PELE, povestea eroului de la periferia oraşului Sao Paolo
https://www.ziarulmetropolis.ro/pele-povestea-eroului-de-la-periferia-orasului-sao-paolo/

A dat peste 1200 de goluri, intrând în Cartea Recordurilor, a condus Brazilia spre victorie în trei Cupe Mondiale şi a devenit un simbol al ţării şi al culturii sale. La TVR 1, vineri, 9 noiembrie, de la 21.10, vedem filmul autobiografic PELE.

Un articol de Petre Ivan|9 noiembrie 2018

Vineri, 9 noiembrie, de la ora 21.10, TVR 1 a programat un film american care ne prezintă formarea şi devenirea lui Pele, poate cel mai mare nume din istoria fotbalului mondial – PELE, în regia lui Jeff Zimbalist, cu: Kevin de Paula, Vincent D’Onofrio, Mariana Nunes, Leonardo Lima Carvalho.

Deşi lansarea a fost programată iniţial chiar la deschiderea Cupei Mondiale FIFA în 2014 , filmul autobiografic PELE (PELE – SUA) a avut premiera doar în anul 2016, nefiind finalizat în 2014.

A dat peste 1200 de goluri, intrând în Cartea Recordurilor, a condus Brazilia spre victorie în trei Cupe Mondiale şi a devenit un simbol al ţării şi al culturii sale. Însă toate acestea păreau improbabile la începutul anilor 1950, când puştiul Pelé trăia într-o familie atât de săracă din periferia oraşului Sao Paolo încât nu-şi permitea să-şi cumpere nici măcar o minge.

Jocul său electrizant pe străzile de cartier şi ambiţia de a deveni fotbalist, ca tatăl său, l-au dus la selecţia în naţionala Braziliei şi la prima sa victorie într-o Cupă Mondială, în 1958, când avea doar 17 ani. Un moment extraordinar pentru cariera sa şi pentru fotbalul brazilian, rămas antologic în istoria sportului.

Filmul PELE este despre începuturi timide, umile, este despre prietenie, este despre a crede în noi, de a ne asuma riscuri. Ne arată că, pentru a reuşi, nu contează dacă ai toate condiţiile, resursele, oportunităţile din lume. Dacă ţii la ceva, dacă îţi găseşti acea pasiune, ţine-te de ea şi munceşte pentru ea zi şi noapte, iar rezultatele vor veni de la sine.

A.R. Rahman, compozitorul, producătorul şi multi-instrumentalistul de origine indiană, care a primit de-a lungul carierei, printre altele, două premii Oscar, două Grammy-uri, un BAFTA şi un Golden Gobe, este cel care semnează muzica pentru acest film, ca de altfel şi pentru nu mai puţin celebrul Slumdog Millionaire (2008).

În grila de toamnă, TVR 1 a început difuzarea unor filme şi seriale care aduc în prim plan evenimente şi personaje care au schimbat cursul istoriei, au influenţat decisiv viitorul omenirii sau au devenit modele pentru o lume întreagă. Seara de vineri a fiecărei săptămâni le este dedicată.

 

Foto: PELE – facebook

22
/08
/20

„Cineliteratura” – o punte între literatură și film, proiect realizat în parteneriat de Muzeul Național al Literaturii Române, Institutul Cultural Român și Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Dacin Sara, va fi lansat pe 25 august 2020.

22
/08
/20

Selecția de anul acesta include 21 de documentare românești care vor fi proiectate în aer liber. Astra Film Festival 2020 are un format hibrid, în aer liber și online, și aduce publicului un program alcătuit din cele mai bune 80 de documentare românești și internaționale, selectate din 3.000 de filme înscrise.

19
/08
/20

CRONICĂ DE FILM Nu e de mirare că regizorul Mohammad Rasoulof este incomod pentru regimul politic autoritar din Iran. O dovedeşte din plin şi cel mai nou film al său, „„There Is No Evil” („Diavolul nu există”), o critică incisivă a pedepsei cu moartea.

17
/08
/20

Publicul Festivalului Internațional de Film Independent Anonimul a decis sâmbătă, 15 august, prin vot electronic, câștigătorii celei de-a 17-a ediții.

14
/08
/20

Miercuri, 12 august, a început la Sfântu Gheorghe cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional de Film Indendepent ANONIMUL IIFF. Dacă în mod obișnuit la proiecții participau aproximativ 3500 de persoane, anul acesta evenimentul se desfășoară în condiții speciale, impuse de pandemie, numărul maxim de spectatori fiind de 400 de persoane la fiecare proiecție, multe dintre acestea sold-out.

11
/08
/20

CRONICĂ DE FILM Chiar dacă îi știam și îmi plăcuse precedentul lungmetraj, „Marussia” (2013), tot m-a luat prin surprindere noul film realizat de Eva Pervolovici, regizoare română stabilită în Franța – documentarul „Delta Bucureștiului” (2020), proiectat în premieră mondială la TIFF.