Participarea MNAR în cadrul Sezonului România-Franța 2019
https://www.ziarulmetropolis.ro/participarea-mnar-in-cadrul-sezonului-romania-franta-2019/

Muzeul Naţional de Artă al României anunţă deschiderea expoziţiei „Singulière Icônes Roumaines. De l’ignorance a l’éloge”, la Musée de Fourvière (Lyon).

Un articol de Liliana Matei|16 ianuarie 2019

Muzeul din Fourvière va fi gazda unei selecții de 30 de icoane pe lemn și pe sticlă din colecția Muzeului Național de Artă al României. Între 19 ianuarie și 5 martie 2019 vizitatorii criptei Bazilicii Notre-Dame din Fourvière vor putea descoperi universul icoanei românești prin intermediul unor valoroase exemplare din secolele XVII-XIX, multe dintre ele prezentate publicului pentru prima dată. Expoziția este concepută ca un parcurs ce permite familiarizarea cu un gen mai puțin cunoscut publicului francez și căruia îi aduce în acest fel un adevărat elogiu.

Răspunzând nevoilor de devoțiune din lumea rurală, icoanele pe sticlă realizate de meșteri țărani au devenit între timp emblematice pentru cultura populară și tradițiile din România. Căutate de colecționari și apreciate ca sursă de inspirație pentru arta românească modernă, ele oferă prilejul unei originale explorări a istoriei României și a ortoxiei sale.

Manifestarea se înscrie în calendarul Sezonului România-Franța 2019.

Expoziția organizată de Muzeul Național de Artă al României împreună cu partenerii săi, valorifică implicit temele abordate în cadrul Sezonului. Proiectul contribuie la actualizarea imaginii și a percepției celor două popoare unul față de celălalt, precum și la întărirea legăturilor culturale și a cooperării dintre cele două țări, așa cum o indică și direcția generală a programului.

Născut dintr-o voință politică comună celor două state, manifestată la cel mai înalt nivel, Sezonul România-Franța 2019 se desfășoară în paralel cu Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, și coincide cu celebrarea a două Centenare: cel al Marii Uniri, implicit al nașterii României moderne, și respectiv sfârșitul primului Război Mondial. Sezonul România-Franța a debutat în noiembrie 2018 și se va finaliza în iulie 2019.

19 ianuarie – 5 martie 2019

Musée de Fourvière (Lyon, Franța)

Program de vizitare: luni – duminică, orele 10.00 -18.00

 

17
/02
/22

Muzeul Național Cotroceni, în parteneriat cu Societatea Colecţionarilor de Artă din România, invită publicul, în perioada 17 februarie – 3 aprilie 2022, în Spațiile Medievale, să viziteze expoziția „Reprezentări feminine în arta românească”, un elogiu adus femeii, conturată prin mijloacele de exprimare specifice artelor plastice.

14
/02
/22

În 2022, Art Safari, ajuns la ediția a 9-a, se reinventează pentru tine și îți oferă o nouă experiență de vizitare: două sezoane expoziționale. Anul acesta, mai mult decât oricând, Art Safari te invită să te îndrăgostești de artă și dedică evenimentul din acest an, iubirii.

03
/01
/22

Arta Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi vă invită să vizitaţi, până pe 20 februarie 2022, expoziţia temporară semnată de Silvia Trăistaru, intitulată „Istoria unei zile/ Istoria unei zile pe timp de pandemie – The Story of a Day/ The Story of a Day During the Pandemic”, proiect curatoriat de Ioana Marinescu.

27
/12
/21

Fundația Amfiteatru, alături de partenerii săi Arte Development & Management, Lise Wulff și Asociația Omnia Photo, au organizat marți, 21 decembrie, o conferință online, disponibilă pe site-ul dialog.fundatia-amfiteatru.ro, unde au fost prezentate rezultatele activităților din cadrul proiectului DIALOG (Diversity in Arts. Learning Opportunities and Growth).

20
/12
/21

În an centenar, Opera Națională București găzduiește în cea de-a doua jumătate a lunii decembrie expoziția de desen și pictură „PO în forme și culori “ a lui David Mihai. Expoziția este deschisă publicului larg în perioada 23 decembrie – 29 decembrie 2021, la Opera Naţională București. Accesul la expoziție se realizează la spectacolele din repertoriu sau în cadrul tururilor ghidate. Pentru programare tur ghidat este necasar să trimiteți un mail la [email protected]