julia Roberts.

Oscar 2019: Lista completă a câştigătorilor

Cel mai bun film: “Green Book”

Cel mai bun regizor: Alfonso Cuaron (“Roma”)

Cel mai bun actor în rol principal: Rami Malek (“Bohemian Rhapsody”)

Cea mai bună actriţă în rol principal: Olivia Colman (“The Favourite”)

Cel mai bun actor în rol secundar: Mahershala Ali (“Green Book”)

Cea mai bună actriţă în rol secundar: Regina King – “If Beale Street Could Talk”

Cel mai bun film străin: Mexic – “Roma”

Cel mai bun lungmetraj de animaţie: “Spider-Man: Into the Spiderverse

Cea mai bună scenografie: Hannah Beachler, Jay Hart – “Black Panther”

Cel mai bun scenariu adaptat: Charlie Wachtel, David Rabinowitz, Kevin Willmott, Spike Lee – “BlacKkKlansman”

Cel mai bun scenariu original: Nick Vallelonga, Brian Currie, Peter Farrelly – “Green Book”

Cea mai bună imagine: Alfonso Cuaron – “Roma”

Cel mai bun montaj: John Ottman – “Bohemian Rhapsody”

Cea mai bună coloană sonoră: Ludwig Goransson – “Black Panther”

Cel mai bun cântec: “Shallow” din “A Star Is Born” – muzică şi versuri de Lady Gaga, Mark Ronson, Anthony Rossomando şi Andrew Wyatt

Cel mai bun montaj de sunet: John Warhurst şi Nina Hartstone – “Bohemian Rhapsody”

Cel mai bun mixaj de sunet: Paul Massey, Tim Cavagin şi John Casali – “Bohemian Rhapsody”

Cele mai bune efecte speciale: Paul Lambert, Ian Hunter, Tristan Myles şi J.D. Schwalm – “First Man”

Cele mai bune costume: Ruth Carter – “Black Panther”

Cel mai bun machiaj: Greg Cannom, Kate Biscoe şi Patricia Dehaney – “Vice”

Cel mai bun scurtmetraj animat: “Bao”

Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune: “Skin”

Cel mai bun lungmetraj documentar: “Free Solo”

Cel mai bun scurtmetraj documentar: “Period. End of Sentence”

Foto: Oscar 2019 – facebook

 

20
/12
/22

Echipa care a creat „România Sălbatică”, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, face un cadou tuturor iubitorilor de natură înainte de sărbătorile de iarnă: acces gratuit la povestea din spatele realizării documentarului laureat anul acesta cu 3 premii Gopo (Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet).

19
/12
/22

Colinde, documentare şi concerte extraordinare, transmisiuni în direct de la Vatican și Catedrala Sfântul Iosif, filme și ediții speciale ale emisiunilor consacrate se regăsesc în grila de Crăciun a TVR2 pentru întreaga familie.

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.