Pablo Picasso și încă un preț record la 50 de ani de la moarte
https://www.ziarulmetropolis.ro/pablo-picasso-si-inca-un-pret-record-la-50-de-ani-de-la-moarte/

Anul 2023, în care s-au comemorat cincizeci de ani de la moartea celebrului pictor spaniol, a adus evenimente speciale, un scandal şi un nou preţ record pentru unul dintre tablourile sale.

Un articol de Dana Ionescu|10 noiembrie 2023

În 2023, Anul Picasso, sărbătorit în Europa și America, s-au desfășurat numeroase evenimente de ținută, multe dintre ele în Spania și în Franța, a doua patrie a pictorului, iar altele sunt în curs de desfășurare. Pe scurt, 42 de expoziții organizate la 38 de instituții, cum se anunțase încă din toamna anului precedent într-o conferință impresionantă, care a avut loc la Madrid:  16 în Spania, 12 în Franța, 7 în SUA, 2 în Germania, 2 în Elveția, 1 în Monaco, 1 în Belgia și 1 în România. Conferințe și dezbateri, studii noi și lucrări reeditate, dar mai ales creații celebre și creații puțin cunoscute, expuse după diferite concepte, i-au adus pe nenumărații admiratori ai pictorului într-o mulțime de spații ce stau anul acesta sub puternica fascinație exercitată de universul pictorului născut într-un oraș spaniol de pe malul Mediteranei.

Și, cum prezentul este intens preocupat să reconfigureze relația biografie-operă, în contextul gândirii corecte politic, Picasso nu putea rămâne necontestat în posteritate, mai ales într-o perioadă  în care opera sa este readusă în atenție la nivel internațional. Așa se face că în mai, ministrul Culturii din Spania, Miquel Iceta, s-a văzut nevoit să-și exprime refuzul, la Muzeul Picasso de la Paris, în prezența omoloagei sale din Franța și a președintelui francez Emmanuel Macron, de a-l „șterge” pe pictor din istorie. Solicitarea venea de la adepți ai mișcării #Metoo, care organizaseră mai multe manifestări ce denunțau caracterul abuziv și chiar „tiranic” al unor aspecte de viață privată, mai exact al relațiilor faimosului artist spaniol cu partenerele sale.

Săptămâna aceasta Anul Picasso a readus în atenția colecționarilor, a iubitorilor de artă, a agențiilor de știri și a presei un eveniment care confirmă încă o dată valoarea și forța de a cuceri a unei creații atât de bogate. La o licitație Sothebyʼs, desfășurată pe 8 noiembrie, la New York, „Femme à la montre”, o capodoperă semnată de Pablo Picasso în 1932, într-o perioadă în care se prefigura o schimbare de drum în traseul său artistic, a fost achiziționată pentru suma record de 139, 36 milioane de dolari.

Dar de ce ne mirăm? Aceasta a fost reacția unora dintre cunoscători, care au subliniat că cel mai scump tablou al lui Picasso rămâne „Les femmes d’Alger (Version ‘O’)” din 1955, achiziționat la licitație în anul 2015, pentru suma de 179, 4 milioane de dolari și devenit cea mai scumpă operă de artă modernă care s-a vândut vreodată la licitație. În treacăt fie amintit, unul dintre pictorii moderni cu cotă de piață excepțională, dar inferioară celei a artistului spaniol, rămâne austriacul Gustav Klimt, care chiar anul acesta a stabilit un alt record: casa Sothebyʼs a vândut celebrul tablou „Doamnă cu evantai” pentru 85, 3 milioane de lire sterline, aceasta devenind cea mai scumpă lucrare care s-a vândut vreodată în Europa.

La 50 de ani, când era deja un pictor celebru, ale cărui merite erau recunoscute, Pablo Picasso mai avea mult de spus în artă. Unul dintre tablourile pictate într-o perioadă când se pregătea pentru prima sa retrospectivă de amploare la Paris, orașul consacrării sale, dar dorea cu ardoare, susțin criticii, să arate că este și un pictor al viitorului, este această capodoperă inspirată de tânăra lui iubită Marie-Thérèse Walter, și intitulată „Femme à la montre”.  „Muza de aur”, cum au denumit-o criticii și cum a rămas în istorie, a însemnat, susțin biografii, un nou avânt în universul lui Picasso, și printre lucrările foarte cunoscute în care a imortalizat-o în stilul propriu se numără „Visul” (1932), „Nud, frunze verzi și bust” (1932) sau „Femeie cu pălărie și guler de blană” (1937).

Cât despre tabloul vândut la licitație săptămâna aceasta, nu e clar ce s-a întâmplat cu el o vreme, dar se știe că în 1968 a fost cumpărat de doamna Emily Fisher Landau, importantă colecționară de artă. De atunci și până acum, după ce proprietara a murit la vârsta de 102 ani, lucrarea a stat, pur și simplu, pe un perete din apartamentul ei din New York. Așa cum alte valori din colecția ei, semnate de Henri Matisse, Georgia O’Keeffe, Piet Mondrian, Paul Klee, Mark Rothko sau Andy Warhol au stat, și ele, în spații private.

Foto: © Succession Picasso 2023 ©Sotheby’s

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]