Ouăle Grivița53, expuse la Globalworth
https://www.ziarulmetropolis.ro/ouale-grivita53-expuse-la-globalworth/

„Nu e nevoie de multe cuvinte, ci de donaţii şi fapte. E un proiect curajos iniţiat de oameni curajoşi şi frumoşi. Griviţa 53 e o victorie a unor oameni, împotriva unui sistem.” – Oana Pellea, actriţă. OUĂLE GRIVIŢA 53 sunt la Globalworth, între 29 mai si 10 iunie – ultima expoziţie publică a OUĂLOR GRIVIŢA 53 înainte de vânzare. Ouăle sunt expuse în Galeria temporară Globalworth, Barbu Văcărescu 201.

Un articol de Petre Ivan|30 mai 2019

Ouăle uriaşe de 2 m, transformate în obiecte de artă de personalităţile care le-au creat, au adus admiraţia şi respectul cauzei pentru care au fost realizate. Din luna martie până astăzi, ouăle au fost expuse public în AFI Cotroceni şi în MNAC.

Fondurile strânse în urma vânzării ouălor se duc în construcţia GRIVIŢA 53 – primul teatru construit împreună. Din 1946, de când Liviu Ciulei a lăsat moştenire Bucureştiului Teatrul Nottara, construit tot din bani privaţi, nu a mai existat un astfel de demers.

Au creat pentru Griviţa 53: Alexandru Tomescu & Ana Munteanu, Gheorghe Fikl, Oana Pellea, Cristian Mungiu & Dalina Badescu, Dan Perjovschi & band of illustrators, Ivan Patzaichin & Marius Burhan, Alex Găvan & Adina Mastalier, Horaţiu Mălăele & Cristi Farcas, Maia Morgenstern & Cabiria Morgenstern, Mihai Dobrovolschi & Vlad Fodor, Vasile Murivale, Mirela Trăistaru, Mihai Popescu, Iuliana Vilsan, Francisc Chiuariu, Marius Manole, Fundatia Renasterea & Alexandra Nechita, Valeria Racila von Groningen & Chris Simion – Mercurian.

„De nimic nu ai nevoie mai mare după apă, mâncare decât de cultură. Când se naşte un loc nou şi găzduieşte arta… e binevenit iar când mai e făcut şi de prieteni e o binecuvântare. Griviţa 53 va fi mărturia noastră.” – Marius Manole, actor

„E un proiect la care am răspuns ‘da’ din prima secundă. E un proiect unic în lumea asta şi trebuie făcut. Nu se construieşte orice teatru, se construieşte o comunitate” – Ivan Patzaichin, olimpic

„Acest teatru va fi exemplu pentru cei care vin după noi.” – Maia Morgenstern, actriţă

„Cred că doar prin educaţie şi cultură putem progresa. Şi cred în iniţiativa privată. Aşteptăm prea mult şi prea des să facă statul ceva. Pentru că statul are resurse şi mijloace. Dar statul nu are pasiune. Şi motivaţie. Asta admir la proiectul Griviţa 53. Ou cu ou, cărămidă cu cărămidă, Griviţa 53 prinde contur. Construieşte cu noi.” – Cristian Mungiu, regizor de film.

„În ţara asta unde se construiesc numai stadioane şi mall-uri cineva vrea să construiască un teatru. E minunat!” – Dan Perjovschi, artist

„Nu e nevoie de multe cuvinte, ci de donaţii şi fapte. E un proiect curajos iniţiat de oameni curajoşi şi frumoşi. Griviţa 53 e o victorie a unor oameni, împotriva unui sistem.” – Oana Pellea, actriţă.

Iniţiatoarea proiectului, regizoarea şi scriitoare Chris Simion – Mercurian a pus la bătaie casa bunicii sale. Cu banii câştigaţi pe casă, a cumpărat terenul pe care se construieşte teatrul. Pentru construcţia Griviţa 53 este necesară suma de 1.000.000 euro dar şantierul poate fi început cu 400.000 euro. În afara ouălor, se pot cumpăra cărămizi, ferestre, scaune, pereţi, uşi.

Detalii pe www.grivita53.ro

Chris Simion-Mercurian este o personalitate apreciată atât în ţară, cât şi în străinătate. Chris are o carieră de peste 20 de ani în teatru, peste 48 de spectacole regizate, 10 cărţi publicate şi este iniţiatoarea celui mai important festival de teatru independent din ţară – UNDERCLOUD.

Foto: Ouale Grivita53 – facebook

18
/01
/24

Prima expoziția a anului 2024 din programul curatorial al galeriei Arsmonitor este totodată și un prim solo-show dedicat artistului vizual Răzvan Neagoe, unul din artiștii reprezentați de galerie.

15
/01
/24

Peste 50.000 de perechi de ochi au avut plăcerea să privească expoziția Efectul Picasso în cele 4 luni de când s-a deschis. Vizitatori de toate vârstele au fost impresionați de cele 46 de lucrări de Pablo Picasso din colecția familiei sale, precum și de cele 65 de lucrări semnate de 37 de artiști români contemporani influențați de opera gigantului spaniol.

12
/01
/24

Proiectul „Narațiuni ale națiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024, abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.

12
/01
/24

Luna ianuarie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă două noi vernisaje: acumulare.colecție 3, expoziția-colecție de lucrări dăruite de prieteni artiști a co-fondatorului Celulei de Artă, Daniel Loagăr, la spațiul-vitrină din B-dul Carol nr. 53 și experimental I, expoziția de fotografie experimentală a artistului vizual Marius Adrian, la Pop Up Window de la Galeria Kulterra (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106).

12
/01
/24

Scrisoarea trimisă de către scriitorul Mircea Damian din închisoare, jurnalul intim al unei doamne de la curtea regală, un jurnal de front din cel de-al Doilea Război Mondial, catrenul dedicat de Lucian Blaga uneia dintre muzele sale și ultima scrisoare trimisă de Ion Antonescu către soție s-au numărat printre cele mai discutate obiecte de colecție licitate la finalul anului trecut.

11
/01
/24

Asociația SIGNIS România anunță prima ediție a Festivalului Internațional FILMIKON, care propune o selecție de filme premiate de-a lungul anilor de juriile ecumenice și interreligioase, în peste 30 de festivaluri de film din lume, dar și un dialog despre valorile creștine și umane pornind de la aceste producții. Începând cu anul 1974, Premiul Juriului Ecumenic este un premiu independent acordat filmelor de lungmetraj din competițiile unor festivaluri internaționale de film din lume, precum Cannes sau Berlin.