Pedro Almodóvar, în prim-plan pe TIFF Unlimited
https://www.ziarulmetropolis.ro/pedro-almodovar-in-prim-plan-pe-tiff-unlimited/

Ambasada Spaniei în România organizează un ciclu de film online dedicat regizorului Pedro Almodóvar, în perioada 17-20 decembrie.

Un articol de Liliana Matei|14 decembrie 2020

Astfel, spectatorii se vor bucura de creaţii emblematice ale cunoscutului regizor spaniol, precum „Totul despre mama mea”, distins în 2000 cu Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, dar şi de alte producţii multipremiate ale îndrăgitului cineast, cum ar fi „Julieta”, „Pielea în care trăiesc” sau „Amanţii pasageri”.

În contextul socio-sanitar actual, accesul la filme în mod gratuit şi sigur. Fiecare film este subtitrat în limba română și va fi disponibil pe platforma TIFF Unlimited (https://unlimited.tiff.ro/) timp de 24 de ore, începând cu orele 20:00 din zilele menţionate în program. Accesul este gratuit, fără a fi necesară crearea unui cont pe platformă.

PROGRAMUL FILMELOR PE TIFF UNLIMITED

Joi, 17 decembrie 2020, 20:00 – Julieta (2016)

Julieta, o profesoară de 55 de ani, încearcă să îi explice fiicei sale Antía, printr-o scrisoare, tot ceea ce nu i-a mărturisit în ultimii 30 de ani. Când termină scrisoarea, îşi dă seama că nu ştie unde să o trimită. Fiica sa a părăsit-o când avea 18 ani şi de atunci Julieta nu mai ştie nimic despre ea. Filmul vorbeşte despre destin, despre sentimentul de vinovăţie şi despre acel mister de neînţeles care ne face să părăsim persoanele pe care le iubim, ştergându-le din viaţa noastră ca şi cum niciodată nu ar fi însemnat nimic. Dar şi depre durerea pe care această părăsire brutală o provoacă victimei.

Vineri, 18 decembrie 2020, 20:00 – Amanţii pasageri / Los amantes pasajeros (2013)

O defecţiune tehnică pune în pericol vieţile celor de la bordul zborului 2549. Piloţii încearcă, alături de colegii lor din turnul de control, să găsească o soluţie. Însoţitorii de zbor şi şeful lor sunt personaje neobişnuite, baroce, care încearcă să uite de problemele personale şi se dedică trup şi suflet sarcinii de a face zborul cât mai plăcut pentru pasagerii lor, în aşteptarea soluţiei.

Sâmbătă, 19 decembrie 2020, 20:00 – Pielea în care trăiesc / La piel que habito (2011)

De când soţia sa a suferit arsuri grave în incendiul provocat de un accident de maşină, doctorul Robert Ledgard, chirurg plastic eminent, şi-a dedicat ani întregi cercetării şi experimentelor pentru a crea un nou tip de piele cu care ar fi putut să o salveze. Este vorba despre o piele sensibilă la atingeri, dar rezistentă la orice fel de agresiune. Pentru a pune în practică această descoperire revoluţionară, doctorului Ledgard îi sunt necesare trei lucruri: lipsa de scrupule, un complice şi un cobai. Scrupule nu are, iar Marilia, femeia care a avut grijă de el de când s-a născut, este complicele perfect. Problema va fi găsirea cobaiului uman.

Duminică, 20 decembrie 2020, 20:00 – Totul despre mama mea / Todo sobre mi madre (1999)

Manuela este martora accidentului de maşină în care fiul ei, Estéban, îşi pierde viaţa chiar în ziua în care împlinea 17 ani, în timp ce alerga să obţină un autograf din partea actriţei sale preferate. Manuela descoperă din jurnalul adolescentului că cea mai mare dorinţă a lui fusese să-şi cunoască tatăl. Femeia pleacă la Barcelona, în căutarea bărbatului de care s-a despărţit cu mult timp în urmă, pentru a-i spune că ultimele cuvinte ale fiului său i-au fost adresate lui, chiar dacă nu l-a cunoscut niciodată. Numai că tatăl lui Estéban – un transsexual care, între timp, şi-a schimbat numele în Lola – nici nu ştie că băiatul a existat vreodată.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

24
/09
/21

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran filme despre protejarea mediului, relațiile dintre copii și părinți, curaj și empatie, la Cinema Gloria și Cinema Eforie.