Romanul despre război „Păsările galbene“ de Kevin Powers a fost premiat de „Le Monde“
https://www.ziarulmetropolis.ro/pasarile-galbene-de-kevin-powers-premiat-de-le-monde/

Romanul „Păsările galbene“, al scriitorului american Kevin Powers, apărut în colecţia „Biblioteca Polirom. Actual“, traducere din limba engleză de Daniela Rogobete, a fost premiat de curând de prestigioasa publicaţie franceză „Le Monde“.

Un articol de Andrada Văsii|8 iunie 2013

Romanul „Păsările galbene“, al scriitorului american Kevin Powers, apărut în colecţia „Biblioteca Polirom. Actual“, traducere din limba engleză de Daniela Rogobete, a fost premiat de curând de prestigioasa publicaţie franceză „Le Monde“.

Aflat la prima ediţie, premiul literar al cotidianului francez a fost acordat pentru „Cea mai bună carte din lume“ (apărută în anul editorial 2012), la secţiunile: literatură franceză şi literatură străină. Juriul acestei prime ediţii a fost format din: Natalie Nougayrède (directorul general Le Monde), Jean Birnbaum (preşedintele juriului), François Bougon, Denis Cosnard, Clara Georges, Raphaëlle Leyris, Florence Noiville, Franck Nouchi, Raphaëlle Rérolle, Macha Séryşi  Catherine Simon (membri). Premiul a fost decernat în cadrul Forumului Internaţional al Romanului (27 mai-2 iunie 2013).

Disponibil şi în ediţie digitală, „Păsările galbene“ a mai obţinut Guardian First Book Award şi a fost nominalizat pentru National Book Award.

Scris de un veteran al războiului din Irak, „Păsările galbene’’ este povestea devastatoare a doi combatanţi care încearcă să scape cu viaţă din focul luptei.

Ce pare neobişnuit la acest roman despre război este că aproape jumătate din el se întâmplă departe de câmpul de luptă, într-un Richmond prozaic, al autobuzelor de şcoală şi al malurilor noroioase pe care Bartle, copleşit de nebunia războiului, le vede ca printr-un vizor de sticlă: «Am vrut să arăt întreaga imagine a războiului. El nu se termină la coborârea din avion şi gata, ai ajuns acasă, totu-i cum nu se poate mai bine. Poate că pericolul fizic dispare, dar soldaţii riscă încă să fie răniţi şi altfel. Mi s-a părut important ca lumea să cunoască şi această realitate».

The Guardian

Cei doi soldaţi – Bartle, în vârstă de optsprezece ani, şi Murphy, de douăzeci şi unu de ani – sunt aruncaţi în mijlocul asediului oraşului Al Tafar, o încleştare sângeroasă care le dovedeşte că nimeni nu e de fapt pregătit pentru războiul real.

În zilele de coşmar care urmează, cei doi tineri au de înfruntat deopotrivă atacurile insurgenţilor, epuizarea fizică şi tensiunea provocată de pericolul permanent.

Kevin Powers are ceva de spus, ceva emoţionant despre fragilitatea omului şi brutalitatea războiului, şi cu toţii ar trebui să ne apropiem şi să-l ascultăm.

The New York Times

Surprinzând cu deosebită acuitate şi efectele războiului asupra familiilor rămase acasă, „Păsările galbene“ este o mărturie zguduitoare, printre primele capodopere ale literaturii americane dedicate războiului din Irak.

Foto credit: Polirom

11
/05
/16

Peste 100 de poeți din 23 de țări vin la cea de a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie București (FIPB), care va avea loc între 18 și 22 mai. 22 de invitați din străinătate, pe lista oaspeților numărându-se poeții nominalizați la Premiul Nobel pentru Literatură, precum Ko Un (Republica Coreea) sau Yang Lian (China), vor veni la București în această lună.

08
/05
/16

Există întâmplări în viaţă care par a fi extrase din romane, iar cele din romane, de multe ori, par rupte din viaţă. Ioan Russu Şirianu povestește în memoriile sale cum, eliminat din școala de la Arad, îmbrăcat cu iţari şi surtuc, încălţat cu opinci, pleacă pe jos spre Bucureşti, nădăjduind că-şi va găsi de lucru la unchiul Slavici.  Pe drum, îl cunoaște pe George Coșbuc.

05
/05
/16

,,Viaţa ficţiunii după o Revoluţie” este cea mai recentă carte publicată de Radu Cosaşu (Oscar Rohrlich). A apărut în această primăvară la Editura Polirom. Cartea aceasta (un roman, nu o colecţie de eseuri!) este scrisă ca un teribil epistolar în două părţi.

27
/04
/16

Rămăşiţele pământeşti ale lui Pablo Neruda au fost reînhumate pe țărmul Oceanului Pacific, în grădina casei sale din Isla Negra, pe coasta centrală chiliană. În urmă trei ani, trupul scriitorului fusese exhumat pentru a clarifica dacă poetul a fost asasinat în timpul dictaturii lui Augusto Pinochet.

26
/04
/16

Actrița Oana Pellea va fi, vineri, alături de Cristina Casian și Barbu Ollănescu-Orendi, oaspetele Serilor "Acasă". În cadrul evenimentului, sub genericul "Acasă la boierii Ollănești și la Amza Pellea" vor fi prezentate cărţile: "Jurnal 2003-2009", de Oana Pellea, "Să râdem cu Nea Mărin", de Amza Pellea și "Așa a fost să fie. Amintiri din anii mei buni și răi", de Barbu Ollănescu-Orendi.

24
/04
/16

“În dulcele stil clasic”, „Donul liniştit”, „Românismul, Catehismul unei noi spiritualități”, „Moara cu noroc”, „Leo Africanus” sau chiar... „Abecedarul” sunt cărţi care au trasat direcţii în personalitatea şi cariera actualilor lideri ai României. De Ziua Internațională a Cărții, revista Q Magazine a “interogat” câteva dintre personalităţile zilei pe tema cărţii preferate. Vă prezentăm mai jos scurte fragmente din acest demers.

22
/04
/16

În mai puţin de o lună, în capitală debutează cea de a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB). Peste 100 de poeţi din peste 20 de ţări vor sosi la Bucureşti în perioada 18 – 22 mai, prilejuind publicului iubitor de poezie ocazia de a participa la peste 20 de evenimente: lecturi publice, mese rotunde, dezbateri și performance-uri.

22
/04
/16

„Nu-i amintire care să nu se şteargă cu timpul, nici durere pe care să nu o mistuie vremea.”, Don Quijote de la Mancha, Miguel de Cervantes. În urmă cu 400 de ani se stingea din viaţă întemeietorul romanului modern şi simbolul literaturii spaniole.

21
/04
/16

Comemorarea a 400 de ani de la moartea lui Miguel de Cervantes, în 22 aprilie, va marca și sfârșitul unei serii de 17.000 mesaje postate pe Twitter care reproduc integral romanul "Don Quijote" al scriitorului emblematic al literaturii spaniole. Autorul acestei ingenioase transcrieri este un inginer informatician spaniol de 55 de ani.

21
/04
/16

Vacanţe filocalice, de Gabriel Pătraşcu, şi Crux, de George State sunt volumele câştigătoare ale Concursului de Debut al Editurii Cartea Românească, ediţia 2015, la secţiunea „Proză”, respectiv „Poezie”. Ambele volume vor fi lansate în cadrul Salonului Internaţional de Carte „Bookfest”, care va avea loc în perioada 1 – 5 iunie, la Romexpo Bucureşti.

20
/04
/16

În această seară, de la ora 19.00, la Club A din Bucureşti (Str. Blănari nr. 14), în cadrul „Cafenelei critice”, va avea loc un dialog cu Matei Vişniec despre ultimul său roman, Iubirile de tip pantof, iubirile de tip umbrelă..., apărut recent la Editura Cartea Românească, disponibil şi în format digital. Invitați: Bogdan-Alexandru Stănescu, Cosmin Ciotloş; Amfitrion: Ion Bogdan Lefter

19
/04
/16

În această seară, de la ora 19.00, iubitorii de carte sunt aşteptati la librăria Humanitas Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) pentru lansarea celui mai nou roman al lui Amos Oz, Iuda, o realizare literară care repune în discuție, din perspectiva etică, politică și istorică, figura trădătorului și conceptul de trădare.