Paul Auster și Arundhati Roy, printre scriitori nominalizați la Man Booker Prize 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/paul-auster-si-arundhati-roy-printre-scriitori-nominalizati-la-man-booker-prize-2017/

Scriitorul american Paul Auster şi autoarea indiană Arundhati Roy figurează printre cei nominalizaţi la Man Booker Prize 2017, cea din urmă pentru romanul său „The Ministry of Utmost Happiness”, scrisă la 20 de ani după ce a câştigat acest prestigios premiu literar cu primul său roman

Un articol de Petre Ivan|30 iulie 2017

În total 13 scriitori candidează la acest premiu dotat cu 50.000 de lire (56.215 de euro), care va fi decernat la 17 octombrie. Dintr-un total de 144 de candidați au fost nominalizați 7 autori și 6 scriitoare, dintre care doar 6 vor ajunge pe lista scurtă, care va fi anunțată la 13 septembrie.

The Man Booker Prize, acordat în fiecare an celui mai bun roman scris în limba engleză și publicat în Marea Britanie, este diferit de Man Booker International Prize, acordat celui mai bun roman tradus în limba engleză, și care recompensează atât autorul cât și traducătorul operei.

Man Booker International Prize 2017 a fost acordat în iunie scriitorului israelian David Grossman și traducătoarei Jessica Cohen pentru cartea „A Horse Walks Into a Bar”.

Paul Auster

Autoarea indiană Arundhati Roy, care a câștigat Man Booker Prize în 1997 cu romanul său „The God of Small Things” devenit ‘bestseller’ internațional și care s-a publicat în peste 30 de țări, declarase la un moment dat că va mai scrie o carte doar când „va avea ceva de spus”.

La ediția de anul acesta a fost nominalizat și scriitorul american Paul Auster, laureat al premiului Príncipe de Asturias de las Letras în 2006, cu noua sa carte ‘4 3 2 1’, primul său roman lansat după o pauză de șapte ani.

Alți scriitori americani nominalizați sunt Colson Whitehead, George Saunders și Emily Fridlund, la un an după ce compatriotul lor, Paul Beatty, a câștigat premiul cu romanul său ‘The Sellout’, fiind primul american laureat în 48 de ani de decernare a Man Booker Prize.

Pe lista candidaților figurează de asemenea scriitorii irlandezi Sebastian Barry, pentru ‘Days Without End’, și Mike McCormack pentru ‘Solar Bones’, alături de pakistanezii Mohsin Hamid, pentru ‘Exit West’, și Kamila Shamsie, pentru ‘Home Fire’. Lista este completată de patru autori britanici: Fiona Mozley, Jon McGregor, Ali Smith și Zadie Smith.

Președinta juriului, Lola Young, a declarat că cele 13 cărți nominalizate „ilustrează un spectru divers nu doar prin vocile și stilurile lietare ci și al protagoniștilor”.

Foto: Paul Auster – facebook

22
/07
/22

Biblioteca Metropolitană București (BMB) prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București reîncepe proiectul Biblioteca la firul ierbii desfășurat pe parcursul a 4 ediții: 23 și 30 iulie în parcul Drumul Taberei și 13 și 20 august în parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR).

19
/07
/22

Institutul Cultural Român, rețeaua de reprezentanțe și Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR), îl aniversează, printr-un proiect online difuzat global, pe celebrul scriitor român Norman Manea, supraviețuitor al Holocaustului, una dintre marile conștiințe ale lumii contemporane, care împlinește venerabila vârstă de 86 de ani.

19
/07
/22

Zilele acestea a plecat spre librăriile din întreaga țară ediția în limba română a romanului Sărutul femeii-păianjen, cea mai cunoscută carte a scriitorului argentinian Manuel Puig, publicată în traducere de Editura Pandora M în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction (traducere de Ilinca Ilian). Romanul a fost ecranizat cu succes în 1985, în regia lui Héctor Babenco, filmul aducându-i un Oscar actorului William Hurt, iar peliculei mai multe nominalizări, inclusiv pentru regie. În 1992, musicalul cu același nume a fost montat pe Broadway, piesa fiind recompensată cu Premiul Tony.

18
/07
/22

Poezia înseamnă viață trăită și mult mai mult decât atât. Dincolo de o armonie și de o știință a cuvintelor, poezia se leagă de orice simțământ omenesc, de orice nuanță a firii noastre. Poetul Teodor Burnar ne invită într-o astfel de lume, unde viața trăită estre portretizată cu realism și unde cuvintele devin purtătoare de emoție într-un labirint lăuntric.

18
/07
/22

Joi, 21 iulie, Festivalul Internațional de Literatură din Roma îl are ca invitat pe Mircea Cărtărescu, la Stadium Palatinum din Roma. Letterature-Festival Internazionale di Roma este o manifestare literară anuală de mare anvergură, cu o tradiție de 20 de ani, în cadrul ciclului de evenimente culturale „Estate Romana”. Festivalul propune în fiecare an o serie de serate de lecturi de texte inedite ale unor apreciați scriitori italieni și internaționali, cu intermezzo-uri coregrafice și muzică live, în spațiul feeric și deosebit de sugestiv de la Stadium Palatinum.

13
/07
/22

La Curtea Veche Publishing se află în pregătire prima biografie tradusă în limba română a liderului ucrainean - „Volodimir Zelenski. În mintea unui erou” de Régis Genté și Stéphane Siohan.

04
/07
/22

Heather Morris, autoarea bestsellerurilor Tatuatorul de la Auschwitz, Călătoria Cilkăi și Trei surori, vândute în peste 15 000 000 de exemplare în întrega lume, vine la București și se va întâlni cu publicul în cadrul a două evenimente, pe 4 și 5 iulie.

04
/07
/22

Încă un nume important al literaturii universale intră în portofoliul colecției Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M. Este vorba despre Roberto Bolaño, unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului XX din America Latină, a cărui operă, publicată postum, a creat un adevărat cult în lumea literară internațională, fiind tradus pe toate meridianele globului.

24
/06
/22

Miercuri, 29 iunie, începând cu ora 19.00, la Palas Mall Iași, va avea loc o întâlnire cu Cristian Tudor Popescu, prilejuită de apariția volumului „Dumnezeu nu e mort. Interceptări. Note informative”, bestsellerul editurii Polirom la Bookfest 2022, la secțiunea nonfiction.