Pai… despre ce vorbim noi aici, domnule?, la Institutul Cultural Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/pai-despre-ce-vorbim-noi-aici-domnule-la-institutul-cultural-roman/

Joi, 15 ianuarie 2015, de la ora 19.00, pe scena Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru 38, Bucureşti) va avea loc o reprezentaţie cu piesa Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule? de Cătălin Ștefănescu, în regia lui Alexandru Dabija, cu actorii Marcel Iureş şi George Mihăiţă. Produs de Teatrul ACT, spectacolul este o adaptare după romanul Moromeţii de Marin Preda.

Un articol de Petre Ivan|9 ianuarie 2015

Pai… despre ce vorbim noi aici, domnule? / După seria montărilor care revalorifică poveștile și actul povestirii, Teatrul ACT revine cu o propunere aparte în spațiul teatral din România – un spectacol pe un text care porneşte de la romanul emblematic al literaturii române postbelice.

Marcel Iureș și George Mihăiţă întruchipează două personaje care respun, într-un mod inedit, povestea din cartea care a marcat multe generații de cititori. Povestea unui spaţiu aflat între lumi și a personajelor care populează universul celebrului roman capătă o nouă viață în viziunea lui Alexandru Dabija, regizorul căruia i se datorează unele dintre cele mai importante spectacole ale Teatrului ACT.

„Nu prea știu cum e să vorbești despre țărani într-o lume care are «casă la țară». Nu prea știu cum e să fii mare scriitor când «intri în manuale».
Sau când breasla te tot propune la premiul Nobel. Fiecare cultură cu mâncărurile și creatorii ei. Mi-e frică de țărani și de dramaturgia contemporană. (…) Mă bucur de piesa lui Cătălin Ștefănescu, de fabulosul roman al lui Preda, de actorii George și Marcel. Așa e la noi, ne bucurăm de toate prostiile”. –  Alexandru Dabija

Accesul liber în limita locurilor disponibile.

Foto: Pai… despre ce vorbim noi aici – teatrulact.ro

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.

03
/11
/23

Fundația Culturală „Camil Petrescu” (FCCP) continuă să construiască contexte pentru un dialog profesional bogat în mediul teatral autohtom, lansând, astăzi, 3 noiembrie 2023, un nou proiect – un podcast realizat de Zomir Dimovici.