Oscaruri piratate și indignare la Hollywood
https://www.ziarulmetropolis.ro/oscaruri-piratate-si-indignare-la-hollywood/

Copii confidenţiale pe suport DVD ale unor filme precum „12 Years A Slave”, „Gravity” şi „American Hustle”, trimise juraţilor în vederea evaluării pentru premiile Oscar şi BAFTA, au fost postate pe diferite site-uri de pe care poate fi descărcat ilegal conţinut.

Un articol de Petre Ivan|21 ianuarie 2014

Copii confidenţiale pe suport DVD ale unor filme precum „12 Years A Slave”, „Gravity” şi „American Hustle”, trimise juraţilor în vederea evaluării pentru premiile Oscar şi BAFTA, au fost postate pe diferite site-uri de pe care poate fi descărcat ilegal conţinut.

Pe site-uri ilegale au fost postate versiuni piratate ale unor filme care au fost trimise membrilor Academy of Motion Picture Arts and Sciences, care decid câştigătorii premiilor Oscar, dar şi membrilor British Academy of Film and Television Arts (BAFTA).

Aproximativ 6.000 de persoane fac parte din fiecare dintre cele două academii.

O copie pirat a filmului „Gravity 3D: Misiune în spaţiu” conţine avertizarea: „Acest film, oferit spre evaluare, este dat cu împrumut pentru dumneavoastră, membrul juriului”.

Acelaşi mesaj este prezent şi pe filmele care au fost trimise membrilor BAFTA, la sfârşitul anului 2013.

Versiunile piratate ale comediei dramatice „Ţeapă în stil american/ American Hustle” includ un mesaj care apare pe ecran, la intervale regulate: „For your consideration only/ Numai în folosul dumneavoastră”.

Iar pe copia filmului „12 ani de sclavie/ 12 Years A Slave” apare avertizarea: „Proprietatea Fox. Nu poate fi copiată, transferată sau vândută”.

Oscaruri

12 Years A Slave, unul dintre filmele (piratate) trimise juraţilor în vederea evaluării pentru Oscaruri

Cele trei pelicule, cu nominalizări la Oscar şi la premiile BAFTA, au fost lansate recent în cinematografele din întreaga lume, dar nu sunt încă disponibile pe DVD.

Pe lângă aceste filme, pe site-urile ilegale apar şi alte producţii care candidează la Oscarurile de anul acesta, inclusiv „Lupul de pe Wall Street” – însoţit de avertizarea „For Awards Consideration/ vizionare pentru membrii juriului” -, „Saving Mr Banks: În căutarea poveştii” şi „Hobitul: Dezolarea lui Smaug”.

Unele dintre filme sunt însoţite de avertizarea că un filigran a fost inserat în film, pe DVD şi chiar în ambalaj, pentru identificarea persoanei căreia i-a fost trimisă copia respectivă.

Studiorile de producţie au avertizat membrii juriului că orice distribuire neautorizată a filmelor ar putea atrage după sine „pedepse civile şi penale” şi chiar au dat sfaturi despre modalitatea de a distruge DVD-urile după vizionare.

„Majoritatea membrilor juriului au luat această responsabilitate în serios, dar problemele apar când un film este împrumutat unui membru al familiei sau când acesta şi-l însuşeşte fără permisiune”, a declarat o sursă din cercul juraţilor BAFTA, care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

Nu s-a stabilit dacă DVD-urile piratate au aparţinut membrilor juriului Oscar sau BAFTA şi a apărut suspiciunea că unele filme ar fi putut să fie distribuite de unii membri ai Sindicatului actorilor americani.

Cea de-a 20-a gală a premiilor decernate de Sindicatul actorilor americani (Screen Actors Guild/ SAG) a avut loc, sâmbătă seară, la Los Angeles.

Ceremonia de decernare a premiilor Oscar va avea loc pe 2 martie, la Los Angeles, iar premiile BAFTA vor fi acordate pe 16 februarie, la Royal Opera House din Londra.

Foto cu Oscaruri piratate : Gravity, 12 years a slave – Cinemagia

06
/04
/17

Artistul elvețian H.R. Giger, maestru al realismului fantastic, va fi celebrat la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (2 – 11 iunie 2017, Cluj-Napoca), în cadrul unei retrospective. Faimos pentru design-ul creaturii extraterestre din filmul SF iconic Alien (1979), care i-a adus un premiu Oscar, Giger a creat, în 45 de ani, o colecție impresionantă de lucrări unice.

04
/04
/17

Irlandez. Unul dintre cei mai autentici și buni români pe care îi știu. Când vorbește despre România ("E o țară așa de bogată, nici nu vă dați seama!") te face să te (re) îndrăgostești și tu de ea cu pasiune, cu acel realism care știe că, uneori, obstacolele sunt mari și entuziasmul e greu pus la încercare, dar care totodată vede și simte cât Bine, Frumos, Adevăr și Frumusețe e aici.

04
/04
/17

IN MEMORIAM . S-au împlinit 85 de ani de la naşterea regizorului Andrei Tarkovski (răpus de boală la 29 decembrie 1986, la doar 54 de ani). Un bun prilej pentru a vedea cum (mai) este receptat marele cineast în România.

04
/04
/17

Într-o zi de 4 aprilie se năştea Andrei Tarkovsky, unul dintre cei mai importanţi cineaști din istoria filmului. Tarkovsky a realizat doar 7 filme în cei 27 de ani ai carierei sale. Tot într-o zi de 4 aprilie se nășteau actorii Ștefan Tapalagă și Heath Ledger, se realiza primul film românesc de desen animat „Păcală în Lună” și era asasinat Martin Luther King Jr., laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1964, cunoscut militant pentru apărarea drepturilor civile ale populației de culoare.

03
/04
/17

Filmul coreean "489 Years", de Hayoun Kwon, a câștigat Marele Premiu al Festivalului Internațional de Film Experimental București - BIEFF, desfășurat la Cinema Muzeul Țăranului și Cinema Elvire Popesco.

03
/04
/17

"Cinemaul e un teritoriu ideal pentru minciună. E foarte uşor să minţi, e foarte uşor să-i păcăleşti pe „fraierii” care sunt în sala de cinema. Şi foarte mulţi fac asta. Pentru mine ăla nu e cinema şi nu mă interesează." – Cristi Puiu. Renumitul cineast împlinește astăzi 50 de ani! Tot într-o zi de 3 aprilie se nășteau actorii Marlon Brando, Alec Baldwin și Eddie Murphy și se stingea din viață compozitorul Johannes Brahms

31
/03
/17

În acest weekend, Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF invită publicul bucureștean la un adevărat roller-coaster cinematografic, prezentând în premieră în România câteva dintre cele mai explozive titluri din selecția sa de anul acesta.

31
/03
/17

Cea de-a VI-a ediţie a singurului târg de carte SF&Fantasy din ţară, Final Frontier, are loc ]n acest weekend, pe 1 şi 2 aprilie, la Centrul Cultural Casa Artelor din capitală, între orele 11-19. Evenimentul reuneste edituri de literatură science-fiction şi fantasy, cititorii putându-se bucura de reduceri speciale de pret şi titluri noi.

30
/03
/17

CRONICĂ DE FILM Proiectat în deschiderea Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti (BIEFF), „Poesia sin fin” (2016), noua peliculă autobiografică a maestrului chilian Alejandro Jodorowsky, este o rememorare suprarealistă a unei tinereţi excentrice.

30
/03
/17

Salutat pentru simțul său estetic, afișul celei de-a 70-a ediții a Festivalului de la Cannes (17 — 28 mai 2017) care o reprezintă pe Claudia Cardinale dansând pe un acoperiș la Roma în 1959, a fost ironizat de presa franceză, acesta suspectând o retușare a taliei și a coapselor actriței italiene.

29
/03
/17

Peste 180 de cinematografe din Statele Unite vor difuza filmul "1984" pe 4 aprilie, în replică la politicile administrației președintelui american Donald Trump. Pelicula, o adaptare din anii '80 a cărții cu același nume de George Orwell, va fi proiectată în 165 de orașe din 43 de state din SUA, dar și în țări precum Canada, Anglia, Suedia și Croația.

25
/03
/17

CRONICĂ DE FILM Despre „Fata necunoscută”, noul film - o dramă socială și morală - al fraților belgieni Jean-Pierre și Luc Dardenne. Și despre „(M)ucenicul” (al rusului Kirill Serebrennikov), cu un tânăr care, cu Biblia în mână, se tranformă într-un fanatic religios. Două filme de Cannes, acum în cinematografe.

25
/03
/17

Realizat de Radu Mocanu și Mihai Dragolea și disponibil acum pe platforma gratuită Cinepub, „Roboțelul de aur” a fost unul dintre cele mai de succes documentare românești din 2015. Povestea emoționantă a boxeriței Steluța Duță, crescută la orfelinat.