Ouăle Grivița53, expuse la Globalworth
https://www.ziarulmetropolis.ro/ouale-grivita53-expuse-la-globalworth/

„Nu e nevoie de multe cuvinte, ci de donaţii şi fapte. E un proiect curajos iniţiat de oameni curajoşi şi frumoşi. Griviţa 53 e o victorie a unor oameni, împotriva unui sistem.” – Oana Pellea, actriţă. OUĂLE GRIVIŢA 53 sunt la Globalworth, între 29 mai si 10 iunie – ultima expoziţie publică a OUĂLOR GRIVIŢA 53 înainte de vânzare. Ouăle sunt expuse în Galeria temporară Globalworth, Barbu Văcărescu 201.

Un articol de Petre Ivan|30 mai 2019

Ouăle uriaşe de 2 m, transformate în obiecte de artă de personalităţile care le-au creat, au adus admiraţia şi respectul cauzei pentru care au fost realizate. Din luna martie până astăzi, ouăle au fost expuse public în AFI Cotroceni şi în MNAC.

Fondurile strânse în urma vânzării ouălor se duc în construcţia GRIVIŢA 53 – primul teatru construit împreună. Din 1946, de când Liviu Ciulei a lăsat moştenire Bucureştiului Teatrul Nottara, construit tot din bani privaţi, nu a mai existat un astfel de demers.

Au creat pentru Griviţa 53: Alexandru Tomescu & Ana Munteanu, Gheorghe Fikl, Oana Pellea, Cristian Mungiu & Dalina Badescu, Dan Perjovschi & band of illustrators, Ivan Patzaichin & Marius Burhan, Alex Găvan & Adina Mastalier, Horaţiu Mălăele & Cristi Farcas, Maia Morgenstern & Cabiria Morgenstern, Mihai Dobrovolschi & Vlad Fodor, Vasile Murivale, Mirela Trăistaru, Mihai Popescu, Iuliana Vilsan, Francisc Chiuariu, Marius Manole, Fundatia Renasterea & Alexandra Nechita, Valeria Racila von Groningen & Chris Simion – Mercurian.

„De nimic nu ai nevoie mai mare după apă, mâncare decât de cultură. Când se naşte un loc nou şi găzduieşte arta… e binevenit iar când mai e făcut şi de prieteni e o binecuvântare. Griviţa 53 va fi mărturia noastră.” – Marius Manole, actor

„E un proiect la care am răspuns ‘da’ din prima secundă. E un proiect unic în lumea asta şi trebuie făcut. Nu se construieşte orice teatru, se construieşte o comunitate” – Ivan Patzaichin, olimpic

„Acest teatru va fi exemplu pentru cei care vin după noi.” – Maia Morgenstern, actriţă

„Cred că doar prin educaţie şi cultură putem progresa. Şi cred în iniţiativa privată. Aşteptăm prea mult şi prea des să facă statul ceva. Pentru că statul are resurse şi mijloace. Dar statul nu are pasiune. Şi motivaţie. Asta admir la proiectul Griviţa 53. Ou cu ou, cărămidă cu cărămidă, Griviţa 53 prinde contur. Construieşte cu noi.” – Cristian Mungiu, regizor de film.

„În ţara asta unde se construiesc numai stadioane şi mall-uri cineva vrea să construiască un teatru. E minunat!” – Dan Perjovschi, artist

„Nu e nevoie de multe cuvinte, ci de donaţii şi fapte. E un proiect curajos iniţiat de oameni curajoşi şi frumoşi. Griviţa 53 e o victorie a unor oameni, împotriva unui sistem.” – Oana Pellea, actriţă.

Iniţiatoarea proiectului, regizoarea şi scriitoare Chris Simion – Mercurian a pus la bătaie casa bunicii sale. Cu banii câştigaţi pe casă, a cumpărat terenul pe care se construieşte teatrul. Pentru construcţia Griviţa 53 este necesară suma de 1.000.000 euro dar şantierul poate fi început cu 400.000 euro. În afara ouălor, se pot cumpăra cărămizi, ferestre, scaune, pereţi, uşi.

Detalii pe www.grivita53.ro

Chris Simion-Mercurian este o personalitate apreciată atât în ţară, cât şi în străinătate. Chris are o carieră de peste 20 de ani în teatru, peste 48 de spectacole regizate, 10 cărţi publicate şi este iniţiatoarea celui mai important festival de teatru independent din ţară – UNDERCLOUD.

Foto: Ouale Grivita53 – facebook

08
/10
/21

Proiectul Vitrine Imposibile, o instalație performativă produsă de Vanner Collective, în regia Iuliei Grigoriu, aduce în văzul lumii Supra Fețele, creaturi care prind contur în spațiile a trei galerii din centrul capitalei, aflate pe Calea Victoriei, în datele de 9, 10, 23 și 24 octombrie.

05
/10
/21

Muzeul Național de Artă al României în parteneriat cu Asociațiile Artelier D, Proiecte pentru copii, ArtCrowd, artiști în educație și De-a arhitectura, lansează o nouă ofertă educativă pentru anul școlar 2021-2022, structurată pe grupe vârste, corelată cu ciclurile preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

04
/10
/21

Între 15 septembrie și 3 octombrie 2021, Art Safari a oferit publicului 18 zile de bucurie, socializare și artă. Mii de vizitatori au luat la pas cei 6.000 de metri pătrați ai Palatului Dacia-România, sediul principal al Pavilionului, pentru a privi cele peste 800 de opere de artă expuse.

30
/09
/21

Website-ul digitizArte, platforma interactivă online de debut și auto-publicare (self-publishing) destinată tinerilor creativi - muzicieni, artișt plasticii, designeri, ilustratori, graficieni - susține artiștii emergenți înscriși printr-un un program educațional compus din cinci ateliere online, ce pot fi urmate pe website, un ghid pentru tinerii creativi și o galerie cu lucrările câștigătoare alese în urma apelului deschis. Cele șapte activități pot fi urmate pe digitizArte, începând din luna septembrie.

30
/09
/21

Asociația Qolony - Colonia pentru Artă și Știință organizează prima conferință internațională Fusion: Talks, ediția I, 2021. Conferința este un eveniment hibrid, care se desfășoară online și, în funcție de evoluția situației epidemiologice și a restricțiilor aferente, cu public la POINT Hub, str. General Eremia Grigorescu nr. 10, București, în perioada 11-14 octombrie 2021.

29
/09
/21

Pe 4 și 5 octombrie, aveți ocazia de a-l cunoaște pe Jiří Jírů, cel care i-a fost alături lui Václav Havel între 1993-2000 ca fotograf personal. În ziua de luni, are loc o discuție cu acesta, la Centrul Ceh, iar marți puteți participa la vernisajul expoziției „Václav Havel: întâlnire cu lumea”, ce va fi deschisă între 1-10 octombrie, la Muzeul Național al Țăranului Român.

27
/09
/21

Pavilionul de Artă București Art Safari își prelungește programul cu o săptămână, de marți 28 septembrie până duminică 3 octombrie, pentru a permite miilor de iubitori de artă, care și-au achiziționat săptămânile trecute bilete online, să reușească să viziteze Pavilionul Art Safari (în care accesul, în condițiile măsurilor de prevenție sanitară, a fost încetinit de măsurile de control al fluxului).