Pai… despre ce vorbim noi aici, domnule?, la Institutul Cultural Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/pai-despre-ce-vorbim-noi-aici-domnule-la-institutul-cultural-roman/

Joi, 15 ianuarie 2015, de la ora 19.00, pe scena Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru 38, Bucureşti) va avea loc o reprezentaţie cu piesa Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule? de Cătălin Ștefănescu, în regia lui Alexandru Dabija, cu actorii Marcel Iureş şi George Mihăiţă. Produs de Teatrul ACT, spectacolul este o adaptare după romanul Moromeţii de Marin Preda.

Un articol de Petre Ivan|9 ianuarie 2015

Pai… despre ce vorbim noi aici, domnule? / După seria montărilor care revalorifică poveștile și actul povestirii, Teatrul ACT revine cu o propunere aparte în spațiul teatral din România – un spectacol pe un text care porneşte de la romanul emblematic al literaturii române postbelice.

Marcel Iureș și George Mihăiţă întruchipează două personaje care respun, într-un mod inedit, povestea din cartea care a marcat multe generații de cititori. Povestea unui spaţiu aflat între lumi și a personajelor care populează universul celebrului roman capătă o nouă viață în viziunea lui Alexandru Dabija, regizorul căruia i se datorează unele dintre cele mai importante spectacole ale Teatrului ACT.

„Nu prea știu cum e să vorbești despre țărani într-o lume care are «casă la țară». Nu prea știu cum e să fii mare scriitor când «intri în manuale».
Sau când breasla te tot propune la premiul Nobel. Fiecare cultură cu mâncărurile și creatorii ei. Mi-e frică de țărani și de dramaturgia contemporană. (…) Mă bucur de piesa lui Cătălin Ștefănescu, de fabulosul roman al lui Preda, de actorii George și Marcel. Așa e la noi, ne bucurăm de toate prostiile”. –  Alexandru Dabija

Accesul liber în limita locurilor disponibile.

Foto: Pai… despre ce vorbim noi aici – teatrulact.ro

31
/10
/23

Montări jucate des cu casa închisă, cunoscuți dramaturgi români contemporani și internaționali, proiecte câștigătoare ale programului StarT. Alchimia suferinței, larghețea sufletului uman, frumusețile și grozăviile lumii noastre, povești cu ecouri largi pentru tineri și adulți – din 3 noiembrie.

30
/10
/23

Tech Rider's Dilemma, un proiect de cercetare care investighează necesitatea unor noi abordări în producția, expunerea, arhivarea și conservarea lucrărilor new media (și nu numai), prezintă din 1 noiembrie în cadrul Rezidența9 (Str. Ion Luca Caragiale 32), de la ora 19:00, o expoziție new media care ilustrează și aduce în discuție fragilitatea lucrărilor bazate pe tehnologie și nevoia unor metodologii de planificare, arhivare și conservare în acest domeniu.

30
/10
/23

Grupul de rock alternativ Heartbreak Cinema a lansat o piesă cu un mesaj puternic, care nu poate trece pe lângă urechile ascultătorilor. Punk-ul nu a fost creat pentru a fi confortabil, iar „Fuckaholic” demonstrează rădăcinile genului, prin expunerea experiențelor negative ale Mariei Teodora și a colaboratoarei Iris Danciu