Patru filme cu implicații politice de la Berlinale Forum Expanded vin la BIEFF 
https://www.ziarulmetropolis.ro/patru-filme-cu-implicatii-politice-de-la-berlinale-forum-expanded-vin-la-bieff/

Fidel misiunii sale de a descoperi şi împărtăşi publicului din România cele mai intrigante noutăţi cinematografice, Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti (BIEFF, 10-14 decembrie) dă startul unui nou parteneriat, cu Berlinale Forum Expanded, în cadrul căruia va prezenta patru filme din selecţia prestigioasei secţiuni a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. 

Un articol de Liliana Matei|18 noiembrie 2014

Filmele din acest nou program special (prezentat cu ajutorul Institutului de Film şi Artă Video Arsenal și al Fundatiei Konrad Adenauer), centrate în jurul temei Politics and Meta-Cinema analizează implicațiile ideologice infiltrate în cinema, precum și imaginile politice cu care suntem bombardați în viața de zi cu zi. Prin deconstruirea imaginilor cu tehnici de meta-cinema, cele patru filme invită publicul să distingă sutele de nuanțe cu care imaginile aparent simple sunt de fapt încărcate și atacă direct obtuzitatea ideologiilor politice.

În INFERNO religia și interpretarea simbolismului său se află în centrul atenției, într-un film de proporții epopeice. Într-un São Paolo contemporan, inaugurarea celui de-al treilea Templu al lui Solomon se transformă dintr-o sărbătoare jubilantă într-o scenă apocaliptică. Yael Bartana alege să spună această poveste fără dialog, bazându-se doar pe un stil vizual luxuriant în transpunerea evenimentului biblic în prezent. O mega-producție disaster film, Inferno devine în final un comentariu nuanțat despre religie, istorie, politică şi modul în care ele se contopesc în memoria colectivă, aparent amnezică, a zilelor noastre. (Andrei Tănăsescu, BIEFF)

MONDIAL 2010 de Roy Dib (câștigător al Premiului Teddy la Berlinale) este o sfâșietoare meditație asupra dragostei, identității şi a limitelor ce le constrâng şi definesc. Un cuplu libanez homosexual decide să facă o excursie la Ramallah. Întâlnirile cu prieteni, vizitele la zidul West Bank sau simpla observare a orașului ce trece în fugă prin fața obiectivului sunt privite dintr-o perspectivă privilegiată ce merge dincolo de convenția jurnalului de călătorie, scoțând la iveală o dramă profundă. Politica identității şi nuanțele sale nu au fost nicicând atât de expresiv înfățișate. (Andrei Tănăsescu, BIEFF)

Jovială, lipsită de griji şi plină de viață – așa se vede Germania Nazistă în filmele escapiste realizate pe peliculă Agfa, peliculă care promite culori mai adevărate decât realitatea. Filmat în fostele fabrici unde aceasta era produsă, RAINBOW’S GRAVITY de Mareike Bernien şi Kerstin Schroedinger analizează felul în care imaginile din film și mass-media, ignorând realitatea, ajung să o rescrie în memoria colectivă, devenind odată cu trecerea timpului istorie. Filmul face portretul unei țări şi a unei generații aflate în criză de identitate, prinse în lupta de a reconcilia trecutul şi fabricațiile istorice.” (Diana Mereoiu, BIEFF)

Concluzionăm analiza implicațiilor politice a imaginilor cu uluitorul BEHIND THE SUN de Monira Al Qadiri, o lucrare video care vrea să vadă „în ce fel s-a transformat de-a lungul timpului imaginea apocalipsei. E văzută tot din punct de vedere romantic religios, sau merge spre o zonă mai sumbră şi necunoscută? Behind the Sun încearcă să exploreze portretul în descompunere al sfârșitului lumii, folosindu-se de imagini din viaţa reală: casete VHS cu înregistrări ale câmpurilor de petrol în flăcări din Kuweit 1991 – un update contemporan al Lessons in Darkness de Werner Herzog. Imaginile infernale se îmbină cu monologuri audio din emisiuni TV islamice, creând o imagine a sublimului ce poate fi găsit în distrugere.” (Monira Al Qadiri)

Berlinale Forum include lucrări experimentale, de avangardă, eseuri cinematografice, reportaje politice și o vastă arie din cinema încă pe cale de a fi descoperită. Filmele selectate în Forum testează granițele dintre cinema și celelalte arte. În 2006, a fost lansat Forum Expanded, care prezintă creații experimentale, video art, instalații și artă performativă, și este conturat ca un spaţiu al gândirii libere, al schimburilor culturale și al unei perspective cat mai variate asupra cinema-ului.

INFO
Cea de-a 5-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București BIEFF va avea loc în perioada 10-14 decembrie 2014, la CinemaPRO și Cinema Elvira Popescu.

14
/03
/17

O știm și o îndrăgim din “Saltimbancii (1981) – adaptarea nuvelei lui Cezar Petrescu "Fram, ursul polar" -, din „Iarna Bobocilor” (1977), din „Pruncul, Petrolul şi Ardelenii” (1981), din „Faleze de nisip” (1983) și din multe alte filme. Anul trecut, la două decenii de la retragerea din viața publică, actrița a primit premiul de excelenţă la cea de-a 15-a ediţie a TIFF. Carmen Galin împlinește, astăzi, 71 de ani!

13
/03
/17

Nominalizat la Premiile Gopo din acest an, la categoria „Cel mai bun actor într-un rol principal”, pentru rolul Hogaș din „Câini”, actorul Gheorghe Visu spune că cel mai mult în filmul lui Bogdan Mirică i-a plăcut să tragă cu pistolul, la final.

13
/03
/17

Unul dintre cele mai emoționante filme ale anului, I, Daniel Blake (2016), cel mai recent film al regizorului Ken Loach și câștigătorul Palme d’Or, Cannes 2016, a intrat weekend-ul acesta pe ecranele din România, distribuit de Independența Film. Asociația ActiveWatch a susținut campania de promovare a filmului în România, moderând o dezbatere pe tema birocrației din serviciile de asistență socială din România și barierelor în calea accesului la aceste servicii pentru unele grupuri dezavantajate.

12
/03
/17

Scris înainte de 1989, filmat în 1990 şi apărut în 1991, "A unsprezecea poruncă", doar inspirat din cartea "Patimile după Piteşti" a lui Paul Goma, este o prezenţă bizară în filmografia lui Mircea Daneliuc. Filmul este disponibil gratuit pe platforma Cinepub.

10
/03
/17

CRONICĂ DE FILM O binevenită gură de aer proaspăt în cinematografia de limbă română aduce tânăra regizoare Alexandra Balteanu, născută în România, dar stabilită în Germania. Prezentat la San Sebastian, promiţătorul său debut, „Vânătoare”, le are în distribuţie pe Corina Moise, Iulia Lumânare şi Iulia Ciochină, în roluri de prostituate.

10
/03
/17

Competiția Internațională BIEFF 2017 invită publicul la introspecție și dezbatere asupra unor dimensiuni profunde ale naturii umane, în cele două programe tematice Searching for Transcendence: Spirituality in the Digital Age și Cutting the Cord: Family Love and Its Discontents.

10
/03
/17

Timp de aproape o jumătate de secol, Jean-Marie Straub şi Danièle Huillet au realizat câteva zeci de filme, cu o cadență de un film pe an, o mare parte adaptări inspirate de arta europeană, abordând teme din literatură, muzică, pictură.

09
/03
/17

Cum ar trebui să li se predea religia copiilor și adolescenților? Cât de necesară este educația sexuală în școli? Și ce efecte poate avea implicarea Bisericii în cele mai adânci straturi ale societății? Sunt câteva dintre temele – extrem de actuale și în România - puse în discuție de filmul „(M)ucenicul”/ „The Student”, în regia lui Kirill Serebrennikov, care ajunge pe marile ecrane din România din 31 martie, distribuit de Transilvania Film.

08
/03
/17

CRONICĂ DE FILM Câştigător al Premiului Oscar pentru cel mai bun film, „Moonlight”/„În lumina lunii”, regizat de americanul Barry Jenkins, este o dramă impresionistă care încearcă să mizeze pe un anume intimism, în detrimentul unei eventuale cronici sociale. Însă nu se eliberează de unele şabloane.

08
/03
/17

Ana a teminat recent filmările la primul ei lungmetraj american, „Induced Effect”, în care l-a avut ca partener pe Eric Roberts și a început repetițiile la „Upstart”, un show TV despre realizarea unui Start-Up YouTube Channel. Între filmări, a finalizat un pictorial care celebrează actrițe îndrăgite de publicul român.

06
/03
/17

Ion Dichiseanu, unul dintre cei mai iubiți actori români, va primi „Premiul pentru Întreaga Carieră” în cadrul celei de-a XI-a ediții a Galei Premiilor Gopo. Evenimentul va avea loc luna aceasta, pe 21 martie 2017, la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București.

05
/03
/17

Disponibil pe platforma gratuită Cinepub, „Australia” (2009), în regia lui Claudiu Mitcu, este un documentar de o oră despre participarea echipei românești a oamenilor străzii la Campionatul Mondial de fotbal pentru persoanele fără adăpost, la Melbourne.

28
/02
/17

Festivalul Internațional de Film DaKINO aduce la București, în proiecții speciale, în premieră în România, o serie de filme nominalizate la Premiile Oscar. Evenimentul va avea loc în perioada 1-5 martie la: ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Cinema PRO, Cinema Muzeul Țăranului - Studioul Horia Bernea.