PELE, povestea eroului de la periferia oraşului Sao Paolo
https://www.ziarulmetropolis.ro/pele-povestea-eroului-de-la-periferia-orasului-sao-paolo/

A dat peste 1200 de goluri, intrând în Cartea Recordurilor, a condus Brazilia spre victorie în trei Cupe Mondiale şi a devenit un simbol al ţării şi al culturii sale. La TVR 1, vineri, 9 noiembrie, de la 21.10, vedem filmul autobiografic PELE.

Un articol de Petre Ivan|9 noiembrie 2018

Vineri, 9 noiembrie, de la ora 21.10, TVR 1 a programat un film american care ne prezintă formarea şi devenirea lui Pele, poate cel mai mare nume din istoria fotbalului mondial – PELE, în regia lui Jeff Zimbalist, cu: Kevin de Paula, Vincent D’Onofrio, Mariana Nunes, Leonardo Lima Carvalho.

Deşi lansarea a fost programată iniţial chiar la deschiderea Cupei Mondiale FIFA în 2014 , filmul autobiografic PELE (PELE – SUA) a avut premiera doar în anul 2016, nefiind finalizat în 2014.

A dat peste 1200 de goluri, intrând în Cartea Recordurilor, a condus Brazilia spre victorie în trei Cupe Mondiale şi a devenit un simbol al ţării şi al culturii sale. Însă toate acestea păreau improbabile la începutul anilor 1950, când puştiul Pelé trăia într-o familie atât de săracă din periferia oraşului Sao Paolo încât nu-şi permitea să-şi cumpere nici măcar o minge.

Jocul său electrizant pe străzile de cartier şi ambiţia de a deveni fotbalist, ca tatăl său, l-au dus la selecţia în naţionala Braziliei şi la prima sa victorie într-o Cupă Mondială, în 1958, când avea doar 17 ani. Un moment extraordinar pentru cariera sa şi pentru fotbalul brazilian, rămas antologic în istoria sportului.

Filmul PELE este despre începuturi timide, umile, este despre prietenie, este despre a crede în noi, de a ne asuma riscuri. Ne arată că, pentru a reuşi, nu contează dacă ai toate condiţiile, resursele, oportunităţile din lume. Dacă ţii la ceva, dacă îţi găseşti acea pasiune, ţine-te de ea şi munceşte pentru ea zi şi noapte, iar rezultatele vor veni de la sine.

A.R. Rahman, compozitorul, producătorul şi multi-instrumentalistul de origine indiană, care a primit de-a lungul carierei, printre altele, două premii Oscar, două Grammy-uri, un BAFTA şi un Golden Gobe, este cel care semnează muzica pentru acest film, ca de altfel şi pentru nu mai puţin celebrul Slumdog Millionaire (2008).

În grila de toamnă, TVR 1 a început difuzarea unor filme şi seriale care aduc în prim plan evenimente şi personaje care au schimbat cursul istoriei, au influenţat decisiv viitorul omenirii sau au devenit modele pentru o lume întreagă. Seara de vineri a fiecărei săptămâni le este dedicată.

 

Foto: PELE – facebook

16
/04
/20

PORTRET Înainte ca o mare parte din planetă să trăiască aproape ca într-o distopie și să fie obligată să stea în casă, sud-coreeanul Bong Joon Ho, cel mai discutat cineast al ultimului an, și-a presărat întreaga filmografie cu personaje nevoite să își ducă viața sau să se ascundă în locuri închise.

16
/04
/20

În weekend-ul de Paști, pe 18-19 aprilie, TIFF Unlimited propune patru filme românești despre reuniuni de familie care se lasă cu scântei, generând revelații, detensionări și mărturii de afecțiune emoționante. Ediție specială de #CaranTIFF, pentru sărbători mai puțin obișnuite, dar cu gândul la cei dragi.

12
/04
/20

CRONICĂ DE FILM Nominalizat la Oscar și disponibil pe Netflix, „The Edge of Democracy” (2019), de Petra Costa, este un documentar politic despre Brazilia ultimilor ani. Filmul urmărește președințiile Lula da Silva și Dilma Rousseff, scandalurile de corupție și mișcările de stradă și venirea la putere a extremistului de dreapta Jair Bolsonaro.

10
/04
/20

IUBIRI CARE AU FĂCUT ISTORIE Destinul are imaginație și lucrează pe căi nebănuite. Nu se repetă și, de cele mai multe ori, nu te lasă să anticipezi nici când e vorba despre anonimii care se pierd în istorie, nici când e vorba despre personalitățile care fac istorie.

10
/04
/20

Câtă emoție încape într-un weekend? Iubiri copleșitoare, jocuri de seducție, sentimente nerostite între părinți și copii, dar și senzații extreme în bucătărie.

09
/04
/20

CRONICĂ DE CARTE Prin două cărți apărute recent simultan la Editura Tritonic, „Divele lui Stalin. De la idolii de lut la star sistemul sovietic” și „Diva socialistă. Modele feminine în cinematograful est-european”, cercetătoarea Andreea Ionescu-Berechet analizează o idee nouă pentru studiile de cinema din România: conceptul de divă în lumea comunistă.

08
/04
/20

În această perioadă ar fi trebuit să fie demarată cea de a 6-a editie a programului KineDok Romania și să fie organizate proiecții de film documentar în mai multe orașe din țară. Datorită circumstanțelor extraordinare în care ne aflăm și pentru că e bine să stăm acasă, ediția 2020 va fi decalată, fiind programată să înceapă din a doua jumătate a anului. Pentru ca așteptarea să fie mai ușoară, One World Romania și partenerii KineDok din cele 6 țări pun la dispoziție un voucher pentru a viziona online gratuit 17 filme din catalogul edițiilor trecute.

07
/04
/20

În contextul situației actuale din țară și ținând cont de restricțiile impuse pentru siguranța tuturor, echipa Festivalului Internațional de Film Transilvania a luat decizia de a reprograma ediția cu numărul 19.

01
/04
/20

INTERVIU Regizorul basarabean Dragoş Turea vorbeşte într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre "Grădina Sovietică" (2019), documentarul său care discută înfricoşătoarele experimente secrete cu energie atomică făcute de sovietici în agricultura din Republica Moldova.

31
/03
/20

Premiile Radio România Cultural, care ar fi trebuit să fie decernate în cadrul unei gale programată inițial să aibă loc pe scena Teatrului Odeon, au fost anunțate, luni, 30 martie 2020, în cadrul unei ediții speciale a emisiunii GPS Cultural.